UA | RU
27 вересня 2024, 10:44

Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн

Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і комунпослуг складає понад 110 тис. грн, а в Антимонопольному комітеті платять у середньому понад 95 тис. грн. Загалом у більшості міністерств та відомств середня зарплатня складає близько 50-60 тис. грн на місяць. RegioNews вирішив проаналізувати за допомогою сайтів вакансій, скільки у середньому можуть платити українцям у різних сферах і де найбільше та найменше робочих місць
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і комунпослуг складає понад 110 тис. грн, а в Антимонопольному комітеті платять у середньому понад 95 тис. грн. Загалом у більшості міністерств та відомств середня зарплатня складає близько 50-60 тис. грн на місяць. RegioNews вирішив проаналізувати за допомогою сайтів вакансій, скільки у середньому можуть платити українцям у різних сферах і де найбільше та найменше робочих місць

В яких сферах найбільше і найменше вакансій

Якщо брати до уваги сайти з вакансіями, то найбільше роботи пропонують у робочій сфері та виробництві. На одному із сайтів у цій галузі пропонується понад 20 тис. вакансій. На другому місці — сфера обслуговування, де шукачі роботи можуть знайти понад 19 тис. вільних робочих місць. Третьою за кількістю вільних вакансій є галузь роздрібної торгівлі.

Якщо ж брати найменшу кількість вакансій по сферах, то, наприклад, у страхуванні знайти роботу дуже складно, адже на відповідних сайтах з пошуку роботи є лише близько 200 вакансій у цій сфері. Також мало людей потрібно у сфері культури, музики, шоу-бізнесу, а ще у нерухомості — близько 700.

Скільки платять

Тепер розглянемо, скільки платять у найбільш популярних галузях. Наприклад, у категорії "Робочі спеціальності, виробництво" середня зарплатня складає 22,5 тис. грн. Таку суму може отримувати, скажімо, електрик, тракторист, слюсар, інженер-програміст чи різьбяр. Найменше у цій сфері отримують кочегари, пакувальники, укладальники чи рукодільниці — 13-14 тис. грн. Найвищі зарплати тут у технологів з кондитерського виробництва та директорів з якості — 40-50 тис. грн. Монтажники, автослюсарі та інженери-конструктори отримують по 30-35 тис. грн.

Якщо брати сферу обслуговування, то тут середня зарплатня складає близько 19,5 тис. грн. Наприклад, на такий оклад можуть претендувати офіціанти, кондитери чи швачки. Втім, звісно і у галузі обслуговування є мінімальна зарплатня, яку згоден платити роботодавець. Йдеться про прибиральниць чи посудомийниць, яким пропонують по 12-13 тис. грн. Близько 15 тис. грн пропонують операторам АЗС та покоївкам. Найбільше у цій сфері отримують монтажники кондиціонерів та дерматологи – понад 32 тис. грн.

У сфері роздрібної торгівлі у середньому платять 18 тис. грн. На такі суми можуть претендувати продавці-консультанти, касири, мерчендайзери. Керуючі магазином, обвалювальники, завідувач аптекою можуть розраховувати на 25 тис. грн.

До речі, якщо у сфері страхування найменше вакансій по усій країні, то з іншого боку зарплатні тут досить високі, а середня з них складає 26 тис. грн. Наприклад, фінансовий консультант отримує 30 тис. грн, а страховий агент — 22,5 тис. грн.

Сфера нерухомості з одного боку дуже просіла, адже по усій країні є багато недобудов, які з початком повномасштабної війни просто припинили зводити. Втім, з іншого боку у сфері нерухомості є деякий підйом в плані продажів вже готового житла, або ж оренди. Особливо це стосується західних регіонів України. Наприклад, ріелтор отримує 40 тис. грн, а технік БТІ або оцінювач може сподіватися на 20 тис. грн зарплатні. Найбільше тут отримують управляючі нерухомістю — 60 тис. грн.

У сфері шоу-бізнесу, культури та музики середня зарплатня складає трохи більше 20 тис. грн. На такі суми можуть претендувати фотографи, відеомейкери чи креативники. Ведучі можуть розраховувати на 24-25 тис. грн зарплатні, а викладачі вокалу або гітари — на 16-17 тис. грн.

Де найвищі зарплати

Досі одні з найвищих заробітних плат на сьогодні можна отримати у ІТ-сфері. Наприклад, програміст з розробки веб-сайтів та веб-застосунків, або ж фахівець, що знається на прототипній мові програмування JavaScript, можуть претендувати на зарплатню у 50 тис. грн. Керівники ІТ-відділу здебільшого можуть розраховувати на 55 тис. грн зарплатні, а фахівець, який знається на мові програмування С++ взагалі може отримувати 60 тис. грн. Програмісти бази даних оцінюються у 80 тис. грн на місяць.

Також дуже непогано заробляють топові фахівці у фінансовій сфері, але це здебільшого стосується керівних посад. Так, фінансовий директор може розраховувати на зарплатню у 60 тис. грн на місяць, а начальник відділення банку — на 45 тис. грн.

Якщо брати окрему категорію вакансій для керівників вищої ланки, то тут заробітні плати коливаються від 40 до 65 тис. грн. Наприклад, керівники будівельного проєкту або керуючі мережею закладів харчування отримують 40-45 тис. грн, а директора з маркетингу чи керівника з підбору персоналу оцінюють у 60 тис. грн.

20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
На Вінниччині затримали російського агента, який шпигував за переміщенням техніки ЗСУ
27 вересня 2024, 13:55
У Полтавській ОВА переселенець облив себе бензином та підпалив: він отримав 90% опіків тіла
27 вересня 2024, 13:38
Ракетна атака на Кривий Ріг: під завалами виявили тіло жінки, п'ятеро постраждалих
27 вересня 2024, 13:19
Погрожував прострелити ноги: у Києві сталася сутичка між посадовцем Нацбанку та військовим
27 вересня 2024, 12:57
Через обстріли росіян були знеструмлення в трьох областях, – Міненерго
27 вересня 2024, 12:29
Росіяни накрили артилерією село на Херсонщині: загинула жінка
27 вересня 2024, 12:01
Удар по управлінню поліції у Кривому Розі: четверо постраждалих, доля ще чотирьох невідома
27 вересня 2024, 11:39
На Кіровоградщині з річки Інгулець дістали тіло чоловіка
27 вересня 2024, 11:08
Стало відомо, по якому об'єкту у Кривому Розі завдала удару Росія
27 вересня 2024, 10:45
У Кривому Розі росіяни поцілили по адмінбудівлі, під завалами можуть бути люди
27 вересня 2024, 10:03