UA | RU
29 вересня 2023, 13:21

Януковича заочно судитимуть у справі про заволодіння угіддями "Сухолуччя"

Справу щодо заволодіння мисливськими угіддями "Сухолуччя" у Київській області колишнім президентом України Віктором Януковичем та його спільниками скерували до суду. Їх заочно судитимуть

Про це передає RegioNews з посиланням на пресслужбу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт стосовно колишнього Президента України та ще трьох осіб, обвинувачених у заволодінні земельною ділянкою лісового фонду на території Сухолуцької сільради на Київщині площею 17,5 га та орієнтовною вартістю понад 22 млн грн", - йдеться у повідомленні.

У САП нагадали, що у 2007 році експрезидент (на момент вчинення злочину - прем’єр-міністр) з метою заволодіння державним майном, а саме земельною ділянкою лісового фонду Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства на території Сухолуцької сільської ради Вишгородського району Київської області, ініціював ухвалення низки рішень, що призвели до вибуття із державної власності вищевказаної землі.

Для реалізації злочинної схеми спільники колишнього президента залучали своїх наближених осіб, які звертались до Київської обласної державної адміністрації із заявами про виділення їм земельних ділянок площею до 1 га, а згодом про зміну цільового призначення вказаних ділянок, що надалі дозволяло безперешкодно передати землю фірмі, підконтрольній колишньому президенту.

Згодом, у 2009-2011 роках на цій ділянці було збудовано готельно-ресторанний комплекс, який використовувався експрезидентом для особистих потреб.

Дії Януковича кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, його спільників - за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

Зазначається, що розслідування цих фактів розпочато у 2014 році. До листопада 2019 року справу розслідував департамент спецрозслідувань Генеральної прокуратури України. Згодом справу передали до САП та Національного антикорупційного бюро.

Раніше повідомлялось, що суд відхилив апеляцію адвоката експрезидента компанії "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва, якого підозрюють у держзраді й залишив у силі рішення першої інстанції.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності