UA | RU
22 вересня 2023, 18:42

В Україні ліквідували сім схем ухилення від мобілізації: затримано трьох військкоматівців

Фото: СБУ

Служба безпеки ліквідувала сім схем ухилення від мобілізації, які діяли у різних регіонах України. Було затримано трьох посадовців військкоматів та співробітника військово-лікарської комісії

Як інформує RegioNews, про це повідомляє пресцентр СБУ.

За даними слідства, за гроші зловмисники "допомагали" військовозобов’язаним уникнути призову та виїхати за межі України на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Вартість таких "послуг" становила від 500 до 8,5 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості та способу втечі за кордон.

Зазначається, що завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося запобігти нелегальному виїзду до країн ЄС більше сотні потенційних призовників.

Київ

У Києві затримано двох громадян однієї з країн Південного Кавказу, які продавали підроблені документи про багатодітне батьківство чи волонтерську діяльність.

Також зловмисники виводили своїх клієнтів за кордон через заздалегідь підготовлені лісові стежки на Закарпатті.

Львівська область

Військові контррозвідники затримали посадовицю відділення рекрутингу та комплектування районного військкомату у Львівській області, яка вимагала 17 тисяч доларів з двох працівників місцевого підприємства.

Івано-Франківська область

Правоохоронці затримали начальника одного з районних військкоматів. За хабарі він "списував" місцевих чоловіків з військового обліку за станом здоров’я.

Черкаська область

СБУ повідомила про підозру секретарю районної військово-лікарської комісії у Черкаській області, який "торгував" фіктивними довідками про наявність "тяжких" захворювань. До незаконної діяльності він залучив свого колегу - лікаря ВЛК.

Кіровоградська область

У Кіровоградській області затримали посадовця одного із райвійськкоматів, який у змові з членами ВЛК підробляв медичні висновки й продавав їх військовозобов’язаним.

Одеська область

За матеріалами СБУ, 5,2 року тюрми отримав ділок, який намагався переправити за кордон групу ухилянтів поза пунктами пропуску.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України викрила схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку. У ході розслідування затримано колишнього диякона Одеської єпархії УПЦ (МП). Він за гроші "допомагав" потенційним призовникам виїжджати до країн Євросоюзу як церковні клірики.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності