UA | RU
28 листопада 2023, 14:42

В Україні викрили хакерів, які завдали збитків світовим компаніям на 3 мільярди

Фото: Facebook Нацполіція

Кіберполіція та слідчі Національної поліції України викрили хакерів, які атакували провідні світові компанії та заподіяли понад 3 млрд гривень збитків

Про це повідомила пресслужба Нацполіції, інформує RegioNews.

Використовуючи розроблені ними віруси-шифрувальники, хакери здійснювали атаки на сервери провідних світових компаній. Зловмисники зламували акаунти працівників підприємства-жертви, а потім поширювали шкідливий програмний код у корпоративній екосистемі.

Вони отримували доступ до серверів і викрадали з них інформацію. Після цього дані на комп'ютерах жертв зашифровувалися і ставали непридатними. За дешифрування інформації члени міжнародної хакерської групи вимагали мільйонні виплати в криптовалюті.

Наприклад, за відновлення роботи серверів однієї з провідних хімічних компаній Нідерландів зловмисники веліли перерахувати 450 BTC (біткоїнів) на підконтрольний криптогаманець, що в еквіваленті становить 48 мільйонів гривень.

Встановлено, що за декілька років злочинної діяльності вони зашифрували понад 1000 серверів світових підприємств і завдали збитків на суму понад 3 млрд гривень у перерахунку на національну валюту.

У результаті багатомісячної роботи українські правоохоронці за сприяння колег з США, Норвегії, Нідерландів, Німеччині та Франції ідентифікували 32-річного лідера хакерського угруповання та його чотирьох найактивніших спільників.

Під час міжнародної поліцейської операції правоохоронці провели понад 30 обшуків у приміщеннях та автомобілях фігурантів на Київщині, а також у Черкаській, Рівненській та Вінницькій областях.

Трьом фігурантам вже повідомлено про підозру.

Раніше повідомлялось, що внаслідок хакерської атаки повністю була паралізована робота Апарату Київської обласної ради. Окрім сайту, були зламані сервери. Існував ризик втрати даних, в тому числі конфіденційних.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності