У Миргороді встановили рекорд з приготування 70 страв зі свинини
Вчора, 15 жовтня, у Миргороді, що на Полтавщині, розпочався найсмачніший фестиваль року – «Свято миргородської свині – 2011», який в Україні проводився вперше.
Вчора, 15 жовтня, у Миргороді, що на Полтавщині, розпочався найсмачніший фестиваль року – «Свято миргородської свині – 2011», який в Україні проводився вперше.
Велетенське гастрономічне шоу, що проходило на міському стадіоні, перетворилося цих вихідних на епіцентр українських народних гулянь, куди з’їхалися гості з усієї України. Як зазначила Ольга Ворона, яка приїхала з родиною на фестиваль з Черкас: «Ніколи не чула, щоб в Україні проводилися фестивалі свинини. Це чудова нагода і відпочити, і Миргород подивитися, і долучитися до такого масового свята на честь саме української свині. Дивно, але раніше Миргород у нас асоціювався виключно з М. Гоголем. Але, ясна річ, цієї суботи він поступився місцем українським свиням і стравам з них». Святкування сімдесятиріччя визнання миргородської рябої повноцінною породою відбувалося просто неба, де усі бажаючі мали можливість спробувати живе пиво, квас, узвар, шашлики, ковбаси, кров’янки, соління, свіжий хліб і ще безліч страв зі свіжої свинини елітної Миргородської рябої породи, а також отримати спеції від Гіві Габелія, який власноруч готує суміші і вже багато років поспіль продає грузинські спеції на одному з полтавських ринків. Не зміг пройти повз найсмачніший фестиваль і сам Микола Гоголь, який теж вирішив завітати на свято і підтримати Миргородську рябу породу свиней.
Після свинячих перегонів, де дресировані рябі поросята змагалися за звання найшвидших, у Миргороді встановили рекорд з приготування страв зі свинини. За участю представника «Книги рекордів України», було зафіксовано 70 різних страв, приготованих з м’яса сині. Пізніше на святкуванні ювілею першої української породи свиней відбувся конкурс м’ясоїдів, у якому брали участь Анатолій з Миргорода, Максим з Івано-Франківська, Юрій та Дмитро з Києва та Андрій з міста Кіровоград. За півгодини вони мали з’їсти якомога найбільше м’са української свині. Поруч з ними постійно знаходився лікар, який уважно стежив за станом здоров’я учасників конкурсу. Врешті-решт, під оплески глядачів і вболівальників, перемогу здобув Анатолій з Миргрода, який отримав у подарунок тур вихідного дня на двох у номер люкс одного з найкращих Миргородських курортів. Другим м’ясоїдом став Дмитро з Києва, якому дістався величезний свиний окорок. Третє місце у конкурсі посів Максим з Івано-Франківська, який зі своєю активною командою вболівальників отримав кілька ящиків пива.
Олександра Короткова, яка приїхала на Миргородський фестиваль з Луганська, зазначила: «Яскрава подія, як для Миргорда, так і для всієї України. Думаю, якщо розвивати цей напрямок, то років через десять тут вся Україна гуляти буде. Але, на жаль, таке свято тільки раз на рік проводиться, тому з нетерпінням чекатиму наступного року». Натомість організатори обіцяють ще не один рік проводити такі фестивалі, і зробити «п’ятачкове» свято традицією.
Довідка
Батьківщиною української свині, як стверджують науковці, є саме Полтавщина. За словами проректора Полтавської державної аграрної академії Віталія Нагаєвича, офіційно товарне свинарство тут розпочалося з 1865 року, коли було створене Полтавське товариство сільського господарства. Миргородська порода об’єднала схожих за напрямом продуктивності та тілобудовою кролевецьку, придніпровську та подільську породні групи свиней і стала нині породою переважно м’ясо-сального типу.
