UA | RU
19 серпня 2024, 18:52

"Беруть тих, у кого немає проблем із ТЦК": військовозобовʼязаним чоловікам стає все важче знайти роботу

Посилення мобілізації наприкінці весни цього року досить потужно вплинуло на ринок праці в Україні. Ситуація на ньому була й так напруженою, адже багато фахівців за останні два роки виїхали за кордон або пішли на фронт добровольцями. Зараз же офіційно працевлаштуватися без військового квитка або бодай якоїсь довідки з ТЦК у чоловіків майже немає шансів. Так само потрапити під бронювання від мобілізації також щастить не всім. RegioNews розбирався, яка наразі ситуація на ринку праці
Посилення мобілізації наприкінці весни цього року досить потужно вплинуло на ринок праці в Україні. Ситуація на ньому була й так напруженою, адже багато фахівців за останні два роки виїхали за кордон або пішли на фронт добровольцями. Зараз же офіційно працевлаштуватися без військового квитка або бодай якоїсь довідки з ТЦК у чоловіків майже немає шансів. Так само потрапити під бронювання від мобілізації також щастить не всім. RegioNews розбирався, яка наразі ситуація на ринку праці

Вакансій більше, але кандидатів не додається

Якщо відкрити сайти вакансій, то на перший погляд проблем з роботою в Україні немає, але от є великі проблеми з шукачами цих вакансій.

У коментарі RegioNews HR-експерт та кар'єрний консультант Тетяна Пашкіна наголосила, що зараз в Україні збільшується кількість вакансій, але кандидатів на їхнє заміщення не стає більше, а тому між роботодавцями посилюється конкуренція.

Щодо розмов про те, що роботодавці вимушені підвищувати зарплатню працівникам, фахівчиня каже наступне: "Як тільки в Україні підвищується конкуренція за фахівців, роботодавці одразу підвищують зарплати. Це не тренд цього року, адже останні десять років так відбувається. Особливо в тих професійних сферах, де підвищена конкуренція. Роботодавці намагаються "перекупати" фахівців один в одного. Спочатку підвищують зарплати, а потім усілякі бонуси додають, щоб переманити до себе гарного працівника".

Як вплинула мобілізація

По-перше, Тетяна Пашкіна каже про те, що кожен фахівець, який шукає роботу, повинен розуміти, що якщо в нього не все в порядку з військовим квитком або ж він не оновив інформацію про себе, яка має бути у ТЦК, то великі компанії, які працюють в білу, просто не візьмуть такого фахівця на роботу.

"Якщо врахувати, що у великих компаніях мобілізований кожен шостий працівник і не завжди це заплановано, то, звісно що, позитиву для роботодавців це не додає, – каже Тетяна Пашкіна. – Єдиний плюс, який з'явився, то це діджиталізація процесу бронювання, а відповідно і прискорення самої процедури бронювання працівників. Але відсутність паперових витягів іноді мотивує працівників ТЦК на додаткові дії, і це може бути навіть тоді, коли у людини є в "Резерв+" оновлення, що вона заброньована. Якщо чоловік заброньований, то його вкрай важко мобілізувати, але виходить так, що якийсь час та багато нервів доведеться витратити, щоб довести в ТЦК право на цю бронь".

Втім, знайти роботу в Україні, яка б надавала бронювання для чоловіка-військовозобов'язаного, доволі складно. Киянин Іван розповів RegioNews, що почав шукати роботу два місяці тому і головне для нього було те, щоб роботодавець надавав бронювання від мобілізації.

"Втім, майже одразу я зіштовхнувся з тим, що таку вакансію знайти вкрай важко і навіть якщо ви її знайдете, то роботодавець наведе мільйон причин, щоб відмовити тим чоловікам, які є військовозобов'язаними, – каже Іван. – З мого досвіду відвідин співбесід я зрозумів, що зараз роботодавці зазвичай надають перевагу чоловікам віком до 23-24 років або ж вже тим, кому за 60 років. Ну і звісно, що жінкам зараз кругом "зелене світло". Наприклад, я ходив в одну з відомих мереж супермаркетів, щоб влаштуватися на роботу і в оголошенні йшлося про те, що є можливість бронювання. Але на ділі мені сказали, що матимуть мене на увазі. Тобто роботодавець знайде купу відмовок, щоб зрештою надати перевагу працівникові, який у подальшому не матиме потенційних проблем з ТЦК".

Тетяна Пашкіна зазначає, що багато чоловіків в нинішніх реаліях дійсно шукають роботу, де надають бронювання, але зазвичай його можуть надати в обсязі до 50% якщо це, звісно, не оборонні чи енергетичні підприємства, де фактично 100-відсоткове бронювання працівників.

"Якщо брати більшість сфер, то бронь надають тим, хто працює на критичних посадах, або ж довго працює в компанії. Тому новим шукачам роботи роботодавець зазвичай не пропонує бронювання, адже цей ліміт вже використаний. Та й загалом більшість роботодавців перестраховуються і намагаються наймати чоловіків "невійськового віку" або жінок, адже сьогодні мобілізаційні закони одні, а завтра вже можуть бути інші", – підкреслює фахівчиня.

Крім цього, тренд сьогодення і в тому, що багато чоловіків шукають роботу, щоб можна було виконувати її віддалено, а простіше кажучи, вдома. Усе через рейди ТЦК вулицями міст. Військовозобов'язані воліють не зустрічатися з ними, а тому окрім можливості працювати віддалено також можуть влаштовуватися на роботу неофіційно.

Яких фахівців сьогодні не вистачає

Разом з тим в Україні сьогодні багато професійних сфер потерпають від недокомплекту працівників і насамперед це стосується різноманітних виробництв, логістики, сільського господарства.

"У ритейлі хронічно не вистачає персоналу, а так звана сфера гостинності дуже перебудувалась за останні роки і має величезну кількість вакансій, – розповідає Тетяна Пашкіна. – На ринку ІТ склалась ситуація, що ті ж розробники програмного забезпечення не мають достатньої кількості роботи, а тому у роботодавців є величезний вибір кандидатів. А от якщо казати про тих самих менеджерів чи маркетолів у сфері ІТ, то тут вже дефіцит працівників".

Вона також додає, що ще до повномасштабної війни в Україні був кадровий дефіцит швачок, слюсарів, зварників, офіціантів, продавців-консультантів, вантажників та охоронників в магазинах.

"Мобілізаційні заходи просто посилили цей тренд, адже тепер охоронницями в магазини беруть жінок, адже чоловіків просто немає і тепер зрозуміло, що їх не буде. Скажу так, що раніше роботодавці ще думали, що зможуть перекупити тих самих охоронників один в одного, але тепер зрозуміли, що конкурувати з армією в них не виходить", – зазначає Пашкіна.

Як покращити ситуацію на ринку праці

Зрозуміло, що ситуація на ринку праці як для роботодавців, так і для шукачів роботи покращиться лише після закінчення війни, адже тоді як мінімум буде зрозуміла вся кон'юнктура ринку й настане стабільність, що дасть змогу планувати роботодавцям свої процеси.

Натомість поки війна триває, на думку Тетяни Пашкиної, ситуацію може покращити більш лояльне законодавство на працевлаштування 16-17-річних юнаків та дівчат, адже насправді більшість з них хочуть і можуть працювати, але на сьогодні для цього є досить багато обмежень.

"Багатьом роботодавцям слід переглянути своє ставлення стосовно вікових кандидатів 45 років і вище, адже це не залишки на ринку праці, а суттєва його частина, на яку варто звернути увагу. Також слід запроваджувати так звану гібридно-віддалену роботу, адже не всі готові зараз їхати до офісів працювати, а наразі багато роботодавців виводять персонал в офіси навіть якщо це не дуже потрібно", – резюмувала Тетяна Пашкіна ситуацію на ринку праці в Україні.

09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці
02 вересня 2024
Будівництво Чигиринської АЕС, або як закопати мільярди заради піару
Керівництво "Енергоатому", що керує усіма атомними електростанціями в Україні, вирішило семимильними кроками розвивати атомну енергетику в Україні. Втім, поки невідомо, за які кошти усе це можна зроби...
Керівника дочірнього підприємства "Автомобільних доріг України" затримали на хабарі у 600 тис. грн
12 вересня 2024, 19:19
Як та чим росіяни забруднили річки Сейм та Десна: подробиці від українських фахівців
12 вересня 2024, 18:56
У Черкасах вандали розмалювали пам'ятник героям російсько-української війни
12 вересня 2024, 18:24
На місці "прильоту" у Харкові врятували жінку з дитиною
12 вересня 2024, 18:01
У "дорожній" справі щодо ексголови Дніпропетровської ОДА Резніченка оголошено нові підозри
12 вересня 2024, 17:45
Побиття ветерана у Смілі: ще двом підозрюваним обрали запобіжний захід
12 вересня 2024, 17:28
Ворог вдарив по Харкову: пошкоджені житлові будинки
12 вересня 2024, 17:19
Біля Львова сталась смертельна ДТП: загинув водій кросовера
12 вересня 2024, 17:10
На території електропідстанції на Київщині виявили вибухівку
12 вересня 2024, 16:53
Російська ракета уразила цивільне судно, яке везло зерно з України до Єгипту
12 вересня 2024, 16:27