UA | RU
19 січня 2023, 17:15

Кордон з Білоруссю "зашивають" окопами та заливають бетоном: як в регіонах готуються до можливого нападу

Українські військові посилено готуються до можливого наступу зі сторони Білорусі. Нарощуються не лише рубежі оборони, а й система інженерних загороджень. На півночі військові активно будують фортифікаційні споруди й протитанкові рови
Українські військові посилено готуються до можливого наступу зі сторони Білорусі. Нарощуються не лише рубежі оборони, а й система інженерних загороджень. На півночі військові активно будують фортифікаційні споруди й протитанкові рови
Фото: із відкритих джерел

Як готують до ймовірного наступу з півночі у Рівненській, Волинській, Житомирській та Київській областях, пише RegioNews.

Житомирська область

Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко розповів, що в області військові посилено готуються до можливого наступу зі сторони Білорусі.

"Кордон з білоруссю на Житомирщині зашивають окопами та заливають бетоном. Продовжується розбудова додаткових ліній оборони та монтаж фортифікаційних споруд", - повідомив голова ОВА.

На зображенні може бути: 9 людей, люди стоять та на відкритому повітрі

За словами Бунечка, продовжується розбудова додаткових ліній оборони та монтаж фортифікаційних споруд.

"Разом з мінними полями, протитанковими ровами, іншими фізичними загородженнями на напрямках потенційного просування ворога вони мають створити для сил окупантів пекельну пастку на українському Поліссі", - додав очільник регіону.

На зображенні може бути: на відкритому повітрі та дерево

Рівненська область

Як заявив голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль, в області заміновано увесь прикордонний периметр із Білоруссю. На півночі області військові активно будують інженерні та фортифікаційні споруди та протитанкові рови.

"Щодня готуємося до оборони населених пунктів Рівненщини. На півночі активно будуємо інженерні та фортифікаційні споруди. Протитанкові рови. Усі 229 спільних кілометрів із Республікою Білорусь зміцнюються настільки, щоб російські війська не змогли пройти вглиб нашого регіону, якщо влада Білорусі дозволить їм розпочати наступ", - повідомив він.

За його словами, місцеві жителі щодня, як добровольці, приходять копати рови проти танків, допомагають робити відповідні огорожі та фортифікаційні споруди. Він додав, що військові й добровольчі формування проходять бойові злагодження, відточують навики стрільби, тактику та стратегію війни в умовах їхніх територій.

"В нашому регіоні весь прикордонний периметр заміновано. До того ж північ Рівненської області – це суцільні ліси і болота. Тільки безумець наважиться полізти в цей, як ми називаємо, Поліський котел. Північ Рівненщини перетвориться на криваві болота, якщо Росія відкриє ще один фронт з боку Білорусі", - попередив він.

Волинська область

Керівник Волинської військової адміністрації Юрій Погуляйко теж проінспектував роботи зі зведення фортифікаційних споруд на українсько-білоруському кордоні.

За результатами інспекції робіт зі зведення фортифікаційних споруд на лінії розмежування, Погуляйко запевнив, що кордон Волині - надійний та під контролем військових.

"Оглянув українсько-білоруський кордон в межах області. Зокрема побував на всіх пунтках пропуску та на деяких командно-спостережних пунктах наших бійців. За результатами інспекції робіт із зведення фортифікаційних споруд на лінії розмежування можу запевнити, що наш кордон надійний та під контролем військових", - заявив він.

Київська область

Як заявив заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України Олександр Павлюк, підрозділи угруповання сил та засобів оборони Києва продовжують нарощувати систему інженерних загороджень на півночі Київщини.

На півночі Київської області сапери мінують танкодоступні ділянки та шляхи ймовірного висування військ противника.

"Інженерно-саперними підрозділами в першу чергу проводиться мінування танкодоступних ділянок місцевості та шляхів ймовірного висування противника: дороги, лісові смуги, лінії електропередач тощо", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що мінування здійснюється, щоб запобігти швидкому вклиненню противника в бойові порядки українських підрозділів для подальшого нанесення йому вогневого ураження засобами артилерії.

У ЗСУ прокоментували авіаційні навчання в Білорусі

Про те, що повторення десантної операції рф на околицях Києва наразі неможливе запевнив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Ми спостерігатимемо за цими навчаннями. Аеродроми, які противник використовує на території Білорусі, під пильним наглядом наших розвідок. Тому реагуватимемо відразу, якщо будуть якісь загрози. Зараз особливих ознак загрози немає, говорити про якесь величезне угруповання не можна", – зазначив Ігнат.

Він також прокоментував перекидання рф восьми винищувачів до Білорусі та чотирьох транспортних літаків.

"Запланували вони навчання, то, мабуть, якась мета у них є. Можливо, перегрупування військ, перекидання ще якихось додаткових сил. А може, навпаки – перекинуть на східний напрямок. Вони вже тягали та комплекси С-300 і бронетехніку кілька місяців тому", – сказав Ігнат.

При цьому, за його словами, дістатись Києва раптово ворогові точно не вдасться, і навіть "долетіти до кордону".

Очікується, що військові навчання у білорусі триватимуть до 1 лютого. Підняття стратегічної авіації та винищувачів по ту сторону може супроводжуватися повітряними тривогами. Їхня кількість з найближчим часом може зрости.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що очільник Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль попереджає, що авіанавчання у Білорусі вплинуть на ритм життя всієї України, і що один із таких тренувальних польотів може стати нетренувальним.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
В Одесі викрили цех з підробки "брендового" одягу: вилучили товару на 1,8 млн грн
26 квітня 2024, 15:31
Україна повернула тіла 140 загиблих захисників
26 квітня 2024, 15:24
Росіяни протягом двох годин обстрілювали Білопілля: є загиблі та поранені
26 квітня 2024, 15:04
У ГУР показали, як спалили гелікоптер Ка-32 на аеродромі в Москві
26 квітня 2024, 14:56
У Конотопі одну з вулиць перейменували на честь Дмитра Капранова
26 квітня 2024, 14:49
На Херсонщині росіяни атакували цивільну автівку, постраждав водій
26 квітня 2024, 14:38
СБУ затримала "чорних зброярів", які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку
26 квітня 2024, 14:27
Заборона діє не для всіх: названо категорії чоловіків, які все ж можуть отримати паспорт за кордоном
26 квітня 2024, 14:12
Сольський після виходу з СІЗО повернувся до роботи у міністерстві
26 квітня 2024, 14:05
Справа Сольського: за міністра агрополітики внесли заставу в понад 75 млн грн
26 квітня 2024, 13:55