UA | RU
26 січня 2024, 15:29

Директор інституту судових експертиз розкрив подробиці щодо російської гранати з отрутою

Фото: Facebook

Експертами КНДІСЕ проведено комплексне експертне дослідження російської ручної гранати з маркуванням РГ-Во (862-3-23). Назва гранати розшифровується російською мовою як "ручная граната-вещество отравляющее", що свідчить про її призначення

Подробиці експертизи у своєму Telegram-каналі повідомив директор КНДІСЕ Олександр Рувін, пише RegioNews.

Встановлено, що відповідний об’єкт дослідження було виготовлено промисловим способом і підтверджено, що це дійсно спеціальна газова граната російського виробництва.

Внутрішня конструкція та оцінка спорядження об’єкта проводилася з використанням рентгенологічного дослідження. Це неруйнівний метод, який дозволяє перевірити об’єкт на наявність прихованих загроз, адже досить часто ворог використовує специфічні "пастки".

Для аналізу вмісту гранати було проведено відповідні фізико-хімічні дослідження з використанням сучасного високоточного обладнання. КНДІСЕ наразі має надзвичайно потужну приладову базу на рівні провідних експертних лабораторій провідних європейських країн. Це дозволяє нашим спеціалістам у найкоротші терміни проводити всі необхідні дослідження матеріалів, речовин та виробів.

За результатами експертного аналізу встановлено, що у речовині з гранати присутні сліди бойової речовини подразнюючої дії, а саме хлорацетофенону (CN), яка є бойовою отруйною речовиною подразнюючої дії.

Речовина хлорацетофенон заборонена для застосування в якості бойової отруйної речовини відповідно до міжнародного права Женевського протоколу, затвердженого Генеральною Асамблеєю ООН у 1969 році за результатами її використання під час війни у В’єтнамі.

Нагадаємо, російські війська почали частіше використовувати хімічну зброю на фронті, зокрема, новий вид гранат з отруйними речовинами. У грудні вперше зафіксовано застосування гранати РГ-Во. Ця граната містить хлорацетофенон - речовина задушливої дії, заборонена Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності