UA | RU
03 жовтня 2024, 12:43

Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари

Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію майже вдвічі менше за чинний тариф? Чому військовозобов`язаним доведеться очікувати на так звані «листи щастя», а також, скільки можна протягом місяця перерахувати коштів з карти на карту? В усьому цьому розбирався RegioNews
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію майже вдвічі менше за чинний тариф? Чому військовозобов`язаним доведеться очікувати на так звані «листи щастя», а також, скільки можна протягом місяця перерахувати коштів з карти на карту? В усьому цьому розбирався RegioNews

Кому субсидії

З 1 жовтня розпочався процес нарахування житлово-комунальних субсидій на опалювальний сезон 2024/2025 років. Тому тим громадянам, які не мають можливості в повному обсязі сплачувати за "комуналку", слід звернутися до відповідних органів (Центрів надання адмінпослуг (ЦНАПів), сільрад тощо), щоб отримати право на субсидію. Також для уточнення даних потрібно звертатися до відповідних органів, якщо відбулися, наприклад, зміни у складі родини. Загалом субсидію за жовтень мають надавати з урахуванням того, що в більшості регіонів України саме всередині другого місяця осені стартує опалювальний сезон, а тому потрібно буде сплачувати за послугу з опалення житла.

Кому буде пільговий тариф за світло

Влітку тариф на електроенергію зріс з 2,64 грн за 1 кВт до 4,32 грн. За новим тарифом сплачують усі побутові споживачі. Втім, з 1 жовтня 2024 року до 30 квітня 2025 року для деяких категорій населення діятиме пільговий тариф на сплату за електроенергію — 2,64 грн за 1 кВт. На такий тариф можуть претендувати ті домогосподарства, що використовують електроопалювальні установки. Фактично, йдеться про ті домівки, де окрім електроопалення немає іншої змоги тримати в теплі помешкання.

З карти на карту можна переказати максимум 150 тис. грн

З 1 жовтня почали діяти обмеження Національного банку, згідно з якими фізичні особи можуть перерахувати максимум 150 тис. грн з однієї банківської карти на іншу. Такий ліміт діє виключно на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта в одному банку, коли йдеться про переказ на рахунки інших фізосіб. Такі ліміти не діятимуть для волонтерів, що ведуть прозору діяльність, а також для тих фізосіб, які мають офіційні доходи понад лімітовану суму 150 тис. грн. У самому ж Нацбанку кажуть, що всі ці обмеження не стосуватимуться 98% клієнтів більшості банків, які щомісяця переказують суми, що менші за ліміти в 150 тис. грн. Втім, обмеження, уточнюють в НБУ, направлені на те, щоб боротися з так званими "дропами" — фізособами, які за певну оплату надають реквізити та усі дані своїх банківських карток для використання третім особам. І вже вони використовують ці картки для "відмивання" незаконно зароблених коштів, шляхом переказу через картки "дропів".

Національний кешбек

З початку жовтня почнуться перші виплати за державною програмою "Національний кешбек". Суть її полягає в тому, що українці можуть купувати товари з поміткою "Зроблено в Україні" і отримувати 10% кешбеку від їхньої вартості. Такий підхід покликаний підтримати українського виробника, а також простимулювати українців купувати більше вітчизняної продукції. Нарахований кешбек можна буде витрачати на сплату за комунальні послуги, або ж за мобільний зв`язок, медичні послуги чи транспорт. Також повернені кошти можна буде використати на спорт чи перегляд стрічок в кінотеатрі, або ж взагалі задонатити на Сили оборони чи придбати військові облігації. Для того, щоб взяти участь у програмі, слід просто зайти у застосунок "Дія" і в розділі "Сервіси" обрати програму "Національний кешбек". Після цього система запропонує вам перелік банків, в яких можна відкрити картку на яку і буде надходити кешбек. Якщо карта у вас вже є, то її просто потрібно буде внести до системи. Станом на 1 жовтня за даними віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, вже понад 1,6 млн українців відкрили картки у банках для отримання Національного кешбеку, а у самій програмі вже беруть участь понад 235 тис. товарів, а загалом до Нацкешбеку долучилися вже понад 1200 українських виробників. Загалом же протягом вересня, коли відбувались тестування програми, українцям нарахували понад 40 млн грн кешбеку.

ТЦК та рекомендовані листи

Із жовтня військовозобов`язаним чоловікам, які ще досі не з`явилися до ТЦК, обіцяють масово надсилати повістки рекомендованими листами. Цей процес вже почався у вересні, але саме у жовтні повістки, надіслані через "Укрпошту", мають стати масовим явищем. Раніше Кабмін навіть виділив понад 70 млн грн на друк 900 тис. повісток, що мають бути надіслані рекомендованими листами до кінця 2024 року.

Загалом військовозобов`язані мають отримувати повістку, як звичайний рекомендований лист і під час його отримання отримувач має поставити відповідний власний підпис. Якщо ж адресата, наприклад, немає вдома, то для нього залишається відповідне повідомлення, що йому надіслано рекомендованого листа. Якщо ж і після цього військовозобов`язаний не приходить за листом-повісткою до відділення "Укрпошти", цей лист повертається назад до Міноборони. Втім, загалом цей процес був виписаний Кабміном так, що як тільки Міноборони надсилає військовозобов`язаному рекомендованого листа з повісткою, то він уже фактично її отримав, адже навіть якщо адресата немає вдома чи він не приходить за повісткою на пошту, або ж відмовився від рекомендованого листа чи не поставив підпис за його отримання, повістка все рівно вважатиметься врученою — справа часу.

Якщо ж військовозобов`язаний, який після отримання повістки, не з`явиться протягом 14 днів то ТЦК, йому загрожує адміністративний штраф у розмірі 25,5 тис. грн. Якщо цей штраф не сплатити, то справою буде займатися вже виконавча служба, а це вже може призвести до накладення арешту, скажімо, на майно.

Крім цього, у ЗМІ все більше шириться інформація про те, що першими масово будуть отримувати повістки ті військовозобов`язані, які до 16 липня оновили свої військово-облікові дані через застосунок "Резерв+". Мовляв, дані про таких військовозобов`язаних вже є у ТЦК, а тому шукати їх не доведеться на відміну від тих, хто не оновив свої дані.

Переведемо годинник на зимовий час

За традицією в останню неділю жовтня Україна перейде на зимовий час. Отже, в ніч на 27 жовтня о 3:00 стрілки годинників потрібно буде перевести на годину назад. Варто додати, що це переведення стрілок годинника може бути останнім, адже ще влітку Верховна Рада проголосувала за те, щоб більше не "переводити" країну із зимового часу на літній — зазвичай в останню неділю березня годинники переводили на годину вперед, таким чином переходячи на літній час. Тепер президент має підписати або ветувати законопроєкт, що прийнятий парламентом. Втім, деякі експерти критично відносять до того, щоб залишити Україну на зимовому часі. Мовляв, якщо це станеться, то влітку, наприклад, о третій годині ночі в країні вже буде світло, але темніти буде десь о 20-тій годині. Наразі наприкінці червня, коли найбільший день і найкоротша ніч, світає о 4-тій годині, а темнішає аж після 21-ої години.

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
Атака на прикордоння Чернігівщини: росіяни поцілили дроном по газовозу
03 жовтня 2024, 16:12
Мільйонна схема на ремонті доріг – судитимуть мера одного з міст Дніпропетровщини
03 жовтня 2024, 16:09
У Тернополі на залізничній колії виявили тіло чоловіка
03 жовтня 2024, 15:54
Масштабне задимлення у Харкові: у міськраді попередили про небезпеку
03 жовтня 2024, 15:47
Росіяни скинули з дрона вибухівку на таксі біля Херсона, поранено водія
03 жовтня 2024, 15:34
На Вінниччині іноземець на Mercedes на смерть збив пішохода та намагався втекти з України
03 жовтня 2024, 15:15
Зеленський висловився про вихід Сил оборони з Вугледару
03 жовтня 2024, 15:07
На Харківщині лісова пожежа перекинулася на будинки: є загиблі
03 жовтня 2024, 14:56
Перед судом у Києві постануть троє учасники банди, які продавали немовлят за кордон
03 жовтня 2024, 14:53
Росіяни маскують міни "Лепесток", щоб вони були непомітними
03 жовтня 2024, 14:39