Після свинячих перегонів, де дресировані рябі поросята змагалися за звання найшвидших, у Миргороді встановили рекорд з приготування страв зі свинини. За участю представника «Книги рекордів України», було зафіксовано 70 різних страв, приготованих з м’яса сині. Пізніше на святкуванні ювілею першої української породи свиней відбувся конкурс м’ясоїдів, у якому брали участь Анатолій з Миргорода, Максим з Івано-Франківська, Юрій та Дмитро з Києва та Андрій з міста Кіровоград. За півгодини вони мали з’їсти якомога найбільше м’са української свині. Поруч з ними постійно знаходився лікар, який уважно стежив за станом здоров’я учасників конкурсу. Врешті-решт, під оплески глядачів і вболівальників, перемогу здобув Анатолій з Миргрода, який отримав у подарунок тур вихідного дня на двох у номер люкс одного з найкращих Миргородських курортів. Другим м’ясоїдом став Дмитро з Києва, якому дістався величезний свиний окорок. Третє місце у конкурсі посів Максим з Івано-Франківська, який зі своєю активною командою вболівальників отримав кілька ящиків пива.
Олександра Короткова, яка приїхала на Миргородський фестиваль з Луганська, зазначила: «Яскрава подія, як для Миргорда, так і для всієї України. Думаю, якщо розвивати цей напрямок, то років через десять тут вся Україна гуляти буде. Але, на жаль, таке свято тільки раз на рік проводиться, тому з нетерпінням чекатиму наступного року». Натомість організатори обіцяють ще не один рік проводити такі фестивалі, і зробити «п’ятачкове» свято традицією.
Довідка
Батьківщиною української свині, як стверджують науковці, є саме Полтавщина. За словами проректора Полтавської державної аграрної академії Віталія Нагаєвича, офіційно товарне свинарство тут розпочалося з 1865 року, коли було створене Полтавське товариство сільського господарства. Миргородська порода об’єднала схожих за напрямом продуктивності та тілобудовою кролевецьку, придніпровську та подільську породні групи свиней і стала нині породою переважно м’ясо-сального типу.
Подписывайся, чтобы узнать новости первым
19 декабря 2025
Шаг и карточка: почему уже можно говорить о начале предвыборной гонки в Украине
Непутевые популистские попытки второстепенных персонажей попиариться на важных вопросах открывают новый период в современной истории Украины
17 декабря 2025
"Папа, не бросай меня!": как семья Данилковых пережила ужасы оккупации в Буче и четыре года разлуки
Сегодня семья Данилковых готовится к зимним праздникам. Во дворе сияет иллюминация, в доме украшена большая ёлка, повсюду гирлянды и рождественский декор
12 декабря 2025
В одиночку спастись было нереально: как в начале войны жители блокадного Мариуполя выживали под обстрелами без еды и тепла
Опасение столкнуться с лишениями из-за войны заставляет многих украинцев искать спасение за границей. Об этом свидетельствуют и данные Нацбанка Украины, в соответствие с которыми с 3 октября по 14 ноя...
11 декабря 2025
Выборы и война. Зачем Зеленский пообещал Трампу
Президент Украины фактически перечеркнул все требования американского коллеги о выборах, и это хорошо
Эксперты прогнозируют замедление отгрузки украинской сои
19 декабря 2025, 23:50
Рождественская корзина в Украине подорожала: как изменились цены на продукты
19 декабря 2025, 23:30
Россия нанесла удар по портовой инфраструктуре Одесщины, есть погибшие и раненые
19 декабря 2025, 22:57
Украина вынуждена будет платить ЕС 3 млрд евро ежегодных процентов за 90 млрд евро кредита
19 декабря 2025, 22:49
В Днепре военный удивил на авто под действиями наркотиков
19 декабря 2025, 22:45
Центр Киева завтра перекроют: названная причина
19 декабря 2025, 22:35
Сколько стоят наши дальнобойные дроновые атаки по РФ
19 декабря 2025, 22:20
На Волыни грузовик налетел на велосипедиста и опрокинулся
19 декабря 2025, 21:55
Стало известно, где могут пройти следующие мирные переговоры по Украине
19 декабря 2025, 21:21
В выходные в Украине будет облачно, без существенных осадков, но с туманами
19 декабря 2025, 20:59
07 августа 2025
Бойцы "Феникса" ликвидировали пехоту и бронетехнику врага в Донецкой области
06 августа 2025
Пограничники на юге мастерски уничтожили FPV-дроном российскую пушку Д-30
05 августа 2025
Украинские бойцы уничтожили российский "Град" на Донетчине
Шаг и карточка: почему уже можно говорить о начале предвыборной гонки в Украине
"Папа, не бросай меня!": как семья Данилковых пережила ужасы оккупации в Буче и четыре года разлуки












