UA | RU
08 июня 2018, 16:58

Побачити 50 країн за 1 день - як це можливо у Вашингтоні?

Думки, висловлені в рубриці «Моя Америка», передають погляди самих авторів і не відображають позицію «Голосу Америки».

Щотравня у Вашингтоні проходить унікальна подія – дні відкритих дверей у посольствах. Це - виняткова нагода відчути колорит мало не будь-якої далекої заокеанської держави, дізнатись невідомі факти про інші культури, послухати музику, потанцювати і, звісно, смачно попоїсти. Чимало посольств безкоштовно частують місцевими стравами, продають сувеніри, дають приміряти національні вбрання.

Особливого шарму події надає той факт, що територія будь-якого посольства належить не державі, де посольство розташоване, а саме країнам, звідки приїхала дипмісія. Тож тепер уявіть, як воно, потрапити на землю – власність Анголи, Непалу, Зімбабве, Узбекистану, Ісландії чи Ботсвани.

Захід проходить у дві перші суботи травня. В один день – амбасади світу, в наступний – країни Євросоюзу.

 ​У 2018 участь у дні відкритих дверей взяли участь 53 дипмісії країн світу на додачу до 28 європейських. За лише шість годин – з 10 ранку до 4 вечора – оббігти всі, звичайно, неможливо, треба робити важкий вибір. Допомагає цей сайт, тут анонсовані події.

 

Торік ми встигли отримати солом’яного капелюха у посольстві Нікарагуа, покуштувати наїдків Іраку й Ботсвани, виграти вікторину на знання всіх країн ЄС від нідерландців, послухати чеські народні пісні, поговорити німецькою у дипмісії ФРН.

Цього року мені розписали хною руки у посольстві Саудівської Аравії, затим ми послухали уругвайську музику, у дипмісії Катару – вдосталь наїлись пахлави й напились арабської кави, яка більше нагадувала пряний помаранчевий чай. Після того були Коста-Ріка, Перу (торік там були справжнісінькі альпаки!), Мікронезія, Узбекистан, Тринідад і Тобаго, Бразилія, Азербайджан.

Цьогоріч уперше участь у події взяло посольство Китаю. А от австралійська, канадська, індійська, грузинська, вірменська дипмісії своїх дверей вирішили не відчиняти.

Українське посольство також участі не бере, але наша амбасада й без того проводить дуже багато заходів, на які, за умови реєстрації, може прийти кожен.

 

Для мене несподіванкою стало те, що ось так просто по амбасадах інших країн у Вашингтоні ходити може не кожен. Справа у тому, що загалом 38% жителів Вашингтона, 27% і 26% жителів прилеглих штатів Вірджинії та Меріленда працюють на уряд, і значній кількості працівників держдепу та інших державних службовців треба офіційно звітувати про всі контакти із дипломатами з інших держав. Однак, такі суворі вимоги висуваються не до всіх.

Між більшістю посольств можна ходити пішки. Часом, вони розташовані у сусідніх будівлях, зрідка доводиться під'їхати на громадському транспорті. А ще можна брати недороге таксі, адже захід співпрацює із сервісом Lyft (працює з мобільного додатку, як Uber): автомобілі компанії курсують між кількома зупиками неподалік посольств і підбирають пасажирів.

​Одна із назв події – passportDC, тож охочим пропонують купити сувенірний паспорт, куди при вході в наступне посольство, наче при перетині кордону, можуть поставити спеціальні печатки.

Єдиний недолік дійства – шалені черги. До найпопулярніших посольств, особливо до Японії, пообіді просто не пробитись. Тож, якщо до якогось посольства хочеться найбільше, із нього варто починати.

Наприклад, до Саудівської Аравії ми приїхали за півгодини до відкриття, о 9.30, і були у черзі на вхід десятими. Тому нам пощастило потрапити до першої групи, яку пустили всередину, - вхід до більшості посольств - через рамку металошукача.

Загалом черги рухаються достатньо швидко, однак часом стояти все одно треба із півгодини, а то й довше. Проте якщо бути до цього готовими, то настрій це не псує.

Вже не дочекаюсь наступного року, щоб побачити іще більше цікавин з усіх куточків світу!

 

 

 

 

09 мая 2024
Тариф на свет: на сколько и когда может возрасти
Еще после окончания отопительного сезона в медийном пространстве все чаще начались разговоры о повышении тарифов на электроэнергию для населения. К этим обсуждениям подключились также официальные лица...
26 апреля 2024
Высшее образование по-новому: к чему теперь готовиться студентам
На днях Верховная Рада приняла закон, призванный усовершенствовать образовательный процесс для соискателей высшего образования в украинских вузах. В целом чиновники уверяют, что с принятием этого зако...
24 апреля 2024
Военный эксперт Иван Киричевский: россияне не ждут мая или июня, они уже наступают
Эксперт военного портала Defence Express Иван Киричевский рассказал в интервью RegioNews, где сейчас наиболее горячо на фронте, возможно ли большое наступление Украины и что для этого нужно, а также п...
16 апреля 2024
Встреча с Папой Римским и полные бусы гуманитарки: как итальянский благотворитель помогает прифронтовой Харьковщине
С началом полномасштабной войны украинцы не на словах почувствовали заботу со стороны европейских друзей. Страны ЕС с радостью принимали украинских женщин с детьми, а в саму Украину все чаще стали при...
На Харьковщине за день погибли 3 человека, ранения получили 4 гражданских
10 мая 2024, 21:22
Россияне убили двоих и ранили еще двух жителей Донецкой области
10 мая 2024, 20:59
Житель Сумщины после визита в ТЦК попал в реанимацию
10 мая 2024, 20:33
Россияне продолжают массированные штурмы под Бахмутом и Авдеевкой, – Генштаб ВСУ
10 мая 2024, 20:01
США объявили о новом пакете военной помощи для Украины на $400 млн
10 мая 2024, 19:35
Кабмин выделил более 7 млрд грн на восстановление энергосистемы
10 мая 2024, 19:05
В Харьковской области зафиксирована рекордная по продолжительности воздушная тревога
10 мая 2024, 18:54
Никопольский район продолжает страдать от обстрелов: Днепропетровская ОВА показала последствия новых ударов
10 мая 2024, 18:37
В Харьковской области полиция помогает жителям приграничья эвакуироваться: контакты
10 мая 2024, 18:31
Священник ПЦУ на Волыни нашел возле своего дома гранату
10 мая 2024, 18:19