UA | RU
06 березня 2023, 17:48

Працював на митниці та очолював ДІАМ: що відомо про нового директора НАБУ

Сьогодні Національне антикорупційне бюро отримало нового директора. Ним став Семен Кривонос
Сьогодні Національне антикорупційне бюро отримало нового директора. Ним став Семен Кривонос
Семен Кривонос

RegioNews розповідає, що відомо про нового керівника антикорупційного відомства.

Призначення

"Щойно на позачерговому засіданні призначили очільником бюро Семена Кривоноса. Цьому процесу передував прозорий конкурс, за підсумками якого комісія, що, зокрема, складалась і з міжнародних партнерів, визначила трьох кандидатів на посаду директора НАБУ", - повідомив сьогодні, 6 березня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Прем'єр вніс кандидатуру Кривоноса на посаду директора НАБУ, після чого його призначення підтримав уряд.

При цьому двох інших фіналістів конкурсу, які також були за крок до призначення, в уряді запропонували призначити на керівні посади в НАБУ. Йдеться про Сергія Гупяка та Романа Осипчука.

Як пояснив Шмигаль, тепер Україна виконала всі сім рекомендацій ЄС, які були визначені при отримані статусу кандидата.

"Це демонструє нашу цілеспрямованість вже цього року перейти до початку перемовин про вступ. Із призначення директора НАБУ ми також маємо повністю сформовану та незалежну антикорупційну інфраструктуру", - заявив прем'єр.

Зауважимо, що керівник цього антикорупційного органу займатиме посаду протягом наступних семи років. Призначати та звільняти цю людину на посаду може лише Кабінет міністрів України, і тільки з підстав, які визначені у законі про НАБУ.

Що відомо про Семена Кривоноса

40-річний Семен Кривонос з травня 2021 року очолював Державну інспекцію архітектури та містобудування.

Семен Кривнос має три вищі освіти. У 2005 році закінчив Національний аграрний університет за спеціальністю "агрономія". У 2007 році – Національну академію державного управління при Президентові України за спеціальністю "державне управління" та здобув кваліфікацію магістра державного управління, а у 2010 році – Національний університет біоресурсів і природокористування за спеціальністю "Правознавство", здобувши кваліфікацію спеціаліста з права.

У 2007 року обійняв посаду головного спеціаліста відділу у справах сім’ї та молоді управління у справах сім’ї, молоді та спорту Голосіївської районної державної адміністрації Києва.

З 2011 по 2015 роки працював в територіальних органах Міністерства юстиції в Одеській та Київській областях.

Наприкінці 2015 року обійняв посаду першого заступника начальника Одеської митниці ДФС, де працював до 2016 року. На митниці у складі команди Міхеіла Саакашвілі координував роботу управління з протидії митним правопорушенням і курував економічним блоком, основним напрямком діяльності якого був контроль митної вартості ввезених товарів.

У 2016 році Семен Кривонос виграв конкурс на посаду директора Одеського територіального управління НАБУ. Від посади відмовився та повернувся працювати в митницю.

У 2018 році отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. З 2018 році працював адвокатом, зокрема, в рамках адвокатського об’єднання "Пасіка і партнери".

Після звільнення з митниці працював старшим юридичним радником в Міжнародній організації з розвитку права (IDLO).

З 2020 року по 2021 рік був головою громадської організації "Офіс простих рішень та результатів".

З травня 2021 року обіймав посаду Голови Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ), створеної після ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Семен Кривонос одружений. Дружина Галина Польшинська. Виховують двох дочок: Марі Анну (2014 р.н.) і Аврору Надію (2017 р.н.).

Журналісти програми "Слідство.Інфо" оприлюднили сюжет про наявність у кривоноса і його родини великої кількості земельних ділянок на Київщині і Полтавщині. При цьому, за даними ЗМІ, відповідних доходів, щоб купити таку нерухомість, чиновник не мав. Сам Кривонос пояснював, що частину ділянок успадкував від родичів, а частину придбав.

Як відбувався конкурс та що відомо про інших фіналістів

Конкурс проходив під час війни, масованих ракетних ударів по українських містах та повітряних тривогах. Попри усе, комісії вдалося у максимально стислі строки провести усі етапи конкурсу і відібрати кращих кандидатів.

Зокрема, на першому етапі збору документів, отримали 78 пакетів документів, опрацювали на відповідність вимогам конкурсу і допустили до наступного етапу 74 кандидати. Другий етап тестування складався із серії тестів, як то тестування на знання законодавства, тестування на загальні здібності та навички, оцінювання особистісних компетенцій та виконання практичного завдання.

Конкурсна комісія з відбору кандидатів на директора Національного антикорупційного бюро проголосувала за трьох переможців: Семена Кривоноса, Сергія Гупяка та Романа Осипчука. Остаточного переможця обирав Кабмін.

Сергій Гупяк - є начальником 4-го слідчого відділу Теруправління Держбюро розслідувань у Хмельницькому, а до своєї діяльності в ДБР працював в органах прокуратури.

Роман Осипчук - очолює Управління внутрішнього контролю НАБУ, а у 2004-2015 роках працював у підрозділах Держслужби боротьби з економічною злочинністю Управлінь МВС у Луганській та Київській областях.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
Кличко показав евакуацію лікарень у Києві
26 квітня 2024, 19:16
БМП, БТР та 9 окупантів: ССО показали, як знищують росіян на Донеччині
26 квітня 2024, 19:00
У Луцьку 14-річного хлопця уразило струмом на даху вагона: він помер у лікарні
26 квітня 2024, 18:54
Дуже високий рівень небезпеки: росіяни вивели у Чорне море два підводні ракетоносії
26 квітня 2024, 18:33