UA | RU
31 березня 2023, 18:19

Бісопролол, Німесил і спирт. Які ліки будуть за е-рецептом з 1 квітня та що відбувається в аптеках

З 1 квітня для придбання рецептурних препаратів додається цифровий інструмент — "е-рецепт", але рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Тому в останній день перед запровадженням нововведення у багатьох містах країни люди вишиковуються в черзі до аптек, щоб встигнути купити деякі ліки без рецептів
З 1 квітня для придбання рецептурних препаратів додається цифровий інструмент — "е-рецепт", але рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Тому в останній день перед запровадженням нововведення у багатьох містах країни люди вишиковуються в черзі до аптек, щоб встигнути купити деякі ліки без рецептів
Фото: із відкритих джерел

Вже з 1 квітня рецептурні ліки продаватимуть як за електронним, так і за паперовим рецептом, але в аптеках виник ажіотаж через побоювання, що можливості придбати препарати без рецепта не буде і доведеться витрачати час на походи до лікаря, пише RegioNews.

Які ліки продаватимуть за рецептом

Ліки за рецептом - це лікарські засоби, які відпускаються виключно за призначенням лікаря і призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

Знеболювальні, жарознижувальні, ліки проти кашлю, гормональні препарати та ліки проти гіпертонії та серцево-судинних захворювань тепер купити можна буде тільки з паперовим або електронним документом.

Знеболювальні та жарознижувальні

Усі знеболювальні на основі "Парацетамолу” та "Ібупрофену” і далі продаватимуть без рецепта. "Анальгін” також можна буде придбати без рецепта, але тільки упаковання на 10 таблеток. Упаковка на 100 таблеток – лише за рецептом, так само як і "Анальгін” в ампулах.

Без рецепта від лікаря тепер не можна буде придбати популярний знеболювальний і протизапальний засіб "Німесил” та його аналоги.

Ліки проти кашлю

Більшість популярних сиропів і таблеток від кашлю і далі будуть у вільному доступі, зокрема "Мукалтин”, ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща тощо.

За рецептом – усі кодеїновмісні препарати, а також ліки на основі сальбутамолу (переважно використовують для інгаляцій). Взагалі більшість препаратів для інгаляцій також потрібно купувати за рецептом, зокрема й популярний "Беродуал”.

Гормональні препарати

Усі гормональні препарати відпускатимуть за рецептом, зокрема і гормональні контрацептиви. Навіть "екстрений” протизаплідний засіб "Постинор”, який найефективнішій у першу добу після незахищеного статевого акту, не можна буде придбати без рецепта.

Люди, які мають захворювання щитовидної залози і постійно приймають "Тироксин "(L-тироксин чи еутирокс), теж щоразу змушені будуть поновлювати електронний рецепт. Щоправда, в разі, якщо пацієнт приймає певні ліки постійно, лікар може виписувати електронний рецепт дистанційно.

Рецепт буде потрібен навіть на деякі мазі та креми, що містять гормони, зокрема на "Момедерм”. Натомість "Феністил” усе ще буде у вільному доступі.

Антигістамінні (протиалергічні)

Більшість популярних протиалергічних препаратів залишається у вільному доступі: "Діазолін”, "Лоратадин”, "Супрастин” тощо.

Однак "Супрастин” в ампулах – лише за рецептом. "Дексаметазон”, який алергіки часто мають у запасі для екстрених випадків, також можна буде придбати лише за рецептом, оскільки це гормональний препарат.

Ліки серцево-судинних захворювань

У цій категорії залишився мінімальний перелік лікарських засобів, які ще можна придбати без рецепта. Усі популярні засоби для зниження тиску: "Каптоприл”, "Каптопрес”, "Бісопролол” – виключно за рецептом. Навіть сечогінні препарати "Фуросемід” та "Діакарб”, які також використовують гіпертоніки, лише за рецептом.

Краплі "Корвалол” та "Валокордин” без рецепта можна придбати лише у маленьких флакончиках, на баночки по 50 мл уже треба рецепт. Зрештою, як і на звичайний етиловий спирт. Це теж, виявляється рецептурний препарат. Без рецепту можна придбати лише маленький флакончик мурашиного спирту, на 100 г уже треба рецепт.

Люди, які мають проблеми з серцем, часто щоденно вживають засоби для розрідження крові. Але тепер їх теж можна буде кувати лише малими упакованнями. "Магнікор” чи "Кардіомагніл” на 100 таблеток – лише за рецептом.

Як дізнатися, чи є препарат рецептурним

У Державному реєстрі лікарських засобів є перелік усіх зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Там зазначено, який засіб може відпускатись без рецепта, а який виключно з ним.

Для пошуку ліків введіть у рядок пошуку його назву, потім відкрийте реєстраційне посвідчення відповідного лікарського засобу (крайня ліва колонка у таблиці), та у профілі лікарського засобу знайдіть рядок Умови відпуску. Там і буде вказано, рецептурний чи ні цей препарат.

Крім того, якщо пацієнт приймає ліки постійно, то лікар може виписувати електронний рецепт дистанційно - в цьому перевага е-рецепта перед паперовим. Але у випадку, коли немає можливості отримати електронний рецепт (наприклад, через відсутність світла) лікар випише паперовий - аптеки зобов’язані прйняти як один, так і інший.

Як отримати е-рецепт

Для того, щоб отримати рецепт, необхідно прийти на прийом до лікаря.

Під час огляду лікар, за потреби, зареєструє пацієнта в електронній системі охорони здоров'я та сформує електронне призначення, вказавши активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції щодо прийому ліків.

Далі рецепт лікар надсилає пацієнтові. Там вказано код, який треба буде назвати фармацевту в аптеці. Використати його можна лише раз.

Що кажуть у МОЗ

Відомство запевнює, що відпуск рецептурних препаратів і раніше здійснювався за призначенням лікаря, фактично додається лише можливість скористатися електронним рецептом. "МОЗ не розширює і не змінює перелік рецептурних ліків", - наголосили в МОЗ.

"Починаючи з 1 квітня рецептурні ліки можна буде придбати в аптеці ще й за електронним рецептом. Це зробить процес призначення більш простим та ефективним. Водночас в Україні паперові рецепти продовжать діяти щонайменше до завершення воєнного стану", - повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Однак в аптеках виник ажіотаж через побоювання, що лікарські засоби, які традиційно широко застосовують українці, будуть доступні лише за рецептом.

В аптеках країни ажіотаж

У соціальних мережах люди повідомляють, що в аптеках "виникли величезні черги", "сайти аптек не працюють", "фармацевти до ладу нічого не знають".

Водночас пацієнти занепокоєні, що до переліку препаратів, відпуск яких з 1 квітня буде можливий лише за рецептом, також потрапляють, зокрема, антибіотики, серцево-судинні та знеболювальні препарати.

У Києві спостерігаються великі черги, люди хвилюються, що тепер доведеться витрачати час на походи до лікаря.

"В аптеках вже величезні черги після рішення МОЗ відпускати усі рецептурні ліки за електронними рецептами. У багатьох аптеках черга починається аж на вулиці", - повідомляють у місцевих мережах.

Така сама ситуація з ажіотажем на препарати й в Одесі.

"В аптеках міста тим часом уже починається ажіотаж, збираються черги... Працівникам аптек сьогодні не позаздриш", - пишуть у місцевих Telegram-каналах.

Під аптеками у Тернополі метрові черги. Люди намагаються закупитися ліками. Найпопулярнішим є "Німесил”. У більшості аптек він вже закінчився, а в інших його "видають” в обмежених кількостях – по 3-6 пакетиків. Також тернополяни скуповують препарати від серцево-судинних захворювань.

У криворізьких аптеках ажіотаж, черги через те, що мешканці також не розуміють, які препарати потрібно буде купувати за рецептами, тому скуповують сьогодні все.

Також в усіх районах Дніпра спостерігаються величезні черги до аптек. Люди хочуть встигнути купити деякі ліки, доки вони у вільному продажу. Найбільший попит на знеболювальні ліки, препарати для серцевих хвороб та антибіотики.

Нагадаємо, що перехід українців на електронні рецепти чинний міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко анонсував ще навесні 2022 року. Тоді чиновник заявляв, що діджиталізація медичної сфери - це важливий крок у розвитку цієї галузі. Міністр також зазначив, що ситуація з мережею у лікарнях не є ідеальною, проте у випадку, якщо проблеми все ж виникли, Ляшко рекомендував звертатися на "гарячу лінію" Національної служби здоров’я України для оперативного розв'язання питань.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Посадовицю інституту НААН України викрили на хабарі в понад $20 тисяч
18 квітня 2024, 19:16
Росіяни обстрілювали Дніпропетровщину артилерією і дронами: ОВА показала фото наслідків
18 квітня 2024, 19:07
Жорстоке вбивство у Вінниці: ув'язнений до смерті забив чоловіка молотком
18 квітня 2024, 18:47
У Польщі затримали російського агента, який хотів вчинити замах на Зеленського
18 квітня 2024, 18:24
На Львівщині судили фельдшерку військової частини через самогубство сержантки
18 квітня 2024, 18:21
На Запоріжжі прикордонники відбили масований удар FPV-дронів росіян
18 квітня 2024, 18:10
Ракетний удар по Дніпропетровщині: рятувальники приборкали всі пожежі
18 квітня 2024, 17:45
Кількість сертифікатів єВідновлення за знищене житло суттєво зросла: Шуляк навела статистику
18 квітня 2024, 17:34
На Херсонщині з російської окупації врятували двох дітей
18 квітня 2024, 17:05
Тернопільський експодатківець отримав тюремний термін за вимагання $40 тис. неіснуючого боргу
18 квітня 2024, 16:46