UA | RU
15 листопада 2023, 17:20

Спалах гепатиту А: Як вберегтися від хвороби і які симптоми вказують на інфікування

Українців збентежила новина про спалах гепатиту А на Вінниччині, адже ця хвороба є досить небезпечною, але найголовніше, що її спалахи загалом непритаманні для нашої країни. Тому лікарі радять дуже ретельно проводити профілактику цього захворювання.
Українців збентежила новина про спалах гепатиту А на Вінниччині, адже ця хвороба є досить небезпечною, але найголовніше, що її спалахи загалом непритаманні для нашої країни. Тому лікарі радять дуже ретельно проводити профілактику цього захворювання.
Фото: freepick

RegioNews розібрався, як не підхопити гепатит А і чому взагалі може виникати спалах цієї хвороби.

Усе почалося з Вінниччини

У Міністерстві охорони здоров’я офіційно підтвердили, що лише за три тижні, починаючи з 17 жовтня, у Вінницькій області було лабораторно підтверджено майже 250 випадків захворювання на гепатит А. Причому, більше 180 людей потрапили до лікарні, в тому числі діти. У свою чергу у Вінницькій ОВА рапортують, що ситуація зі спалахом гепатиту А контрольована, але загроза все ще існує. Також чиновники додають, у будні дні фіксується менше випадків зараження, а от ближче до вихідних їх стає більше.

Варто зазначили, що в цілому спалахи гепатиту А нетипові для України, адже за останні роки на території держави масових захворювань громадян цією хворобою не спостерігалось. Хоча, окремі випадки все ж були. Тому й виникає логічне питання, як і чому у Вінницькій області стався спалах гепатиту А? Хоча чиновники поки самі не дійшли остаточної версії щодо причин спалаху цієї інфекційної хвороби.

Наприклад, заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю журналістам заявив, що відпрацьовується кілька версій і одна з них – погана питна вода. Інша версія – харчові продукти, адже люди, які захворіли на гепатит А казали, що купували продукти на місцевому базарі.

Також Кузін додав, що ніхто епідемію гепатиту А не оголошуватиме, адже така кількість захворювань, як на Вінниччині, до цього не дотягує. При цьому, за його словами, окремі випадки захворювань гепатитом А спостерігались навіть у Харківській, Закарпатській та Івано-Франківській областях. Проте, щоб оголосити епідемію, потрібно аби одночасно велика кількість людей захворіли у багатьох областях, а такого в Україні не спостерігається, адже спалахи гепатиту А мають локальний характер.

Як не захворіти

Для початку слід зазначити, що гепатит А — це захворювання печінки вірусного походження. Тому важкі форми цієї хвороби можуть відображатися на подальшому житті людей. Оскільки печінка виконує роль своєрідного фільтру в організмі людини, то її ураження погано впливає і на загальний стан людини.

За словами лікаря-епідеміолога відділу епіднагляду спостереження та профілактики інфекційних хвороб Державної установи "Донецький обласний центр контролю профілактики хвороб" Мінохорони здоров’я Наталії Іваненко, гепатит А не є дуже розповсюдженим, але насторога щодо цієї хвороби має бути по усій Україні.

"Основні ризики інфікування вірусним гепатитом А пов’язані з відсутністю безпечної води, санітарії чи гігієни. Тобто, заразитися цієї хворобою можна внаслідок вживання забрудненої води або харчових продуктів, оскільки шляхи інфікування є фекально-оральні. Простими словами: потрібно, щоб до рота потрапило щось інфіковане. Грубо кажучи, це інфіковані фекалії, які можуть потрапляти разом з водою або ж через недотримання правил особистої гігієни. Також це може бути побутовий шлях передачі гепатиту А, коли у сім’ї вже хтось інфікований і готує, наприклад, їжу. Тому така людина може стати джерелом захворювання для інших членів родини", — зазначає Наталія Іваненко.

Деякі люди думають, що маска може врятувати від гепатиту А, але насправді він не передається повітряно-крапельним шляхом, а лише фекально-оральним.

"Маска не врятує. Профілактика захворювання дуже проста, але її потрібно дотримувати регулярно і часто. Тому мийте постійно руки перед вживанням їжі і після кожного походу до туалету. Брудні руки можуть запросто призвести до зараження гепатитом А. Також дуже прискіпливо потрібно ставитися до води, яку п’єте. В ідеалі це має бути бутильована вода до якої не може потрапити збудник гепатиту. Якщо не впевнені в якості питної води, то перед вживанням її потрібно близько 10 хвилини прокип’ятити. Крім цього, слід дуже ретельно мити овочі та фрукти, які призначені для споживання", — зазначає Наталія Іваненко.

Які симптоми

Зазвичай інкубаційний період гепатиту А, з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів, складає від 14 до 28 днів.

"Основними і найбільш розповсюдженими симптомами захворювання на гепатит А є виражена слабкість, підвищена втомлюваність, підвищення температури тіла, втрата апетиту, в деяких випадках – неприємні відчуття в області живота чи важкість у правому підребер’ї, — каже Наталія Іваненко. — Також може бути блювота або діарея, зміна кольору сечі ближче до темного. Може ще бути пожовтіння шкіри, але спостерігається це частіше у дорослих, ніж у дітей. Ці симптоми можуть бути разом, або ж якийсь може бути відсутнім під час захворювання на гепатит А".

Також лікар-епідеміолог зазначає, що у всіх перебіг захворювання може бути різним: від легкої форми до важкої. Втім, здебільшого температура тіла підвищується не дуже сильно – до 37,5 градусів, але вона тримається досить довго.

Чи лягати до лікарні

За словами лікаря-епідеміолога Наталії Іваненко, якщо виявлено гепатит А, то людей зазвичай кладуть до лікарні, але бувають і винятки.

"В деяких випадках, якщо захворювання протікає в легкій формі, хворого можуть залишити вдома, але все рівно він має лікуватися. Також до лікарні можуть не покласти, якщо дозволяють умови знаходження хворої людини вдома, коли вона, наприклад, проживає сама або ж рідні не працюють у сфері харчової продукції, щоб нікого не заразити", — підкреслює лікарка.

Проте, бувають випадки, коли гепатит А фактично переноситься хворим, як кажуть, на ногах. Причому, людина, що підчепили цю хворобу, може і не здогадуватися про це, адже такі симптоми, як втомлюваність чи слабкість, більшість людей можуть списувати на те, що в них дуже інтенсивні умови праці чи є якісь негаразди у житті.

"Хто з нас не втомлюється в нинішніх умовах життя? Симптоми захворювання на гепатит А не є специфічними. Тому такі випадки, коли хвороба переноситься на ногах, і є небезпечними, адже людина думає, що захворіла чимось несерйозним і продовжує ходити, скажімо, на роботу. А якщо вона ще працює там, де готують або продають їжу, то така людина може бути джерелом інфікування для оточуючих", — каже лікар-епідеміолог Наталія Іваненко.

Чи потрібна вакцинація

За словам фахівця, вакцинації від гепатиту А є двох типів: екстрена профілактика або ж її ще називають постконтактною, а другий тип – планові щеплення. Екстрена вакцинація виконується тоді, коли людина вже контактувала з хворим на гепатит А.

"На сьогодні звичайна вакцинація від цієї інфекційної хвороби є рекомендованою, а тому не входить до національного календаря щеплень, - зауважує Наталія Іваненко. – Сама вакцина є інактивованою, тобто до її складу входять вбиті віруси, які не зможуть призвести до захворювання на гепатит А. Для повного ефекту потрібно робити щеплення у двох дозах з проміжком, як мінімум у 6 місяців. До речі, дітям з 1 року теж можна проводити щеплення від гепатиту А".

Слід зазначити, що вакцинацію, яка не входить до національного календаря щеплень, можна виконати лише на платній основі. Зазвичай одна доза щеплення від гепатиту А коштує близько 500 гривень. Проте, для військовослужбовців сьогодні щеплення від гепатиту А є безкоштовним.

"Ця вакцина неспецифічна і запасів в Україні її не дуже багато, адже така вакцинація не входить до національного календаря щеплень. Проте, ефективність цієї вакцини складає 90-95%. Тому таку профілактичну вакцинацію все ж бажано проводити", – резюмує Наталія Іваненко.

Отже, висновки з усього цього можна зробити наступні: в Україні наразі немає епідемії гепатиту А, а спостерігаються лише локальні спалахи цієї хвороби в тій самій Вінницькій області. Чиновники у свою чергу заявляють, що ситуація контрольована.

З іншого боку не зайвим буде все ж, як кажуть, поберегтися аби не підчепити гепатит А. Як мінімум потрібно дуже ретельно і з милом мити руки перед вживанням їжі і після походу до туалету. Втім, як зазначають лікарі-епідеміологи, найбільш ефективним захистом від гепатиту А є щеплення. Також відкритим питанням є внесення вакцинації від гепатиту А до національного календаря щеплень. Але, оскільки ця хвороба все ж є нетиповою для України, поки якихось серйозних рухів у бік обов’язкового щеплення від гепатиту А не простежується.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Черкащині чоловіка затримали за розбещення 13-річної дівчинки
04 травня 2024, 04:51
Жителька Львівщини намагалась нелегально провезти з Польщі 200 мобільних телефонів
04 травня 2024, 03:46
Скільки в Україні досі залишається церков Московського патріархату: статистика по областях
04 травня 2024, 02:25
На Полтавщині у водоймі знайшли труп жінки
04 травня 2024, 00:48
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30
У Запоріжжі наркоторговець пропонував поліцейському 10 тисяч доларів за вільний продаж метадону
03 травня 2024, 21:52
На Куп’янському напрямку тривають активні бої, ворог змінює тактику – ОВА
03 травня 2024, 21:13
Ракетна небезпека: по всій території України оголошена повітряна тривога
03 травня 2024, 20:42
Україна завершує будівництво фортифікацій на пʼяти напрямках — Міноборони
03 травня 2024, 20:33