UA | RU
21 лютого 2024, 12:25

Оперували без анестезії: обллікарня в Харкові потрапила у скандал через жахливе лікування військового

Фото: kharkiv.comments.ua

У харківській обласній клінічній лікарні вибухнув скандал після того, як одному з поранених військовослужбовців провели хірургічну операцію без анестезії, а потім навіть піддали булінгу. Виявилося, це не єдиний випадок недбалості та зловживань із боку керівництва та персоналу. Пацієнти розповіли про "тарифи" на палати та бізнес на медикаментах

Місцеве видання "Харків. Коментарі" пише, що військовий потрапив до лікарні з тяжким пораненням ноги, проте лікарі під час операції відмовилися вколоти анестезію і зашивали рану "по живому". Через це боєць втрачав свідомість і міг померти. А після операції українському захиснику зовсім сказали, щоби той не скаржився і мовчав, бо його, мовляв, лікують безкоштовно.

Головний лікар Костянтин Лобойко всіляко намагався замовчати цю історію та прикрити хірурга, який проводив операцію без анестезії, проте ситуація таки потрапила до ЗМІ. Журналісти дізналися, що цей випадок – далеко не єдиний приклад недбалості та зловживань.

Пацієнти та їхні родичі розповідають, що обласна лікарня фактично перетворилася на бізнес-структуру для керівництва та наближеного персоналу.

Так, наприклад, до війни перебування в реанімації обходилося родичам хворого в 2500-3000 грн без урахування самого лікування та медикаментів. Після початку повномасштабного російського вторгнення прайс зріс удвічі. У разі несплати пацієнта переводили з реанімації до звичайної палати, навіть якщо він потребував інтенсивної терапії.

Також стягувалась окрема плата за перебування у нормальній палаті. Без оплати пацієнта лікували в палаті на вісім осіб із потертими стінами та пліснявою або навіть у коридорі.

Крім того, пацієнтам виписують дорогі імпортні ліки, які потрібно обов'язково купувати у конкретній аптеці. Пізніше порожні використані флакони збирають медсестри, передають їх конкретному медичному представнику, який і виплачує головному лікарю "бонуси" за "правильно" призначене лікування. Водночас у лікарні є запас ліків, які мають безкоштовно отримувати всі пацієнти.

Крім того, понад 20 тонн медичної гуманітарної допомоги від міжнародних партнерів та від інших регіонів України, які могли б видати пацієнтам, просто була утилізована, оскільки минув термін її придатності.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності