UA | RU
12 лютого 2020, 11:06

Фірма екс-головного лісівника України намагається узаконити нелегально викопані ставки

Підприємство «Волинська ягідка», яке вирощує лохину,  два роки використовувало ставки без платних спецдозволів. Свердловини для ставків пробурили теж нелегально, внаслідок чого міліє озеро Світязь і падає рівень води у місцевих колодязях.
Підприємство «Волинська ягідка», яке вирощує лохину,  два роки використовувало ставки без платних спецдозволів. Свердловини для ставків пробурили теж нелегально, внаслідок чого міліє озеро Світязь і падає рівень води у місцевих колодязях.

ТОВ «Волинська ягідка» оголосила про початок двох процедур оцінки впливу на довкілля щодо зрошення плантацій лохини в Шацькому районі, пише видання «Сила правди».

«Волинська ягідка» є найбільшим виробником лохини в області. Засновниками «Волинської ягідки» є Оксана Богдан, Ольга Погребник та Світлана Бондар. Останні дві – дочка та дружина екс-керівника Держлісагентства Володимира Бондаря. Після посадки лохини в 2018 році фірмі компенсували з бюджету 3,18 млн грн.

У повідомленнях про плановану діяльність на 2020 рік «Волинська ягідка» заявила, що хоче обладнати 6 свердловин і 2 водонакопичувальні басейни загальною площею майже 52 тис куб м. Воду для плантацій лохини будуть брати з Прип’яті.

«Насправді обидві водойми вже давно існують. Враховуючи, що вони були заповнені водою протягом посушливого 2019-го, можна з високою вірогідністю припустити, що і свердловини вже побудовані», — розказав аналітик Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов.

Створення штучних водойм відноситься до спеціального водокористування, воно є платним і для такої діяльності потрібно отримати спецдозвіл. «Волинська ягідка» дозволу не отримувала. Проблему з нелегальними водоймами помітили влітку 2019 році, коли було зафіксовано різке обміління озера Світязь, а згодом падіння рівня води зафіксували в інших водоймах і навіть приватних колодязях в Шацькому районі Волині. Науковці в цьому запідозрили неконтрольоване буріння приватних свердловин і плантації лохини, які потребують значних об’ємів води для поливу.

В січні 2020 року прокуратура Волині повідомила про відкрите кримінальне провадження відносно посадовців Держекоінспекції, які допустили таку ситуацію. В цій справі фігурують також ПП Флора та ТОВ «Бугагро». Бенефіціаром ТОВ «Буагро» вказаний депутат Любомльської міськради Волинської області Роман Строцюк. Власниками ПП «Флора» є екс-замміністр Міненерго Ігор Діденка та Роман Приходько.

Кінцева сума збитку, нанесеного екосистемі краю, поки не визначена. Немає і рішення, що ж робити з нелегальними водоймами, щоб зберегти екосистеми Світязя і Прип'яті.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Вінниччині судили за ухилення від мобілізації чоловіка, якого двічі відмовлялися брати на службу
19 квітня 2024, 03:12
Рушниці і тротил: у жителя Чернігівщини вилучили незаконну зброю
19 квітня 2024, 01:38
Прикордонники за допомогою дрону знищили на півдні човен окупантів
19 квітня 2024, 00:22
На Волині сталася серйозна аварія з постраждалими: зіткнулися лісовоз та вантажівка
18 квітня 2024, 23:18
У "Нафтогазі" прокоментували вибух на газопроводі у Харківській області
18 квітня 2024, 22:11
На Харківщині стався вибух на газопроводі
18 квітня 2024, 21:46
В Одесі чоловік влаштував стрілянину під час конфлікту на дорозі
18 квітня 2024, 21:12
Росіяни планують звозити сміття на українські окуповані території
18 квітня 2024, 20:43
Ситуація на фронті: за добу відбулося понад 70 бойових зіткнень
18 квітня 2024, 20:18
Житель Полтавщини отримав 15 років в'язниці за поширення кремлівської пропаганди
18 квітня 2024, 19:57