UA | RU
03 березня 2023, 19:15

Спецтрибунал для рф та вступ України до НАТО: про що говорили Зеленський та президент Латвії у Львові

У Львові 3 березня відбулася зустріч президента Зеленського та президента Латвійської Республіки Егілса Левітса. Очільники держав обговорили питання створення спеціального трибуналу щодо злочинів росіян, посилення санкцій проти рф та зброю для перемоги України
У Львові 3 березня відбулася зустріч президента Зеленського та президента Латвійської Республіки Егілса Левітса. Очільники держав обговорили питання створення спеціального трибуналу щодо злочинів росіян, посилення санкцій проти рф та зброю для перемоги України
Фото: president.gov.ua

Це вже третій візит Латвійського представництва в Україну під час повномасштабної війни, пише RegioNews.

Підтримка вступу України до ЄС і НАТО

У п'ятницю, 3 березня, очільники держав підписали декларацію, яка засвідчує те, що Латвія підтримує повноправну євроінтеграцію України та її членство у НАТО.

"Ми підписали спільну декларацію, яка свідчить про підтримку Латвією повноправної євроінтеграції України. Лише з Україною у своєму складі Європа стане дійсно довершеною, лише з Україною у своєму складі НАТО стане дійсно міцним захисником народів Європи та усіх наших спільних цінностей. Я дякую Президенту Егілсу Левітсу і всьому латвійському народу за незмінну підтримку наших людей, України на цьому шляху до інтеграції в ЄС і НАТО та в цій боротьбі за нашу землю, за наше життя", – зазначив Зеленський.

Від початку повномасштабного вторгнення Латвія постачає в Україну військові і гуманітарні вантажі, допомагає українцям, які постраждали від війни та проводить навчальні тренінги для військових. Також країна зобов’язалась бути на боці України під час будь-яких міжнародних зустрічей.

"Я ще раз підкреслюю повну підтримку Латвією України. Ми будемо допомагати стільки, скільки буде необхідно, оскільки ви боретесь і за нашу свободу, і за наші цінності. Україна повинна перемогти у цій війні. Це очевидно. Україна має наш голос у ЄС, НАТО, ООН та на інших міжнародних платформах і майданчиках", — каже Егілс Левітс.

За словами президента Латвійської Республіки, військова підтримка Латвією України вже перевищила 1 відсоток ВВП.

Зброя для України

Сторони також обговорили шляхи посилення українського війська, що має пришвидшити звільнення української землі від російських окупантів.

Зеленський зазначив, що держави-партнери можуть обговорювати питання постачання Україні конкретних видів зброї у відкритому режимі, без жодних обмежень.

"Артилерія – номер один. Це те, що нам потрібно. Амуніція, снаряди великої дальності, щоб зупинити Росію. Не стріляти по території Росії, а щоб викинути їх із нашої території, що є справедливим", – сказав Зеленський.

Президент також наголосив, що Україна потребує військових літаків і проведення навчань для українських екіпажів.

"Сьогодні говорили про те, де наші партнери з Латвії, а також Литви та Естонії можуть допомогти нам у тренувальних місіях. Нам потрібні літаки", – додав він.

Зеленський повідомив, під час зустрічі передав документ про першочергові потреби для оборони України.

"Військова підтримка — це є для нас пріоритетом, адже протягом наступних місяців Україну чекають вирішальні бойові дії. Ми продовжуємо працювати над постачанням різноманітної військової техніки та обладнання, також переконуємо союзників у необхідності забезпечення швидких постачань зброї та здійснюємо підготовку військовослужбовців", — каже президент Латвії.

Спецтрибунал та санкції для Росії

Егілс Левітс наголосив, що просуватиме ідею спеціального трибуналу для засудження росії, зокрема, щоб зберегти вже досягнутий рівень дотримання міжнародного права. Також, він закликає створити законодавчі юридичні підстави для використання заморожених активів росії на відбудову України.

Під час зустрічі президенти Латвії та України обговорили необхідність створення спецтрибуналу для російського керівництва.

"Я просуватиму ідею створення спеціального трибуналу, адже жодний інший суд не може розглядати справу про злочин агресії. Звичайно міжнародний суд відіграє важливу роль задля збору доказів про вчинення окремих злочинів. Але важливо розглянути і злочин вчинення агресії, а це злочин, який вчинявся керівництвом. Немає суду, який має мандат на розгляд відповідних злочинів, саме тому є невідкладна потреба у створенні міжнародного суду, який розглядав би це питання", — каже президент Латвійської республіки.

Також очільники держав наголосили на необхідності подальшого тиску на Росію.

"Ми торкнулися відповідних питань, зокрема створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України, процесу підготовки голосування в Генасамблеї ООН за відповідну українську резолюцію, співпрацю з Міжнародним кримінальним судом і юридичними інституціями європейської спільноти", — каже Володимир Зеленський.

Латвія визнала росію державою-спонсором тероризму, тому принципово підтримує спільні європейські санкції проти країни-агресорки.

"Один з аспектів відповідальності росії за війну – це продовження санкційного тиску. Латвія визнала росію державою-спонсором тероризму, на основі цього визнання базується її принципова підтримка спільних європейських санкцій. Сьогодні ми обговоримо те, як можна додатково посилити тиск на росію", – додав Володимир Зеленський.

Заморожені активи рф

Егілс Левітс наголосив, що заморожені активи рф мають бути спрямовані на відбудову України.

"Треба створити законодавчі та юридичні підстави для використання заморожених активів РФ з подальшим їх використанням для відбудови України у вигляді репарацій. Це може буде зроблене зараз, але може бути зроблене і після війни. Чому б не використовувати заморожені російські активи? Мова йде про понад 300 млрд доларів", - каже президент Латвії.

Нагадаємо, 24 лютого Володимир Зеленський провів пресконференцію. Зустріч президента з журналістами була присвячена річниці повномасштабного вторгнення рф.

09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
Київським "блогерам", які знімали на відео працівників ТЦК та вели стріми, загрожує до 8 років в'язниці
11 травня 2024, 03:44
На Чернігівщині у річці знайшли тіло 61-річної жінки
11 травня 2024, 01:24
У Сумах під колесами мікроавтобуса загинула жінка: фото
10 травня 2024, 23:11
Важкі бої по всій лінії фронту, — Зеленський розповів про ситуацію на передовій
10 травня 2024, 22:05
На Харківщині за день загинули 3 людей, поранення дістали 4 цивільних
10 травня 2024, 21:32
Росіяни вбили двох і поранили ще двох жителів Донецької області
10 травня 2024, 20:59
Мешканець Сумщини після візиту до ТЦК потрапив у реанімацію
10 травня 2024, 20:33
Росіяни продовжують масовані штурми під Бахмутом та Авдіївкою, – Генштаб ЗСУ
10 травня 2024, 20:01
США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $400 млн
10 травня 2024, 19:35
Кабмін виділив понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми України
10 травня 2024, 19:05