UA | RU
10 січня 2024, 11:33

Національна стратегія доходів погіршить умови для бізнесу в Україні, – спільна заява бізнес-асоціацій

фото: pixabay.com

Низка пропозицій Національної стратегії доходів до 2030 року значно погіршить умови ведення бізнесу в Україні та створить стимули для перетворення української юрисдикції на «сіру зону» без стимулів для приходу зовнішніх інвестицій та розвитку бізнесу

Про це йдеться у зверненні членів Української Ради Бізнесу, до складу якої входить 112 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, до президента, прем’єр-міністра та народних депутатів, передає RegioNews.

Стратегія була напрацьована без залучення представників бізнесу та фахової оцінки ризиків. "Застосування таких підходів призведе до збільшення корупції, пригнічення економічного відновлення та тінізації економіки", – заявили в УРБ.

Представники бізнесу виступили проти надання Державній податковій службі права без рішення суду накладати арешт на рахунки і майно та блокувати їх до повного погашення податкового боргу. "Такий підхід несе значні корупційні ризики та порушує принцип презумпції невинуватості. Формує прецедент поширення практики блокування бізнесу через блокування податкових накладних на всіх громадян, закріплює порушення конституційного принципу презумпції невинуватості. Більш того, значно погіршує інвестиційний клімат, що призведе до стагнації економіки", – стверджують в УРБ.

Бізнес також виступив проти скасування спрощеної системи оподаткування для аграрного сектору та впровадження прогресивної шкали ставок ПДФО.

А ускладнення умов для спрощеної системи оподаткування замість спрощення загальної системи оподаткування і звуження сфери застосування спрощеної системи оподаткування шляхом виключення юридичних осіб лише збільшить корупцію.

"Підвищення акцизів на пальне сприятиме зростанню логістичних витрат усієї економіки та суттєвому підвищенню цін для громадян та бізнесу, що зробить українську продукцію більш дорогою та менш конкурентоздатною на світовому ринку, в тому числі через складність логістичних шляхів через війну", – стверджують в УРБ.

Отримання органами ДПС повного доступу до інформації про обсяг та обіг коштів всіх платників податків, зокрема й фізичних осіб, на їх рахунках у банках (без рішення суду та кримінальних проваджень) протирічить практиці ЄС, створює значні корупційні ризики та призведе до порушення приватності.

Представники бізнесу не знайшли в Національній стратегії доходів якісні індикатори черговості реалізації етапів стратегії, що ускладнить моніторинг виконання стратегії та оцінку її ефективності.

Стратегія демонструє концентрацію зусиль виключно на підвищення доходів бюджету, без оцінки втрат зростання економіки. "Розширення дискреційних повноважень контролюючих органів, ускладнення адміністрування спровокує ще більш агресивну модель взаємодії органів ДПС з платниками податків. НСД-2030 створює черговий перерозподіл організаційної структури та штатних розписів. Подібний підхід не забезпечить довіри до контролюючих органів", – запевняють експерти.

Бізнес пропонує сконцентруватися на простих та справедливих правил оподаткування, мінімізації дискреції та викорінення практики презумпції вини у податковому та митному адмініструванні.

"Українська Рада Бізнесу закликає Кабінет міністрів та народних депутатів організувати інклюзивний процес обговорення Національної стратегії доходів, за участі експертів та бізнес асоціацій, надати економічне обґрунтування до зазначених у зверненні пунктів Стратегії, та врахувати пропозиції українського бізнесу. За підсумками обговорень та розрахунків – переглянути Нацстратегію у низці пунктів та прийняти Кабінетом міністрів оновлену якісну редакцію НСД", – просять в УРБ.

Нагадаємо, 27 грудня уряд погодив "Національну стратегію доходів" (НСД) до 2030 року. Цей документ визначатиме, як держава буде жити наступні шість років та фінансувати свої потреби, зменшуючи залежність від партнерів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Херсонщині пілоти дронів знищили вантажівки, станцію РЕБ та польовий склад росіян
02 травня 2024, 03:00
Втеча 8 чоловіків за кордон за 2,5 млн грн: на Буковині затримали "бізнесмена"
02 травня 2024, 02:18
На Дніпропетровщині жінка посварилася з цивільним чоловіком і вдарила його ножем
02 травня 2024, 01:53
Через ворожі міни в Україні загинули майже 300 людей
02 травня 2024, 01:27
У Сухопутних військах назвали втрати РФ за квітень
02 травня 2024, 00:45
Житель Києва викликав поліцію, бо забув, де припаркував машину
01 травня 2024, 23:45
У Новій пошті прокоментували ракетний удар по сортувальному депо в Одесі
01 травня 2024, 23:37
Зеленський звільнив очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
01 травня 2024, 23:23
Росіяни атакували Одесу балістикою: виникла потужна пожежа, багато постраждалих
01 травня 2024, 22:51
Мер Ірпеня відсторонив першого заступника через скандал про розкрадання коштів
01 травня 2024, 21:45