UA | RU
03 вересня 2022, 17:24

СБУ заблокувала в Одесі ботоферму, яка розповсюджувала фейкові новини з фронтів

Фото: прес-центр СБУ

Служба безпеки ліквідувала дві ботоферми на Київщині та в Одесі. "Армію ботів" у майже сім тисяч акаунтів використовували для дискредитації Сил оборони України та виправдання збройної агресії РФ

Про це пише RegioNews із посиланням на пресслужбу СБУ.

На Одещині четверо місцевих мешканців створили та просували акаунти у соцмережах і месенджерах. Ділки використовували їх для поширення панічних настроїв у регіоні, зокрема, розганяли дезінформацію та фейкові новини з фронтів.

У результаті оперативно-слідчих дій підтверджено факт, що їхніми "клієнтами" були особи, які перебувають на території РФ.

У ході обшуків, проведених за адресами проживання зловмисників, правоохоронці виявили та вилучили:

  • комп’ютерну техніку, 4 сервери, понад 250 USB-модемів та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності;
  • банківські картки, через які відбувалися розрахунки з "клієнтами";
  • понад 400 SIM-карток операторів мобільного зв’язку.

Вилучена техніка направлена на експертизу. Триває слідство для з’ясування всіх обставин та причетних до протиправної діяльності осіб.

Після проведення експертиз вирішуватиметься питання щодо оголошення фігурантам підозр за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку).

Нагадаємо, правоохоронці повідомили про підозру трьом посадовцям ДП "МТП "Южний" у заволодінні майже 1,5 млн грн. Нараховували собі зайві надбавки до зарплат.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності