UA | RU
21 марта 2018, 13:34

Чи можна ще зупинити процес виходу Великобританії з ЄС і як?

Верховний суд Шотландії заявив, що вивчить питання виходу Великобританії з Європейського Союзу. Група законодавців і активістів, що виступає проти виходу Великобританії з ЄС, хоче щоб країна мала можливість відмінити результати референдуму, що відбувся у 2016 році.

До складу групи, яка кинула виклик планам виходу Великобританії з ЄС, входять шотландські законодавці, що підтримують ЄС. Вони хочуть показати, що Великобританія все-таки може залишитися в Європейському Союзі, якщо результати переговорів про так званий Brexit не будуть корисними для британців.

Активісти шукають також офіційної думки з боку Європейського суду і твердять, що країна може змінити своє рішення, покликаючись на статтю 50 Лісабонського договору, офіційний крок, який розпочав процес виходу.

Вони твердять, що коли умови виходу будуть узгоджені, парламент Великобританії також може вирішити, щоб не продовжувати заходів, отже законодавці заздалегідь хочуть знати, чи це можливе законно.

На сьогодні справи стоять так, що немає пропозицій про зміну курсу щодо виходу з ЄС. Пропозицію виходу підтримали 52% британських виборців (48% проголосували за залишення в рамках економічного об’єднання). Як правляча Консервативна партія, так і опозиційна Лейбористська партія віддані справі виходу країни з ЄС.

Юридичний виклик, яку очолює активіст Джоліон Моґгем, раніше відкинув шотландський суд нижчої інстанції.

Проте у вівторок Верховний суд Шотландії відкинув рішення суду нижчої інстанції, кажучи, що справа порушує важливі питання і тому воно повинно мати повне слухання, щоб розглянути всі аргументи.

Коли відбудеться таке слухання, буде винесено рішення про те, чи справу передати на розгляд Європейського суду. Якщо врешті Європейський суд отримає звернення в цій справі, він буде зобов’язаний відповісти на запитання.

Петиціонери тведять, що тоді як немає сумнівів, що Великобританія може зупинити процес при підтримці 27 інших країн ЄС, вона повинна шукати юридичного права зробити це односторонньо, без уваги на те, чи решті країн боку це подобається, чи ні.

Британський уряд каже, що питання того, чи він може самостійно зупинити Brexit, не стосується справи, оскільки воно було вирішене на референдумі у 2016 році і немає планів проведення другого референдуму.

24 апреля 2024
Военный эксперт Иван Киричевский: россияне не ждут мая или июня, они уже наступают
Эксперт военного портала Defence Express Иван Киричевский рассказал в интервью RegioNews, где сейчас наиболее горячо на фронте, возможно ли большое наступление Украины и что для этого нужно, а также п...
16 апреля 2024
Встреча с Папой Римским и полные бусы гуманитарки: как итальянский благотворитель помогает прифронтовой Харьковщине
С началом полномасштабной войны украинцы не на словах почувствовали заботу со стороны европейских друзей. Страны ЕС с радостью принимали украинских женщин с детьми, а в саму Украину все чаще стали при...
11 апреля 2024
Запрет ездить на авто, отмена дембеля, обязательная ВВК: что прописано в принятом законе о мобилизации
Какие изменения ожидают военнообязанных, когда закон об усилении мобилизации вступит в силу
05 апреля 2024
Е-кабинет военнообязанного, армия с 25 лет и изменения для ограниченно пригодных: что нужно знать о новых правилах мобилизации
Пока Верховная Рада готовится рассматривать во втором чтении законопроект об усилении мобилизации, президент подписал несколько уже проголосованных законов, которые также вносят изменения в мобилизаци...
Польша готова помочь Украине вернуть мужчин призывного возраста, – министр
25 апреля 2024, 01:14
В Винницкой области мужчину, который ремонтировал канализацию, насмерть засыпало землей
25 апреля 2024, 00:45
Сдетонировала взрывчатка: в Николаеве пострадали пятеро спасателей
25 апреля 2024, 00:05
ДТП в Черкасской области: один человек погиб, еще один – в больнице
24 апреля 2024, 22:41
США тайно передали Украине ракеты ATACMS, а ВСУ уже применили их
24 апреля 2024, 21:43
Россияне расстреляли женщину в Херсонской области, а после пытались сжечь ее дом
24 апреля 2024, 21:26
Правительство запретило пересылать за границу паспорта мужчин призывного возраста
24 апреля 2024, 20:48
За сутки произошло более 80 боестолкновений: Генштаб о ситуации на фронте
24 апреля 2024, 20:15
Россияне запустили по Никопольщине 6 дронов, избивали артиллерией
24 апреля 2024, 19:52
Житель Днепра пытался доплыть в Молдову на надувном матрасе
24 апреля 2024, 19:26