UA | RU
16 жовтня 2023, 18:14

Катували цивільних на Київщині: двоє офіцерів рф підуть під суд

Фото: Facebook

Двоє офіцерів збройних сил рф, які катували мирних мешканців Київщини, судитимуть

Про це інформує Офіс генерального прокурора, передає RegioNews.

Встановлено, що у березні 2022 року, перебуваючи в окупованому селі Богданівка Броварського району, військовослужбовці рф побачили в лісосмузі місцевого жителя. Щоб затримати чоловіка, вони вистрілили йому в ногу та на броньованій машині привезли до місця своєї дислокації, вказали у прокуратурі.

Зазначається, що потерпілого утримували 5 днів зі зв'язаними за спиною руками, морили голодом і не давали води. Окупанти не надали йому медичну допомогу після поранення, щоб він страждав від загноєння рани, повідомили у прокуратурі.

"Підозрювані неодноразово допитували полоненого про співпрацю зі ЗСУ та розташування українських позицій. На виконання їх наказів, підлеглі військовослужбовці рф били по руці чоловіка прикладом автомата, а потім порізали її ножем. Вони його душили, принижували й ображали", - йдеться у повідомленні.

Заступник командира, як зазначається, особисто здійснив один постріл в палець лівої руки потерпілого з травматичної зброї. Після цього командир віддав наказ вбити потерпілого.

При цьому повідомляється, що російські солдати, розуміючи, що чоловік помре через втрату крові від отриманих поранень, залишили його зі зв’язаними руками. Через деякий час потерпілому вдалося втекти.

Окрім того, заступник командира роти опівночі, спільно зі співслужбовцями, зайшов до будинку, в підвалі якого переховувалися від окупантів мирні жителі. Російські військові відкрили вогонь з вогнепальної зброї по стінах, після чого наказали всім присутнім зібратися біля входу в підвал.

Як зазначають прокурори, окупанти витягли з укриття беззбройного чоловіка та відвели до кімнати. Там підозрюваний без попередження здійснив прицільний постріл у ногу потерпілого. Окупант погрожував чоловіку вбивством та приставляв зброю до голови.

Прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох офіцерів рф за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438, ч. 1 ст. 438 КК України).

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності