UA | RU
08 листопада 2022, 13:38

В ХОВА пояснили, куди звертатися людям, яким відомо про викрадення окупантами дітей

В Україні розпочав роботу Державний портал розшуку дітей "Діти війни", на якому координуються зусилля органів державної та місцевої влади, правоохоронців та суспільства для допомоги дітям, що постраждали через повномасштабну збройну агресію Росії

Портал "Діти війни" - це єдина платформа, яка надає актуальну інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни, були примусово вивезені за межі країни чи піддані іншим незаконним діям, та тих, кого вдалося розшукати і врятувати. Данні щодня оновлюють правоохоронні органи, повідомляє пресслужба Харківської ОВА.

Для Харківської області робота цього порталу є надзвичайно актуальною, адже близько 30% території області побували під тимчасовою ворожою окупацією, де були зафіксовані непоодинокі випадки примусового вивезення дітей окупантами за межі країни під приводом "оздоровлення". Наразі Харківська обласна військова адміністрація спільно з Міністерством реінтеграції та правоохоронними органами веде активну роботу з визначення кількості депортованих дітей та їхнього повернення в Україну.

На порталі "Діти війни" відтепер кожна людина може швидко повідомити про будь-які факти злочинів проти дітей та порушення їхніх прав.

Зокрема на сайті можна в один клік залишити інформацію:

- про дитину, яка загубилася;

- про злочин, скоєний проти дитини;

- якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих;

- якщо вам відомо про факт депортації дитини;

- про примусову зміну громадянства та документів дитини;

- про інші порушення прав дитини під час війни.

ХОВА закликає усіх, кому відомі подібні факти реєструвати на сайті свої звернення. Ці запити автоматично отримають та опрацюють відповідні відомства.

Проєкт "Діти війни" був реалізований за дорученням Офісу президента України Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Національним інформаційним бюро у тісній співпраці з проєктом уряду Канади "Супровід урядових реформ в Україні" (SURGe), що здійснюється компанією Alinea International Ltd.

Нагадаємо, напередодні Національне інформаційне бюро оприлюднило алгоритм дій для тих, чиїх дітей російські окупанти примусово вивезли за межі країни.

На Харківщині постійно триває робота з повернення незаконно вивезених дітей їхнім батькам. В жовтні 37 дітей з Харківської області, яких ще у серпні росіяни депортували на територію РФ, повернулися до своїх батьків.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності