UA | RU
12 липня 2023, 15:10

Відпочинок біля води в Україні: В яких регіонах слід триматися від пляжів подалі

Через воєнний стан майже в усіх містах країни офіційно купальний сезон не відкривали, але люди все рівно відпочивають біля води, навіть незважаючи на небезпеку.
Через воєнний стан майже в усіх містах країни офіційно купальний сезон не відкривали, але люди все рівно відпочивають біля води, навіть незважаючи на небезпеку.

Оскільки через війну більшість українців не можуть виїхати за кордон на море, а відпочити біля води все ж хочеться, люди шукають цієї можливості у своїх містах – на місцевих пляжах. RegioNews з’ясовував чи безпечні українські пляжі, і де купатися категорично не можна.

Київ. Пляжі без укриттів та з кишковою паличкою

У столиці пляжний сезон зазвичай розпочинався наприкінці травня, коли температура води у водоймах сягала хоча б 20 градусів. Проте, навіть до повномасштабної війни стан самих пляжів чи зон відпочинку не завжди був придатний для проводження часу біля води.

Цьогоріч пляжний сезон у Києві офіційно взагалі не відкривали. У КП "Плесо", що відповідальне за стан водойм у місті, пояснили зрив купального сезону тим, що на пляжах відсутні укриття та сховища, а тому саме перебування біля води є небезпечним через регулярні обстріли міста.

Втім, для багатьох киян такі рекомендації виявились марними і пляжі столиці все ж заповнюються відвідувачами, особливо на вихідні. Зважаючи на це, фахівці Держпродспоживслужби в м. Києві проводять дослідження стану води, де проводять час містяни. Днями стало відомо, що такий моніторинг був проведений на наступних пляжах: "Венеція", "Веселка", "Дитячий", "Золотий", "Молодіжний", "Передмістна Слобідка", "Райдуга", "Тельбін", "Центральний", "Троєщина", "Чорторий", "Галерний", "Вербний" та "Пуща Водиця".

Вердикт фахівців стосовно деяких зон відпочинку біля води не дуже втішний. Проби води не відповідають вимогам гігієнічних нормативів на таких пляжах: "Веселка", "Райдуга", "Троєщина", "Галерний", "Вербний" та "Пуща Водиця". Але навіть це не зупиняє відпочивальників і вони все одно купаються тут.

Південь. Про купання в Чорному морі можна забути

У зв’язку з підривом Каховської ГЕС купатися заборонено навіть у Чорному морі, зокрема, на пляжах Одеської області, адже уся вода що затоплювала Херсонщину, потім так чи інакше по Дніпру впадала у Чорне море.

Наприклад, в мерії Одеси заявили, що купання у морі може загрожувати здоров’ю відпочивальників. У свою чергу фахівці з екологічної безпеки підкреслюють, що через підрив дамби Каховської ГЕС може відбуватись накопичення токсичних речовин у морській воді. Крім цього, потік прісної води з колишнього Каховського водосховища навіть знизив солоність води у прибережних водах Чорного моря, що негативно вплинуло на морські організми.

Проте, на одеських пляжах варто боятися не тільки забрудненої води, але й вибухових пристроїв, які були змиті з берегів Дніпра тимчасово окупованої частини Херсонщини. Також вже зафіксовані випадки, коли у море приносило навіть трупи тварин, що звісно погано відображається на якості морської води. Втім, і такі заборони не зупиняють багатьох відпочивальників. У соціальних мережах повно фотографій та відео, як на пляжах Одещини люди купаються повним ходом.

Заборона на купання діє фактично в усіх водоймах, що так чи інакше постраждали від прориву Каховської ГЕС. Наприклад, за словами головного державного санітарного лікаря Миколаївської області Володимира Клочка, 5 липня на невизначений термін була продовжена заборона на купання в акваторії Миколаєва.

Уся проблема у суттєвому відхилені від стандартних показників якості води. В деяких випадках по хімічних показниках це відхилення складає близько 60%. Також мешканців Миколаївщини застерігають від купання через ті ж вибухові пристрої, які могла принести велика вода під час прориву Каховської ГЕС.

Харківщина. Головна небезпека - міни

Трохи краща ситуація з водоймами у Харківській області. На початку літа, наприклад, відкрито п’ять зон відпочинку на воді у Харкові: Журавлівський гідропарк – 3 місця відпочинку, "Петренки" та Олексіївський гідропарк. Ще п’ять зон відпочинку на воді відкрито на території Безлюдівської громади, та ще по одному – в Пісочинській та Зміївській громадах. Ці пляжі безпечні для відпочинку, адже їх перевірили відповідні служби.

В той же час рятувальники застерігають купатися у водоймах, що знаходяться на деокупованих територіях Харківщини оскільки є дуже високий ризик підриву вибухонебезпечних предметів.

Сумщина. Тільки один безпечний пляж на всю область

А от у Сумській області офіційно купальний сезон фактично навіть не розпочинався. Проте, рятувальники кажуть, що в регіоні все ж є сім місць для відпочинку на воді, але і тут слід враховувати, що лише одне з них відповідає усім критеріям безпеки. Йдеться про міський пляж в Охтирці. Тут рятувальники повністю обстежили дно водойми і прибережну територію на предмет вибухових пристроїв.

Донеччина. Є безпечні місця, але потрібна обережність

Як це не дивно, але пляжний сезон було відкрито на деяких пляжах Донецької області, території якої знаходяться під контролем української влади.

Наприклад, у населених пунктах Добропільської територіальної громади спеціальні служби обстежили дно водойм після чого зони відпочинку на воді були визнані безпечними для відпочивальників.

З іншого боку ДСНС Донецької області попереджає населення про те, що потрібно бути вкрай обережними під час відпочинку біля водойм на територіях, що довгий час були під окупацією. В таких містах та селах краще взагалі не купатися у річках чи ставках через загрозу від вибухових пристроїв.

Черкащина. Не рекомендується купання на "диких" пляжах

Для порівняння слід дати ситуацію з відпочинком біля водойм, наприклад, у Черкасах. Наприкінці червня тут було перевірено міські пляжі, що знаходяться на річці Дніпро. Йдеться про комунальні пляжі "Митницький", "Казбетський" та "Соснівський".

Усі вони були придатні для купання та відпочинку. Рятувальники радять надавати перевагу лише тим зонам відпочинку біля води, які облаштовані, а так звані стихійні пляжі краще обходити повз.

Захід. Найбезпечніші пляжі України

Одна з найбільш безпечних ситуацій з купанням у водоймах спостерігається у Львівській області. Проте і тут є свої нюанси. У ДСНС Львівщини підкреслюють, що після початку повномасштабної війни фактично немає такого поняття, як початок купального сезону.

У тій чи іншій водоймі відпочивальникам дозволяють купатися лише після ретельної перевірки фахівцями місцевих комунальних служб із залученням представників ДСНС. Якщо небезпечних речовин чи вибухонебезпечних предметів не виявляють, то водойма отримує статус придатної для відпочинку. Наприклад, станом на початок липня для відпочинку в межах Львівщини були рекомендовані 16 місць біля води.

Наразі також безпечно купатися у переважній більшості водойм Закарпаття. По-перше, тут немає небезпеки знаходження вибухонебезпечних пристроїв у воді, а по-друге, більшість пляжів знаходяться на берегах річок, де проточна вода, а тому можливість підхопити ту ж кишкову інфекцію є мінімальною.

Втім, слід враховувати, що і у гірських річках не варто купатися, наприклад, після злив, адже тоді вода теж може бути забруднена. З іншого боку на території готелів та баз відпочинку Закарпаття зазвичай є басейни, в яких вода абсолютно безпечна для купання.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29