UA | RU
25 серпня 2023, 13:00

Де відпочити на Київщині: гранітний каньйон, музей просто неба та затоплена церква

Літо наближається до завершення, але ще є час на перепочинок. Тим більше для гарного відпочинку їхати за кордон не обов'язково. На Київщині теж багато цікавих місць, де можна гарно провести вільний час.
Літо наближається до завершення, але ще є час на перепочинок. Тим більше для гарного відпочинку їхати за кордон не обов'язково. На Київщині теж багато цікавих місць, де можна гарно провести вільний час.

RegioNews завершує цикл публікацій про відпочинок у різних куточках України. Завершальним оглядом будуть найкращі місця відпочинку у Київській області.

Парк з легендарним фонтаном з Майдану Незалежності

Неподалік Сквири у селищі Буки розташовано дуже мальовничий парк на березі річки Роставиця. Перші локації тут з’явилися ще наприкінці 90-х років минулого століття, коли дана місцевість більше нагадувала сміттєзвалище. Після розчищення русла річки на ній була реконструйована дамба, а ще зведена невелика електростанція.

З кожним роком парк лише розширювався. На його території є багато будиночків у вигляді замків. Також тут є дуже красива церква, де зазвичай проходять навіть вінчання та обряди хрещення дітей.

Фото: wikipedia.org

Окрім цього, на території парку знаходиться навіть невеличкий зоопарк і безліч різноманітних скульптур. Справжньою окрасою парку у Буках є легендарний фонтан, що раніше розміщувався на Майдані Незалежності у Києві. Після реконструкції головної площі столиці на початку 2000-х років фонтан демонтували і він кілька років пролежав у розібраному вигляді на складах. Згодом бізнесмен, що будував парк у Буках, викупив цей фонтан, який в народі ще називали "Рулетка". Так біля входу до парку з’явився аутентичний фонтан з Майдану Незалежності. Біля нього постійно збираються відвідувачі, щоб подивитися на прекрасну "симфонію" води, що здіймається догори.

Національний парк "Межигір’я"

У селі Нові Петрівці, що біля Вишгорода, знаходиться вже легендарний парк "Межигір’я". Це колишня приватна резиденція президента-втікача Віктора Януковича. Наприкінці зими 2014 року після Революції гідності активісти зайняли цю резиденцію і згодом уся ця величезна територія площею 140 гектарів стала національним парком. Про будинок, де жив Янукович, сказано вже дуже багато, але разом з тим його все ж варто відвідати, щоб побачити усю внутрішню велич.

Одним з найбільш цікавих місць на території Межигір’я є комплекс в якому стоять ретроавтомобілі, що належали президенту-втікачу. Тут зібрані фактично усі топові автомобілі часів СРСР – "Чайки", "Волги". Фактично це така собі виставка старовинних авто.

Фото: Ingvar Shapik

У Межигір’ї дуже багато різноманітних водойм, на березі яких можна влаштувати пікнік. В одному з озер навіть плавають лебеді.

Саму територію національного парку краще оглядати на якомусь транспорті. Тут вам запропонують і невеличкі електромобілі, і велосипеди. Проте, й пішки тут можна дуже добре находитися, адже повітря тут чисте і свіже, а різноманітні унікальні рослини та дерева лише додають шарму мандрівці парком.

Музей побуту просто неба

У місті Переяслав, що в сотні кілометрів від столиці знаходиться один з найкращих в Україні музеїв. Йдеться про Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.

На території близько 30-ти гектарів можна подивитися, як жило українське село на зламі 19 та 20 століть. Крім цього, тут розміщені різноманітні будівлі та стоянки, що датовані ще пізнім палеолітом. Звісно, є багато експонатів, що мали місце ще за часів Київської Русі.

Для відвідувачів до оглядин є понад 120 пам’яток народної архітектури, що дуже добре збереглися до наших часів. У багато хат, які є експонатами музею, дозволяють заходити і тут можна відчути увесь побут українців, що жили більше 100 років тому. Також дуже цікавим є музей хліба, де показано, як випікався духмяний від найдавніших часів і до сьогодення.

Загалом потрібно приділити майже увесь день, щоб обійти усі локації музею у Переяславі.

Палац на честь польського шляхтича

На Київщині також є, що подивитися для любителів історичних палаців. Для цього їдьте до села Томашівка у Фастівському районі. Саме тут розташований палац Хоєцьких, який збудували ще на початку 20 століття за наказом нащадків польського шляхтича Яна Хоєцького. Більше 200 років тому цей шляхтич придбав землі, де зараз знаходиться Томашівка.

За радянських часів у палаці розміщувалась школа, але наприкінці 80-х років колишній величний маєток вже був порожнім і поступово почав занепадати. Лише на початку 2000-х років його почали відновлювати і зараз маєток має фактично той самий вигляд, як і після його будівництва на початку 20 століття.

Дендрологічний парк "Олександрія"

На околиці Білої Церкви біля річки Рось розташований прекрасний дендропарк "Олександрія" площею 400 гектарів. Тут є безліч невеличких ставків та різноманітних рідкісних рослин.

Парк було засновано майже 250 років тому. Саме тоді тутешні землі стали належати польським графам Браницьким. Ксаверій Браницький мав шлюб з племінницею князя Григорія Потьомкіна Олександрою Енгельгардт. Саме вона була великою поціновувачкою різноманітних парків у Європі, а тому в неї виникла ідея збудувати щось подібне на околиці сучасної Білої Церкви. Так і був закладений парк, який назвали на честь самої Олександри Енгельгардт. Для цього будівництва навіть запрошували французьких архітекторів.

Фото: wikipedia.org

Протягом більш ніж двох століть територію парку постійно засаджували різноманітними деревами. Зараз тут є багато дерев, яким вже близько 200 років. Йдеться про рідкісні сосни, тюльпанове дерево, дуби та інші види. Особливо слід відвідати так звану діброву парку, де ростуть кілька сотень вікових дубів.

Загалом тут представлена рослинність фактично з усього світу: Північної Америки, Китаю, Японії, Кореї, Далекого Сходу.

Затоплена церква у Ржищеві

У Ржищеві неподалік Києва можна подивитися на досить незвичний об’єкт. Йдеться про так звану затоплену церкву. Коли понад 50 років тому створювали Канівське водосховище, радянські інженери наказали затопити села, що знаходились біля Ржищева. Затопили також і село Гусинці, де розміщувалась дуже гарна церква, яку звели понад 200 років тому. Пощастило, що церву свого часу будували на пагорбі, а тому коли усе навколо було затоплено, святиня залишилась над водою. Влітку туристи відвідують церкву лише за допомогою човна, адже іншої дороги до неї немає. Проте, взимку водойма, що оточує святиню, замерзає і до неї можна дійти льодом.

Величний гранітний каньйон

Мало хто знає, але на Київщині є навіть свій каньйон, що знаходиться за 120 км від столиці біля міста Богуслав. Скелі Богуслава є геологічним пам’ятником природи. Між двома рукавами річки Рось тут розташувався гранітний острів з валунів. За деякими даними геологів скелі, що утворили каньйон, мають історію у 2 млрд років. Сам каньйон у довжину майже 1,5 км, а його скелі мають висоту 10-12 метрів.

Фото: wikipedia.org

Отже, якщо хочете спокійно провести час і побути на природі, насолоджуючись чудовими пейзажами, тоді вам потрібно їхати саме до Богуславського каньйону. Дивитися, як вода переливається через пороги, заворожуючи своїм дзюрчанням — це саме той релакс, якого потребує багато українців у ці буремні часи.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Львові жінка посеред міста намагалася порізати собі вени
02 травня 2024, 22:08
Росіяни накрили "Градами" село на Донеччині, загинула 12-річна дитина
02 травня 2024, 21:06
У 115 бригаді відповіли на звинувачення у провалі оборони у Очеретиному
02 травня 2024, 20:46
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56
Проблема хрущовок в Україні: Шуляк сказала, які варіанти рішення розглядають у Верховній Раді
02 травня 2024, 18:49
Артилеристи показали, як "Запорізька Січ" нищить окупантів на Донеччині
02 травня 2024, 18:20