UA | RU
14 жовтня 2022, 19:15

Влада просить економити електроенергію. Як Україна оговтується після атак на інфраструктуру

В цей час диспетчерський центр "Укренерго" не планує вводити обмежень енергоспоживання - ні в Києві, ні в області та інших регіонах, але закликає і далі скорочувати споживання
В цей час диспетчерський центр "Укренерго" не планує вводити обмежень енергоспоживання - ні в Києві, ні в області та інших регіонах, але закликає і далі скорочувати споживання
Фото з відкритих джерел

"Укренерго" в Telegram повідомило, що сьогоднішній вечір може стати третім після терористичних атак Росії, коли енергосистема зможе обійтися без примусових відключень. Українці і ввечері 12-го і 13-го жовтня в години пік спожили менше, ніж у звичайний осінній день.

"Однак нам необхідно будь-що-будь утримати нинішній рівень споживання. А краще-ще трохи скоротити його в години пік. Адже попри те, що ми не переступаємо межу, з кожним днем споживаємо все більше. Наприклад, 12 жовтня у вечірній пік споживання було на 4% нижче середнього показника, а 13 жовтня - лише на 2,2%", - йдеться в повідомленні.

Розумне та економне споживання дає можливість енергетикам повноцінно ремонтувати пошкоджені окупантами мережі та допомагає балансувати вітчизняну енергосистему, відзначають в компанії.

"Тому закликаємо свідомо зменшувати споживання електроенергії вранці - з 8 до 11 години та ввечері - з 17 до 23", - підкреслили в пресслужбі.

Зараз в компанії просять не включати потужні електроприлади - обігрівачі, пральні машини, бойлери та по можливості користуватися ними вночі, коли споживання енергії низьке.

Також в "Укренерго" закликають не включати кілька потужних приладів одночасно, наприклад електрочайник і праску або пилосос і посудомийну машину.

В Україні стабілізували електропостачання по всій країні після ракетних атак окупантів

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що енергетики стабілізували електропостачання по всій країні після ракетних атак окупантів 10-12 жовтня.

"Вчора нам вдалося стабілізувати електропостачання по всій країні після атаки російських терористів 10-12 жовтня на нашу енергетичну інфраструктуру. Графік примусових обмежень споживачів вчора вже не застосовувався. Зараз наша енергосистема працює стабільно. Спасибі українським енергетикам за їх професіоналізм і мужність", - сказав він.

Однак глава уряду додав, що зараз пропускна здатність магістральних енергетичних мереж знижена через численні руйнування в результаті обстрілів ракетами.

"Енергетикам потрібен час для відновлення надійності енергопостачання споживачів. Протягом цього часу критично необхідно знижувати навантаження на мережі для уникнення аварій. Тому актуальним залишається заклик добровільно або свідомо зменшити споживання протягом дня та особливо в ранковий і вечірній піки споживання", - сказав він.

Також Шмигаль додав, що сьогодні Кабмін виділяє 300 млн грн Київської області та 57 млн грн Сумської області на відновлення інфраструктури, що постраждала в тому числі через недавні ракетні атаки.

Атака Росії на енергосистему України: що відомо

Вранці 10 жовтня Росія здійснила атаки на низку областей України. Зокрема, вибухи були чутні у Вінницькій, Львівській, Кіровоградській, Миколаївській, Полтавській, Тернопільській, Житомирській, Київській областях. Зафіксовані влучання в об'єкти критичної інфраструктури.

Мер столиці Віталій Кличко заявив, що через російські обстріли застосовуються графіки аварійного відключення електропостачання споживачам у Києві та області.

В офісі президента закликали українців з 17:00 до 22:00 обмежити споживання електроенергії.

11 жовтня через дефіцит електроенергії у зв'язку з ворожими ударами по критичній інфраструктурі в Києві та області почали відключати світло.

11 жовтня глава Міненергетики Герман Галущенко, заявив, що через ворожі обстріли 10 жовтня пошкоджено 30% енергетичної інфраструктури України.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності