UA | RU
19 червня 2023, 15:45

Контрнаступ на півдні та бої на Бахмутському напрямку: що відомо про останні успіхи ЗСУ

Загалом за два тижні ЗСУ просунулися до 7 км на півдні України, деокуповано вісім населених пунктів. Активна робота Сил оборони триває
Загалом за два тижні ЗСУ просунулися до 7 км на півдні України, деокуповано вісім населених пунктів. Активна робота Сил оборони триває
Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Про це 19 червня повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр, інформує RegioNews.

"В ході двох тижнів наступальних дій на Бердянському та Мелітопольському напрямках за вказаний період підрозділами ОСУВ "Таврія" було звільнено 8 населених пунктів: Новодарівку, Левадне, Сторожеве, Макарівку, Благодатне, Лобкове, Нескучне, П'ятихатки", - повідомила заступниця міністра оборони.

Зі слів Маляр, загалом підрозділи на таврійському напрямку просунулися в глибину противника до 7 км, а звільнена на півдні площа становить 113 квадратних кілометрів.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив звільнення П'ятихаток та показав відео роботи бійців.

Як зазначив головком, бійці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади визволили від російських окупантів населений пункт П'ятихатки Запорізької області.

Що відомо про останні успіхи ЗСУ

Українські Збройні сили повідомили про звільнення П'ятихаток від бойовиків 18 червня. Хоча офіційного підтвердження не було, ця новина вже поширилася.

Деокупація П'ятихаток дозволить українським силам розширити плацдарм і почати просування до Василівки.

Зокрема, раніше ЗСУ повідомили про успішне просування від 200 м до 1,4 км і звільнення приблизно 3 км² окупованої території, включаючи 7 населених пунктів: Лобкове, Левадне, Одарівка, Нескучне, Сторожове, Макарівка, Благодатне. Зокрема, у Донецькому та Таврійському районах просування українських захисників склало 6,5 км.

"Сили оборони продовжують ведення наступальних операцій, мають частковий успіх на Бердянському напрямку. Бої тривають в районах Макарівки, Новоданилівки та Новопокровки", - розповів речник Генерального штабу Збройних сил України Андрій Ковальов.

Бахмутський напрямок

Також триває наступ на Бахмутському напрямку, де українські війська здійснюють штурмові дії та зазнають успіхів у районі Берхівського водосховища з просуванням на 250 метрів.

Крім того, Маляр зауважила, що ЗСУ вдалося просунулися в глибину противника на декількох ділянках Бахмутського напрямку. Це попри те, що ворог докладав чимало зусиль, щоб зупинити просування наших військ на цьому відтинку фронту та перекинув туди додаткові підрозділи й збільшив кількість обстрілів.

"Ворог концентрує особовий склад та військову техніку. Разом з тим Сили оборони не дають йому реалізувати плани, ворог не може там просуватися і не може ефективно стримувати ЗСУ", - зазначила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Загальна інтенсивність боїв на цьому напрямку минулого тижня знизилась, разом з тим тривали бої - відбулось 41 боєзіткнення та наші війська просунулися в глибину противника на декількох ділянках", - зауважила Маляр.

Вона додала, що за минулий тиждень рашисти намагалися наступати на чотирьох напрямках.

"Ворог продовжував минулого тижня наступати на Лимано-Купʼянському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Жодного метра землі на цих напрямках ми не втратили", - наголосила Маляр.

Минулого тижня втрати армії РФ на всіх напрямках склали понад 4600 вбитими та пораненими, крім того, взято в полон понад 80 росіян. Також Сили оборони знищили близько 400 одиниць ворожої техніки та озброєння.

Українські війська активно просуваються на північ і на південь від Бахмута.

Яка ситуація на фронті

Як заявляла раніше заступник міністра оборони Ганна Маляр, українські військові просуваються на всіх напрямках, на яких наступають. Водночас ЗСУ продовжують оборонятися на кількох напрямках фронту, і не втратили жодної займаної позиції.

Голова військової адміністрації Авдіївки Віталій Барабаш повідомив про просування і на Авдіївському напрямку. За його словами, за останні два тижні наші війська просунулись вперед трохи більш як на кілометр.

"Не втрачають навіть маленького шансу, використовують усі можливості. І в принципі поки це не видно на інтерактивній мапі DeepState, але за останні два тижні наші просунулись вперед трохи більш як на кілометр", - сказав Барабаш.

Варто зазначити, що підрозділи ЗСУ продовжують штурми західніше міста Оріхів, де було звільнено село Лобкове. Аналітики сервісу Deepstate також зазначають, що загалом інтенсивність бойових дій дещо вщухла.

Британська розвідка зазначає, що останніми днями тривають важкі бої. Найбільш інтенсивні бої зосереджені в Запорізькій області, на заході Донецької області та навколо Бахмута.

Як вказує розвідка, на всіх напрямках Україна продовжує вести наступальні операції та досягла незначних успіхів.

"На півдні російські війська часто проводять відносно ефективні оборонні операції. Обидві сторони зазнають значних втрат, при чому втрати росіян, ймовірно, є найвищими з часів піку битви за Бахмут у березні", - йдеться у повідомленні.

Український контрнаступ

На початку червня українські військові почали просуватись на кількох напрямках, зокрема на Бахмутському, Торецькому та Бердянському. За тиждень вони взяли під контроль сім населених пунктів.

Однак українські чиновники наголошують, що контрнаступ ще не розпочався, а зараз просто йдуть контрнаступальні дії.

Зеленський провів Ставку

Президент Володимир Зеленський провів 19 червня засідання Ставки головнокомандувача. Обговорювалися ситуація на фронті та бригади наступу.

"Ставка. Сьогодні максимально зосередилися на двох темах: фронті та бригадах наступу", - написав Зеленський.

За його словами, доповідали Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ, Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія", Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ, Кирило Буданов, начальник ГУР Міноборони про оперативну обстановку, забезпечення боєприпасами, прогноз дій противника на найближчий час.

"Міністр Клименко відзвітував про підготовку бригад Нацгвардії та прикордонників, забезпечення їх технікою та всім необхідним для виконання бойових завдань", - повідомив президент.

Загрози на кордоні

Як зазначають у Генштабі, росіяни зберігають постійну військову присутність уздовж кордону у Брянській, Курській та Білгородській областях, а також у Білорусі, щоб не допустити маневру наших військ.

Основні зусилля спрямовані на зміцнення оборонних позицій. Водночас, противник підтримує високу активність своєї диверсійно-розвідувальної діяльності в прикордонних районах України.

Крім того, збільшує кількість тактичних груп ракетних військ. За наявними даними, до Брянської області переміщено дивізіон берегового ракетного комплексу "Бал".

"У зв'язку з цим зростає загроза завдання ударів ракетами Х-35, які можуть вражати об'єкти на території Житомирської, Київської Полтавської, Черкаської, Чернігівської, Сумської та Харківської областей", - повідомили у Генштабі.

Як повідомлялось, за інформацією Генштабу ворог і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Так, протягом доби там відбулось 24 бойових зіткнення.

Загальні бойові втрати противника в Україні з початку війни вже склали 220 450 осіб. Упродовж минулої доби українські захисники ліквідували 630 російських окупантів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29