UA | RU
30 вересня 2024, 11:31

Бізнес-спільнота виступила з пропозиціями щодо закону про підвищення податків

фото: pixabay.com

Компанії-члени Української Ради Бізнесу (УРБ), до складу якої входить 118 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, сподіваються, що замість законопроєкту №11416-д про підвищення податків для бізнесу уряду вдасться сформулювати норми, що допоможуть наповнити державний бюджет іншим чином

Відповідний відкритий лист до голови Верховної Ради, представників податкового комітету парламенту та міністра фінансів оприлюднено на сайті організації, передає RegioNews.

В УРБ нагадали, що 17 вересня у Верховній Раді України прийнято за основу проєкт Закону України № 11416-д, який передбачає збільшення надходження коштів до Держбюджету.

На думку фахівців Української Ради Бізнесу, зазначений законопроект враховує значну кількість пропозицій бізнесу, але при цьому має низку негативних норм для стабільної роботи підприємств та економіки (зокрема підвищений військовий збір (ВЗ) для найманих працівників, порушення гарантій непогіршення умов оподаткування з боку держави, гарантій щодо стабільності умов оподаткування у правовому режимі Дія.City, додаткове адміністративне навантаження на бізнес без урахування поточних умов роботи прифронтових областей), адже здебільшого покладає навантаження на сумлінний бізнес та найманих працівників.

Фахівці УРБ проаналізували новації, представлені у законопроекті, та розуміючи необхідність розширення бази оподаткування для забезпечення фінансування військових витрат країни, пропонують наступне:

1. Враховуючи результати проведених порівняльних розрахунків щодо розмірів надходжень від збільшення ВЗ або від збільшення ставки ПДВ – пропонують:

– залишити поточну відсоткову ставку ВЗ на рівні 1,5% для зарплат працівників та інших доходів фізосіб, уникаючи додаткового фінансового та адміністративного навантаження на сумлінних платників податків.

– тимчасово (строком на 2 роки або до кінця воєнного стану) збільшити ПДВ на 2 відсоткові пункти.

Підвищення ставки ПДВ надасть держбюджету аналогічні за розміром суми надходження, як від підвищеного військового збору, проте буде мати значно менш негативні наслідки для економіки та не призведе до збільшення тіньової або ж незадекларованої праці.

2. Диференціювати військовий збір для ФОП відповідно до розміру бізнесу.

Вбачається доцільним диференціювати ставку ВЗ для різних груп ФОП відповідно до обсягів доходів підприємців, запровадивши для ФОП 2 групи ставку у кілька разів меншу, ніж погоджену на цей час у законопроєкті за основу, а для 1 групи платників ЄП – ще меншу ніж у 2 групи ЄП.

3. Забезпечити гарантії дотримання умов оподаткування в правовому режимі Дія.City

Зазначається, що ухвалення законопроєкту у запропонованому вигляді значно погіршить інвестиційний клімат для ІТ-галузі в Україні. Згідно із Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", Держава гарантувала незмінність умов для режиму Дія.City протягом 25 років.

"Норми законопроєкту №11416-д, що фактично змінюють умови режиму Дія.City, призведуть до негативних наслідків, зокрема погіршення конкурентоспроможності українських компаній на міжнародному ринку через підвищення собівартості послуг, вихід частини компаній з правового режиму Дія.City, невикористання гіг-контрактів як форми співпраці через втрату податкової ефективності", - йдеться у повідомленні.

Вкрай важливим є забезпечення стабільності умов оподаткування резидентів Дія.City задля подальшого відновлення та розвитку галузі.

4. Строки подання звітності про суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб.

Разом з прийняттям норми про перехід до щомісячної звітності – мають бути чіткі гарантій Уряду та конкретні терміни впровадження економічного бронювання. За відсутності гарантій Уряду – поточні норми виглядають виключно як ускладнення адміністрування для малого та мікробізнесу, обтяження ММБ контрпродуктивними звітами.

"Український бізнес закликає Уряд та народних депутатів врахувати пропозиції бізнес-спільноти, провести фахове обговорення альтернатив наповнення державного бюджету та можливого скорочення витрат, і спільно напрацювати оптимальні рішення щодо джерел надходжень до бюджету, прогнозованого та завчасного їх введення задля уникнення шоків у бізнесу.

В той же час закликаємо активізувати зусилля Парламенту та Уряду по скороченню другорядних видатків держбюджету та щодо мінімізації тіньових схем, пришвидшити перезавантаження БЕБ та Митниці", - йдеться у листі.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за законопроєкт #11416-д про підвищення податків у першому читанні. Відповідно до прогнозів, податкові зміни принесуть до бюджету додаткові 58 млрд гривень у 2024 році та 137 млрд гривень в наступному.

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
На Одещині на землях державного лісового фонду виявили величезну наркоплантацію
30 вересня 2024, 14:15
У Києві у вересні зафіксували 11 температурних рекордів
30 вересня 2024, 13:57
У Києві найближчими днями якість повітря знову погіршиться
30 вересня 2024, 13:43
Наслідки російських атак на Нікопольщину: є загибла та поранені
30 вересня 2024, 13:37
В Івано-Франківську чоловік влаштував стрілянину на АЗС через гучну музику
30 вересня 2024, 13:26
На Львівщині легковик наїхав на корову: загинув водій, постраждали пасажири
30 вересня 2024, 13:11
У ТЦК назвали категорію військовозобов'язаних, які уже перебувають у розшуку поліції
30 вересня 2024, 13:04
Обстріли Донеччини: двоє людей загинули, ще троє отримали поранення
30 вересня 2024, 12:58
Росіяни атакували авто енергетиків на Дніпропетровщині
30 вересня 2024, 12:46
На Київщині через нічну атаку росіян горять ліси
30 вересня 2024, 12:34