UA | RU
Іван Павленко Журналіст, політичний оглядач [email protected]
10 липня 2020, 13:00

Нездоланні мери та ОПЗЖ: чого чекати "Слугам народу" на Сході України

Не зважаючи не те, що минулого року Східний регіон дав колосальну підтримку Володимиру Зеленському та партії «Слуга народу», сьогодні він вже не виглядає таким однозначним прихильником Зе. Тому на місцевих виборах керівникам партійних організацій доведеться стикнутись з багатьма неприємними факторами – наприклад, у вигляді нездоланних мерів багатьох ключових міст регіону
Не зважаючи не те, що минулого року Східний регіон дав колосальну підтримку Володимиру Зеленському та партії «Слуга народу», сьогодні він вже не виглядає таким однозначним прихильником Зе. Тому на місцевих виборах керівникам партійних організацій доведеться стикнутись з багатьма неприємними факторами – наприклад, у вигляді нездоланних мерів багатьох ключових міст регіону

RegioNews продовжує серію публікацій про керівників обласних партійних організацій правлячої партії. Сьогодні представляємо команду "слуг", яка опікуватиметься Харківською, Донецькою та Запорізькою областями.

Харківська область. Павло Сушко

Керівником партійної організації "Слуги народу" в одному з найбільших і, водночас, найпроблемніших регіонів став телепродюсер Павло Сушко. Єдине логічне пояснення такого призначення – це аби не було гірше. Адже авторитет Сушка на Харківщині не можна назвати великим, хоча він колись прожив тут багато років і проходив службу в Харкові у прикордонному загоні ДПС України.

Але цього явно недостатньо, аби впевнено виглядати на тлі таких мастодонтів харківської політики як, скажімо, мер обласного центру Геннадій Кернес або народний депутат і власник ринку "Барабашово" Олександр Фельдман.

Власне, саме Кернес буде найбільшою проблемою для Сушка: партія президента вже оголосила, що неодмінно висуне свого кандидата на виборах мера Харкова. Але дуже важко насправді уявити собі фігуру, яка буде здатною поборотись з надзвичайно високим рейтингом діючого мера. Єдино можливий варіант – це висунути самого Кернеса від президентської партії. Але такий союз виглядає дещо сумнівно.

Поборотися "слугам народу" доведеться і в інших частинах регіону, де традиційно високою довірою користується "Опозиційна платформа – За життя", яку збираються підтримати на місцевих виборах більше 30% виборців. Тоді як "СН" навряд чи нині витягне і 25%. Такі розклади означають, що без ОПЗЖ в обласній та інших радах навряд чи обійдеться бодай одна більшість.

В той же час доволі високий рівень довіри на Харківщині зберігає президент Володимир Зеленський. Його рейтинг чи не вдвічі вищий за рейтинг партії. Але як цю довіру спромогтися конвертувати у реальні мандати в радах і ОТГ – складне питання.

Більше про Павла Сушка читайте тут

Донецька область. Владлен Неклюдов

Колишнього прокурора з Дніпра Владлена Неклюдова, важко назвати своєю людиною для Донбасу. Тому це призначення – чергове зі списку не зовсім зрозумілих.

Донеччина, враховуючи війну та загальні політичні настрої населення, дедалі більше відмовляється від наданого на парламентських виборах минулого літа вотуму довіри партії Володимира Зеленського. Просідання рейтингу голови держави та "СН" відбувається на тлі перетікання голосів до популярних тут політиків з так званого "синього табору".

Тому ОПЗЖ буде тіснити "Слугу народу" на всіх плацдармах області. І не факт, що співочий нардеп зможе цьому тиску протистояти.

Більше про Владлена Неклюдова читайте тут

Запорізька область. Михайло Федоров

А от це призначення виглядає цілком логічним – давній соратник діючого президент, незважаючи на свій відносно молодий вік, здобув авторитет під час минулорічної президентської виборчої кампанії, коли зміг поставити соцмережі на службу своєму кандидату.

Саме Федоров зіграв ключову роль у звільненні попереднього керівника Запорізької ОДА Віталія Туринка. У травні 2020 року, коли відбулася заміна Туринка на Віталія Боговіна, Федоров від імені уряду дорікнув екс-губернатору за низькі показники діяльності області та наявні кримінальні справи у близького оточення Туринка.

Боговін, здається, задовольняє Федорова, який має великі плани щодо впливу на область. Про це говорить навіть той факт, що Федоров сумісно з віце-прем’єрством в уряді керує Запорізькою парторганізацією "СН". І він є єдиним з усього списку очільників осередків з таким високим статусом – всі інші, переважно, народні депутати з ненайвищими статусами у президентській партії.

На майбутніх місцевих виборах партія Зеленського в Запоріжжі може розраховувати на 20% підтримки (в залежності від географії). А от на виборах мера обласного центра поки що реальними шансами виграти може похвалитись діючий мер Володимир Буряк. Йому довіряють більше половини виборців, які збираються прийти на дільниці. І Федорову буде важко з ним щось зробити.

Більше про Михайла Федорова читайте тут

Читайте також: Ноунейми Зе: хто очолив регіональні організації "Слуги народу" в центральній Україні

КВК, БПП і КОНТРАБАС: фактори перемоги "Слуги народу" на українському Заході

Галицька трійка: на кого ставить "Слуга народу" у самому "незеленому" регіоні України

Дубінський і Ко: хранителі Півночі




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
У Києві викрили псевдовійськових, які отримали благодійної допомоги на 1,7 млн грн
19 березня 2024, 15:57
Нью-Йорк лідирує у податкових надходженнях від ставок на спорт у США
19 березня 2024, 15:52
Окупанти почали продавати майно українців на Луганщині
19 березня 2024, 15:52
До Молдови за 3000 доларів: на Одещині затримали двох чоловіків
19 березня 2024, 15:36
У Вінниці затримали групу серійних "квартирників" з кримінальним минулим
19 березня 2024, 15:36
У Харківській області на міні підірвався трактор
19 березня 2024, 15:25
Підозрюваний у корупції екс-голова Тернопільської облради програв суд щодо поновлення на посаді
19 березня 2024, 15:13
У Києві чоловік з ножем напав на бабусю своєї співмешканки: подробиці
19 березня 2024, 14:58
Коли в Україні завершиться опалювальний сезон: заява голови "Нафтогазу"
19 березня 2024, 14:42
На Херсонщині під ворожий обстріл на дорозі потрапили троє чоловіків
19 березня 2024, 14:21