UA | RU
Юрій Гаврилечко Експерт ГО "Фонд суспільної безпеки" info@regionews.ua
12 березня 2020, 15:10

Будівельний ринок України на порозі змін

Будівельний ринок може стати локомотивом розвитку економіки, але для цього треба знизити рівень його корумпованості. Перший крок тут - ліквідація ДАБІ
Будівельний ринок може стати локомотивом розвитку економіки, але для цього треба знизити рівень його корумпованості. Перший крок тут - ліквідація ДАБІ

11 березня Кабмін призначив нового керівника Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). Ним став Юрій Васильченко, який до цього обіймав посаду заступника начальника одного з управлінь ДАБІ. Це призначення стало однією з небагатьох досить добре прогнозованих подій в будівельній галузі. Однак дуже висока ймовірність того, що він стане останнім керівником ДАБІ і саме в зв'язку з цим увійде в історію вітчизняної будівельної галузі.

Нагадаю, що рішення про ліквідацію ДАБІ прийнято президентом, про що він публічно заявив 5 березня. Президент України Володимир Зеленський висловився доволі чітко: "Буде створено орган паралельний, а не просто ліквідують. Ви ж знаєте, що ДАБІ – це один з найбільш корумпованих органів. Я думаю, що протягом двох тижнів питання буде закрите". А незадовго до цього, 21 лютого, перший заступник керівника Офісу президента Сергій Трофімов в інтерв'ю "Укрінформу" заявив, що ДАБІ – це корупційна структура, яка піддається реформуванню тільки за допомогою ліквідації і займатися єю буде віце-прем'єр-міністр – міністр розвитку громад та територій Денис Шмигаль. А вже 4 березня Д. Шмигаль був затверджений парламентом на посаді прем'єр-міністра України.

Те, як може проходити ліквідація найбільшого будівельного регуляторно-наглядово-ліцензійного органу, в якому вигляді і з якими наслідками це може відбуватися, обговорювали на круглому столі "ДАБІ: реформа чи оптимізація", який проходив в "Укрінформі" 11 березня.

Склад учасників був дуже представницьким. Модерував захід президент Конфедерації будівельників України (КБУ) Лев Парцхаладзе, з доповідями виступали народний депутат і представник уряду в парламенті Олена Шуляк, президент Національної спілки архітекторів України Володимир Гусаков, президент Всеукраїнського союзу виробників будматеріалів Іван Салій, віце-президент КБУ Анатолій Беркута, виконавчий директор асоціації "Український центр виробництва сталі" В'ячеслав Колісник, голова ГО "Разом проти корупції" Оксана Величко, виконавчий директор BRDO Олексій Дорогань та ін. Всього ж свої думки щодо можливих шляхів реформи ДАБІ висловили понад 20 учасників заходу.

Всі виступаючі були єдині в тому, що ДАБІ треба реформувати, тому що подібний "монстр" не просто не влаштовує всіх учасників будівельного ринку, а є одним з основних факторів корупційного тиску на забудовників, і тому без змін - якщо, звичайно, думати про розвиток галузі - не обійтися. Анатолій Беркута навів порівняння по введенню в експлуатацію обсягів будівництва в минулому році до далекого 1986 році. Різниця ... в 15(!) разів на користь минулого! І багато в чому це наслідок якраз корупційної складової.

Якщо в питанні боротьби з корупцією учасники круглого столу були єдині, то ось щодо шляхів реформування ДАБІ думки розійшлися до полярних: від "давайте її залишимо, треба тільки поміняти кадри, адже корупція - це люди" до "ДАБІ треба терміново ліквідувати, бо корупція носить системний характер і люди тут вторинні".

Оскільки завдяки представнику Кабміну в парламенті мій виступ також стало частиною обговорення, то наведу його основні тези в аргументацію позиції "за" ліквідацію ДАБІ в тому вигляді, в якому вона зараз існує.

- Є два базові підходи до формування органів виконавчої влади - галузевий і функціональний.

- Тільки при галузевому підході можлива ситуація, коли один і той же орган є і джерелом створення нормативно-правових актів, і наглядовим органом, контролюючим їх виконання господарюючими суб'єктами, і ліцензіатом, і останньої арбітражної інстанцією в одній особі. Саме через подібну концентрацію повноважень в одному органі і виникає корупція, яка є невід'ємною частиною системи прийняття будь-яких управлінських рішень. Будь-яких, бо якщо сам себе контролюєш, то що/хто завадить на цьому наживатися?

- Оскільки Україна поступово переходить до функціонального підходу при формуванні органів виконавчої влади, то ДАБІ повинна бути ліквідована, а її нинішні функції частково скасовані і частково передані як мінімум трьом різним інституціям.

- Скасовані функції стосуються погоджень вже зібраного пакету документів, необхідних для початку будівництва, а саме рішення про таке повинно стати автоматичним і фіксуватися на рівні органів місцевого самоврядування.

- Функції ліцензіата для будкомпаній повинні бути передані окремому органу, який тільки цим і буде займатися, а його чиновники нестимуть персональну відповідальність і виступати співвідповідачами в судах, якщо позивач подасть в суд на будкомпанію.

- Функції технічного нагляду за ходом будівельних робіт треба передати окремому новоствореному органу.

- Державна ж експертиза будівництва повинна бути частиною системи захисту прав споживачів, і її функції слід відокремити від технічного нагляду за будівництвом.

- Для здійснення такого поділу потрібно внести зміни в чинне законодавство, яке не дозволяє ліквідувати орган виконавчої влади без передачі всіх його повноважень іншим органам. Якщо цього не зробити, наслідки "механічної" реорганізації ДАБІ можна буде порівняти за недолугістю і навіть шкідливостю для будівельної галузі з ліквідацією санітарно-епідеміологічної служби в 2014-2017 рр. Коли і СЕС знищили, і всю систему санітарно-епідеміологічного контролю разом з нею. Зміни повинні бути екологічні, раціональні і носити системний, а не винятковий характер.

Будівельний ринок України на порозі змін. І в який бік вони будуть спрямовані, зараз залежить від Кабміну Д. Шмигаля. Позитивні зміни на ринку цілком здатні дати "чарівний пендель" розвитку економіки. Тому що на кожне нове робоче місце в будівельній галузі створюється до десятка робочих місць в суміжних галузях і сфері послуг. А розвиток внутрішнього ринку взагалі неможливий без розвитку будівництва. Розвинений внутрішній ринок, в свою чергу, це той інструмент, який дозволяв і дозволяє цивілізованим країнам набагато легше переживати будь-які економічні кризи, ніж країнам третього світу.

 
Підписуйтесь на RegioNews
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
Кличко показав евакуацію лікарень у Києві
26 квітня 2024, 19:16
БМП, БТР та 9 окупантів: ССО показали, як знищують росіян на Донеччині
26 квітня 2024, 19:00
У Луцьку 14-річного хлопця уразило струмом на даху вагона: він помер у лікарні
26 квітня 2024, 18:54
Дуже високий рівень небезпеки: росіяни вивели у Чорне море два підводні ракетоносії
26 квітня 2024, 18:33