UA | RU
07 вересня 2022, 18:13

В Україні відтермінували військовий облік жінок. Чи стане він добровільним?

В парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проєкт закону "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу". Водночас міністр оборони Олексій Резніков 6 вересня підписав наказ, яким відтерміновується взяття жінок відповідних професій / спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року
В парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проєкт закону "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу". Водночас міністр оборони Олексій Резніков 6 вересня підписав наказ, яким відтерміновується взяття жінок відповідних професій / спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року
Фото з відкритих джерел

Як повідомила заступниця міністра Ганна Маляр 7 вересня, норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом. Тому Верховна Рада повинна ухвалити необхідний документ, згідно з яким військовий облік жінок буде виключно добровільним.

"Так, цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання. Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік — до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій / спеціальностей є виключно добровільним. Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує", — пояснила Ганна Маляр.

Вона додала, що після ухвалення відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.

Чи зможуть жінки виїжджати за кордон з 1 жовтня

У Генеральному штабі наголосили, що жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня 2022 року немає. А пропозиції Міноборони серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок має виключно добровільний характер.

Чи потрібно більше жінок на фронті

Генеральний Штаб зазначає, що досвід розгортання всіх військових частин Збройних сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Що було раніше

Наприкінці 2021 року Міністерство оборони України ухвалило наказ, яким суттєво розширило перелік спеціальностей і професій, після отримання яких жінки мають стати на військовий облік. У початковому списку було понад 100 спеціальностей, зокрема менеджери, авіадиспетчери, стенографістки, журналістки, літературознавці, бібліотекарі. Після цього Міністерство оборони неодноразово уточнювало цей перелік.

Планували, що брати на військовий облік жінок розпочнуть із 1 жовтня 2022 року. У червні в Генштабі повідомили, що жінок братимуть на облік лише за їхньою згодою, а Маляр додала, що мобілізація в Україні йде за планом і "питання про мобілізацію жінок не стоїть".

За її словами, питання мобілізації безпосередньо залежить від ситуації на фронті.

"Станом на сьогодні мобілізація повністю відбулася за планом. Тобто в нас ніяких несподіванок, чи зривів, чи якогось масового ухилення немає. Свідомість громадян дуже висока... суспільство дуже мотивоване", — казала Маляр.

Скільки українців захищають країну

Президент Володимир Зеленський 21 травня розповідав, що Україну зараз захищає 700 тисяч людей. Він наголошував, що 250-тисячної армії для оборони держави з територією, як в України, мало. Росія, за словами президента, у війні проти України використовує "все, навіть резерв та "тиху" мобілізацію".

Водночас, за даними Служби безпеки, Путін планував бліцкриг, але цей план провалився. У відомстві вважають, що президент РФ розраховував захопити Україну за три дні. Один із полонених, свідчення якого опублікувала спецслужба, розповів, що російським військовослужбовцям видали провізію із запасом на цей строк.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики