UA | RU
19 грудня 2022, 15:48

Рибна схема. Як пов'язаний з "лісовою мафією" Юрій Сойма облаштовує приватний бізнес за державні гроші

Підозрюваний у корупції директор Великобичківського лісомисливського господарства Юрій Сойма, кримінальна справа проти якого просто зараз розглядається в суді, та за яким міцно закріпилося реноме представника "лісової мафії" Закарпаття, відкрито продовжує реалізовувати у своєму лісгоспі схеми, що мають усі ознаки незаконних. Не зупиняють Сойму ані кримінальні впровадження ДБР, ані чисельні скандали у ЗМІ. А все завдяки потужній підтримці обласної влади Закарпаття та в керівництві Державного агентства лісових ресурсів України
Підозрюваний у корупції директор Великобичківського лісомисливського господарства Юрій Сойма, кримінальна справа проти якого просто зараз розглядається в суді, та за яким міцно закріпилося реноме представника "лісової мафії" Закарпаття, відкрито продовжує реалізовувати у своєму лісгоспі схеми, що мають усі ознаки незаконних. Не зупиняють Сойму ані кримінальні впровадження ДБР, ані чисельні скандали у ЗМІ. А все завдяки потужній підтримці обласної влади Закарпаття та в керівництві Державного агентства лісових ресурсів України

Великобичківський лісгосп, що розташований в Рахівському районі – є одним з найбільших на Закарпатті. Як за площею лісових угідь, так, на жаль, і за кількістю корупційних скандалів. Останні 10 років більшість цих скандалів пов'язані з персоною директора лісгоспу Юрія Сойми. ЗМІ уже неодноразово писали про різного штибу оборудки з у цьому господарстві. Це і незаконна вирубка та продаж необлікованого лісу, і реалізація коштовних порід деревини за ціною дров'ятника, і використання для продажу дерева кілька разів одних і тих самих бирок тощо.

Втім, ліс – це не тільки видобуток деревини і мисливство. На лісових територіях можуть успішно функціонувати та приносити прибуток різноманітні підсобні господарства – бджільництво, вівчарство, рибництво тощо. Чимало таких господарств і в Великобичківському лісгоспі, усі вони облаштовані за бюджетні кошти, якими розпоряджається лісгосп, і мусили б приносити прибуток також в бюджет. Але жодного прибутку від цих господарств для держави немає, втім збитки обраховуються мільйонами.

Як саме на підприємстві Юрія Сойми облаштували справи з підсобними господарствами, і чому прибутки від цього виду діяльності потрапляють аж ніяк не в бюджет, можна наочно прослідкувати за одним з рибників в урочищі Пуркарецин.

В нашому розпорядженні є документ від 30 грудня 2021 року, про передачу ТОВ "Пуркарецин" в особі його директора Володимира Росущана в оренду лісової ділянки площею 0,8 га розташованої в кварталі 11, виділ 10, Верхньоводнянського лісництва Великобичківського лісгоспу. Ділянку передано на 49 років для рекреаційної діяльності. Відповідно до тексту договору, на цій ділянці відсутні "будь-які об'єкти інфраструктури, дороги, майданчики з твердим покриттям тощо". Вартість оренди цієї ділянки для ТОВ "Пуркарецин" в 2021 році склала 454 гривні 47 копійок на місяць. Документ, за яким ТОВ "Пуркарецин" отримало дуже не за дорого на півстоліття і в повне користування лісову ділянку, підписав особисто Юрій Сойма та погодила начальник Закарпатського Обласного Управління Лісомисливського господарства В.Є. Білоусова.

Втім, якщо подивитися в реальності, чим є передана в оренду ділянка, то виявляється, що в договорі оренди вказані явно неправдиві відомості. Насправді на цій ділянці збудований цілий комплекс з розведення риби. Там є господарські споруди, декілька штучних басейнів-рибників, декоративний вигрібний рибник, альтанка, відпочинковий майданчик, проведено лінію електропередач та облаштована під'їзна дорога.

Все це було збудовано на ділянці ще до передачі її в оренду ТОВ "Пуркарецин", про що свідчать місцеві мешканці та підтверджено зробленими до передачі в оренду фотографіями. Тобто по факту Сойма віддав в оренду не порожню лісову ділянку, а цілу готову відпочинкову зону з басейнами для розведення форелі та іншими спорудами.

Як розповіли нам місцеві мешканці, про те, що ділянка облаштована, не могли не знати і в Обласному управлінні лісомисливського господарства, співробітників якого неодноразово бачили на цьому рибнику. Але чомусь погодили Соймі цю орендну угоду.

Отже, виходить, що Юрій Сойма передав в оренду цілий бізнес-об'єкт, який мало того, що перебуває у державній власності, та й був облаштований виключно за державні кошти. Такий підхід до керування державною власністю мав би, як мінімум, всерйоз зацікавити правоохоронні органи. Тим більше, що різні перевірки, в тому числі проведені і правоохоронцями, протягом останніх років вже неодноразово виявляли факти порушення законодавства в Великобичківському лісгоспі. Втім, на жаль, в кримінальні провадження вилилося лише розслідування ДБР.

Чому виявлені факти порушення законодавства в лісгоспі не призводять до юридичних наслідків, добре зрозуміло на прикладі дивних результатів аудиту, який в 2021 році проводило Державне агентство лісового господарства. Річ у тім, що в липні 2021 року під час аудиту було виявлено факти нецільового використання лісгоспом бюджетних коштів у розмірі 4,5 млн гривень. Гроші були незаконно витрачені саме на створення в лісгоспі підсобних господарств. Цей факт було відображено у відповідному акті перевірки, з яким були ознайомлені працівники на місці, але в остаточному акті у Києві вся ця інформація невідомо куди зникла.

За словами місцевих активістів, таке стало можливим завдяки давній дружбі Юрія Сойми з начальницею відділу з персоналу Державного агентства лісових ресурсів Аллою Святецькою. Саме вона зуміла змусити завідувачку Сектору внутрішнього аудиту Держлісагенства І.О. Петрову змінити акт аудиту Великобичківського лісгоспу.

Таким чином чергова схема, яку реалізує у лісгоспі Юрій Сойма, виглядає наступним чином. За бюджетні гроші на території Лісгоспу облаштовують підсобне господарство, будуються рибники та інші споруди, закупається риба, вівці для розведення, бджоли тощо. І потім господарство працює в інтересах самого Сойми, а по документах всі ці витратні господарства або взагалі не проводяться, або з часом списуються. Таким чином, Юрій Сойма у своєму лісгоспі має одразу декілька господарств, які на папері офіційно не існують.

За словами місцевих активістів, щоб списати витрачені державні кошти у лісгоспі Сойми іноді вдаються до геть зухвалих кроків. Так, наприклад, бджоли, придбані за державний кошт для підсобної нелегальної пасіки, за документами уже давно "вбиті дикими осами".

Зрозуміло, що подібна діяльність Юрія Сойми можлива лише завдяки покровительству високопосадовців, як місцевого, так і загальнодержавного рівнів. Окрім чиновників в Держлісагентстві, які закривають очі на нецільове використання бюджетних коштів, Сойма користується підтримкою керівництва Закарпатської обласної ради. Саме завдяки цьому, він не просто залишається на чолі Великобичківського лісгоспу, а й офіційно претендує на посаду директора реорганізованої Великобичківської філії ДП "Ліси України".

І це попри той факт, що проти Сойми є щонайменше два кримінальних провадження щодо корупції та підробки документів. Ці справи зараз розглядає Рахівський районний суд, втім Сойма переконаний що його покровителі допоможуть йому і цього разу уникнути відповідальності.

Втім, за 10 років перебування на чолі Великобичківського лісгоспу в бекграунді Юрія Сойми накопичилося уже настільки багато корупційних скандалів, в тому числі і міжнародного масштабу, що в разі, якщо Соймі таки знову вдасться уникнути покарання та отримати нову посаду в лісовому господарстві, це стане ганьбою не лише для Закарпаття, а й для усієї України.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
1000 доларів за виїзд: на Одещині прикордонник допомагав ухилянтам втекти за кордон
03 травня 2024, 02:17
Переплатив 5,5 млн гривень за сіль: чиновнику київського КП повідомили про підозру
03 травня 2024, 01:22
На Житомирщині знайшли застреленими 7-річну дівчинку та її батьків
02 травня 2024, 23:46
У Львові жінка посеред міста намагалася порізати собі вени
02 травня 2024, 22:08
Росіяни накрили "Градами" село на Донеччині, загинула 12-річна дитина
02 травня 2024, 21:06
У 115 бригаді відповіли на звинувачення у провалі оборони у Очеретиному
02 травня 2024, 20:46
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18