UA | RU
13 червня 2024, 16:41

Життя зі світлом: скільки потрібно викласти за генератор, павербанк та зарядну станцію

Відключення електроенергії знову внесло корективи у життя українців. Звісно, усе це підштовхнуло населення до пошуку варіантів, як покращити побутові умови під час відсутності світла. Хтось купує генератори або різноманітні пристрої, що видають електроенергію, але подекуди вони бувають сумнівної якості, що призводить навіть до вибухів в оселях українців. RegioNews дає поради, як уникнути неприємних ситуацій і бути зі світлом.
Відключення електроенергії знову внесло корективи у життя українців. Звісно, усе це підштовхнуло населення до пошуку варіантів, як покращити побутові умови під час відсутності світла. Хтось купує генератори або різноманітні пристрої, що видають електроенергію, але подекуди вони бувають сумнівної якості, що призводить навіть до вибухів в оселях українців. RegioNews дає поради, як уникнути неприємних ситуацій і бути зі світлом.

Краще не економити

На початку червня у селі Софіївська Борщагівка Бучанського району на Київщині стався вибух у дев’ятиповерхівці. За попередньою інформацією рятувальників, на п'ятому поверсі будинку вибухнув літієвий акумулятор, через що почалася пожежа. Чоловік, який перебував у квартирі під час вибуху, отримав опіки кінцівок і його госпіталізували. Поки що це поодинокі випадки в Україні, але можна прогнозувати, що надалі їх буде набагато більше – варто лише згадати, як акумуляторні прилади чи навіть генератори вибухали в оселях українців взимку 2022/2023 років, коли по країні спостерігалися масові відключення світла.

Усі ці випадки, як тоді, так і зараз, стаються через неякісні прилади, що забезпечують електроенергією приміщення під час відсутності світла. Адже сертифіковані та якісні пристрої гарантують безпеку під час їхнього використання, якщо, звісно, слідувати техніці безпеки.

Різке підвищення цін на ліхтарі та зарядні станції

Проте одну проблему, як кажуть, породжує інша. Справа в тому, що навіть великі торгові мережі фактично одразу після початку введення стабілізаційних відключень світла у травні почали різко підвищувати ціни на всі товари групи "антиблекаут". Наприклад, ті ж павербанки для підзарядки смартфонів за останні тижні додали у вартості 20-30%. Якщо у травні, скажімо, досить якісний павербанк ємністю на 20000 mAh можна було придбати за 800-1000 грн, то зараз він вже коштує мінімум 1200 грн. Також ціни взлетіли на акумуляторні ліхтарі. Навіть маленькі ліхтарики-брелки, які ще місяць-два тому можна було придбати навіть за 50 грн, зараз деякі маркетплейси продають навіть по 150-200 грн. Великі ліхтарі теж підскочили у ціні на 20-30%. Але все ж, якщо промоніторити сайти торгових мереж та приватні оголошення на популярних платформах, можна знайти досить пристойний великий ліхтар на акумуляторі за 700-900 грн. Заряду такого пристрою вистачає на 4-5 годин, а підзаряджається до повної батареї він за кілька годин. Також популярними є світлодіодні лампи, вартість яких варіюється від 200 до 400 грн, залежно від потужності. Вони досить швидко заряджаються і доволі потужно світять.

Зарядні станції на заміну бензиновим генераторам

Бензинові генератори теж почали дорожчати, але ціни на них поки не космічні. По-перше, у багатьох українців ці пристрої залишились ще з 2022 року, з часів першого великого блекауту. По-друге, у містах попит на них не такий високий, адже, скажімо, на балконі генератор не встановиш, а тому в мегаполісах їх купують переважно представники невеликого бізнесу – власники кав’ярень чи різних кіосків. Ціни на генератори доволі різні. На ринку є пропозиції навіть по 8-9 тис. грн, але це, звісно, дешеві китайські пристрої та їхньої потужності вистачить на підживлення невеликих електроприладів. Генератори іменитих та якісних брендів із великим запасом потужності на 3-5 кВт вже коштують від 30 тис. грн.

Куди більшою популярністю наразі в українців користуються так звані зарядні станції. В залежності від моделі ці пристрої можуть підживлювати все, починаючи від смартфону і закінчуючи холодильником. Наприклад, станція, що підійде для підзарядки смартфонів, планшетів чи ноутбуків коштує в середньому 10 тис. грн. Звісно, є варіанти і за меншою вартістю, але зазвичай заявлені в них характеристики не відповідають дійсності, а тому їх заряду вистачає для підживлення хіба кількох смартфонів чи ноутбуку.

Якщо ж розглядати можливість підключення холодильника, пральної машини чи інших великих побутових приладів, тоді варто придивлятися зарядні станції, що коштують від 50 тис. грн. Вони дають змогу підживлювати побутові пристрої з потужністю понад 2000 Вт, а місткість заряду в таких станціях становить від 1 кВт. Але варто враховувати, що така зарядна станція зможе підживити великі побутові пристрої лише на деякий час – не варто розраховувати, що за один раз вдасться забезпечити електроенергією усі гаджети та побутові пристрої. Для цього потрібно вже дивитися на зарядні станції з місткістю батареї від 2 кВт, але і ціна питання – від 60 тис. грн. Фактично всі зарядні станції, навіть дешеві, мають багато розеток, а тому одразу можна підживлювати кілька приладів.

Проте, "хітом" цього літа стануть мабуть пропозиції приватних осіб на різноманітних сайтах з продажу всього чого тільки можна. Йдеться про саморобні зарядні станції. Майстри-самоучки збирають їх з різних акумуляторів, а потім продають. Так, ці пристрої потужні, але, звісно що, фабричної гарантії на них ніхто не дає. Усе що отримує покупець – значно нижчу ціну ніж зарядні станції, що продаються в магазинах і мають хоч якісь сертифікати. Саме такі саморобні пристрої і можуть вибухати у квартирах українців. Тому економія тут недоречна.

Інтернет без світла

За останній рік багато провайдерів в Україні почали пропонувати послуги з підключенням домашнього Інтернету, що працює навіть без світла. Усе завдяки технології PON – використання оптоволоконного кабелю на всьому відрізку від провайдера до абонента, а найголовніше, що Інтернет за цією технологією працюватиме навіть під час відключення світла. Деякі провайдери у тому ж Києві взагалі пропонують безкоштовне підключення до такого виду домашнього Інтернету – вам просто заводять кабель до квартири, підключаючи його до роутеру або ж напряму до стаціонарного комп’ютеру чи ноутбку. Усе, що потрібно, аби Інтернет працював під час вимкнення світла – наявність безперебійного живлення до роутеру, якщо абонент буде користуватися функцією Wi-Fi. Здебільшого для живлення роутеру вистачає потужного павербанку. Проте доведеться також придбати спеціальний кабель, що з’єднує павербанк і роутер. Такі кабелі підвищують напругу до 12 вольт, що необхідно для роботи пристрої з роздачі Wi-Fi. Як тільки вдома вимикають світло, підключаєте павербанк до роутеру, й Інтернет працює. Також можна придбати пристрій безперебійного живлення, що буде підтримувати роботу роутеру, коли світло вимкнуть.

Таким чином, забезпечення домашнім Інтернетом, що працює навіть без світла, буде коштувати у середньому 1500 грн: 1000 грн – середня вартість павербанку та 300-500 грн – спеціальний кабель до роутеру. Якщо ж брати пристрій безперебійного живлення для, то його вартість становить від 1500 грн. Звісно, потрібно також враховувати щомісячну абонплату за такий Інтернет – 200-300 грн.

17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
07 червня 2024
Як привести росію до тями і чому присутність Байдена необов'язкова. Політолог Ігор Рейтерович – про Саміт миру в Швейцарії
Напередодні першого Саміту миру в Швейцарії (15-16 червня) політолог Ігор Рейтерович розповів в інтерв’ю RegioNews, чого очікувати Україні від цього міжнародного заходу, коли на нього зможуть запросит...
31 травня 2024
Чи варто бігти до обмінників: що відбувається з курсом долара і чи впаде він назад
Останні два тижні виявилися досить турбулентними для української гривні. Якщо в середині травня долар можна було придбати менш ніж за 40 грн, то зараз він коштує мінімум 41 грн і є ще тенденція до под...
24 травня 2024
Шалені черги в ТЦК, блокпости у містах і Резерв+: як минув перший тиждень з новим законом про мобілізацію
З 18 травня 2024 року почав діяти закон про посилення мобілізації, і тепер усі без виключення військовозобов’язані мають оновити свої військово-облікові дані, якщо досі цього не зробили. Фактично "поз...
Росіяни накрив вогнем 15 населених пунктів Херсонщини: є загиблий та поранений
21 червня 2024, 09:01
Російська армія за добу понад 300 разів обстріляла Запорізьку область
21 червня 2024, 08:46
Росіяни атакували Нікопольщину дронами-камікадзе й обстрілювали з важкої артилерії
21 червня 2024, 08:33
ППО вночі збила всі 4 керовані ракети, які росіяни запустили по Україні
21 червня 2024, 08:24
ЗСУ за добу ліквідували ще понад 1000 окупантів, – Генштаб
21 червня 2024, 08:06
Робота ДІАМ зекономила державі щонайменше 6 млрд гривень, — Шуляк
21 червня 2024, 08:01
Директора Нацпарку "Цуманська пуща" судитимуть за незаконну вирубку дубів на 16,5 млн грн
21 червня 2024, 06:11
На Київщині чиновник сільради "забув" перерахувати у бюджет 93 млн грн військового податку
21 червня 2024, 05:36
Партизани злили координати бази російських військ в окупованому Луганську
21 червня 2024, 04:46
На Київщині 20-річний хлопець зґвалтував 15-річну дівчину
21 червня 2024, 04:00