UA | RU
04 липня 2024, 10:15

В Одесі затримали агентів ФСБ, які під виглядом пари наречених шпигували за морською охороною

фото: СБУ

Служба безпеки затримала ще двох учасників агентурної мережі фсб, яка діяла в Одеській та Дніпропетровській областях. Зловмисники коригували ракетно-дронові удари рф по військовій інфраструктурі Сил оборони

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає RegioNews.

За завданням російської спецслужби 23-річний одесит і його 18-річна наречена розвідували локації прикордонних загонів морської охорони, які обороняють акваторію портового міста.

Щоб отримати розвіддані, фігуранти обходили місцевість під виглядом прогулянок наречених і фотографувались на фоні "потрібних" об’єктів.

З отриманих відомостей зрадник готував агентурний "звіт" для свого куратора з управління ФСБ по Східному військовому округу РФ, його особу вже встановлено СБУ.

У разі отримання актуальної розвідінформації окупанти планували використати її для повітряних ударів по місцях базування українських захисників.

Втім, СБУ зірвала ворожий задум і затримала фігурантів на гарячому, коли вони шпигували поблизу потенційної цілі.

Під час розслідування встановлено, що одесит також мав завдання розклеїти по місту 100 провокаційних листівок проти мобілізації та підпалити місцеву електропідстанцію.

За даними слідства, молодик потрапив у поле зору окупантів у травні цього року через анонімні чати в Телеграм-каналі, де обговорюють питання ухилення від мобілізації. Після вербування він залучив до підривної діяльності свою подругу.

Під час обшуків в помешканні затриманих вилучили мобільні телефони із доказами злочинів. Також виявлено банківську картку, на яку надходили гроші від ФСБ, та партію антиукраїнських листівок.

Російському агенту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Злочинні дії його спільниці кваліфіковано за ч. 2 ст. 114-2 КК України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї в Україну, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості).

Наразі агент перебуває під вартою, щодо його спільниці вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Їм загрожує від 8 років до довічного терміну ув’язнення.

Нагадаємо, раніше СБУ нейтралізувала агентурну групу ФСБ, яка діяла в Одесі. До складу ворожого осередку входили двоє військових та їхня спільниця.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
На Чернігівщині знешкодили бойову частину ворожого "Шахеда", яка не здетонувала
06 липня 2024, 19:34
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: чоловік загинув, його дружина поранена
06 липня 2024, 18:40
ДТП на Рівненщині: маршрутку рознесло вщент, 14 загиблих
06 липня 2024, 17:43
У Житомирі засудили колишнього тренера спортклубу, який розбещував дівчаток
06 липня 2024, 17:29
Окупанти обстріляли громаду на Дніпропетровщині: загинула жінка
06 липня 2024, 16:47
У Дніпрі завершили розбір завалів багатоповерхівки, по якій росіяни вдарили ракетою 28 червня
06 липня 2024, 16:22
Окупанти не припиняють обстрілювати Херсонщину: є загиблий та поранена
06 липня 2024, 15:51
У Львові затримали скандального експрокурора та його тещу-адвокатку: вона "заробляла" на ухилянтах
06 липня 2024, 15:15
ДТП на трасі в Миколаївській області: 9 постраждалих, серед них – 5 дітей
06 липня 2024, 14:20
Врятував дружину, а сам не встиг вибратися: на Чернігівщині сталася смертельна пожежа
06 липня 2024, 13:39