UA | RU
02 листопада 2022, 15:50

Іранські балістичні ракети: що про них відомо та як ЗСУ планує їм протидіяти

Іран планує направити рф ще більше бойових дронів та нових балістичних ракетних систем для використання у війні проти України. До кінця року рф має отримати від Ірану ще тисячі додаткових одиниць зброї, зокрема, ударні безпілотники та балістичні ракети малого радіуса дії класу "земля-земля"
Іран планує направити рф ще більше бойових дронів та нових балістичних ракетних систем для використання у війні проти України. До кінця року рф має отримати від Ірану ще тисячі додаткових одиниць зброї, зокрема, ударні безпілотники та балістичні ракети малого радіуса дії класу "земля-земля"
Фото: із відкритих джерел

Речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що у Збройних Сил України поки немає систем протиракетної оборони, що допомогли б ефективно протидіяти іранським балістичним ракетам, але українські сили будуть вживати всіх засобів і заходів захисту від цих ракет, пише RegioNews.

"Загроза є, вона не нова. Ми зіштовхнулися з більшою загрозою в перші дні війни, коли балістичні ракети "Іскандер-М" атакували Україну разом із "Точками У". Вони застосовувалися дуже широко по Україні", - повідомив він.

За словами Ігната, рф має дефіцит балістичних ракет. Тому агресор попросив допомоги в Ірану, який погодився надати балістику.

"Такий тип ракет є більш небезпечним, ніж інші, якими росія і раніше обстрілювала Україну. Проти балістичних ракет, на жаль, немає в нас ефективного захисту. Це балістика, вона летить фактично з космосу, летить на величезній швидкості вниз. Збивати їх фактично нереально, але протидіяти можна. По-перше, коли тривога, треба йти в укриття однозначно. По-друге, використовуючи дані розвідки якось реагувати на це і найкращий спосіб – знищити їх там, звідки запускають. А це дальність ракет 300 км і 700 км", - пояснив Ігнат.

Він зазначив, що панічних настоїв щодо цих ракет однозначно не повинно бути. У росії просто закінчились свої балістичні ракети, за даними розвідки, залишилось близько 13% ракет "Іскандер". Ще варто подивитись, наскільки є ефективними іранські ракети, зроблені в умовах санкцій, яка їх якість і влучність.

Де розмістить рф нову зброю

"Поставку БПЛА здійснюватимуть Каспійським морем до порту Астрахань. Дрони надходитимуть у розібраному стані. Надалі на території РФ їх зберуть, перефарбують та нанесуть російське маркування, зокрема "Герань-2"", – повідомили в ГУР МО України.

Якщо дрони Shahed-136 нам, на жаль, вже добре відомі, то Mohajer-6 – це більш класичний БПЛА типу Bayraktar TB2, якій призначений як для розвідки, так і для нанесення ударів власними бомбами та ракетами. А ось Arash-2 – це теж дрон-камікадзе, якій має заявлену дальність до 2000 км, несе бойову частину у 260 кг та може визначати випромінення радарів, бо він був модернізований саме для придушення систем ППО.

За інформацією офіційних осіб, останню партію дронів, яка включала близько 450 безпілотників, росіяни вже використали, тож чекають на нові поставки від своїх спільників-терористів.

Щодо ракет, то йдеться про іранські балістичні ракети малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar, які здатні вражати цілі на відстані 300 та 700 км. Обидві ракети оснащені боєголовкою вагою близька 500 кг і мають велику точність – кругове імовірне відхилення становить 3-5 м. На жаль, в нас нема засобів для боротьби з балістичними ракетами, хоч Повітряні Сили ЗСУ обіцяють зробити все можливе для перехвату цих загроз наявними засобами ППО.

Велика імовірність, що вони будуть доставлені на північ від України, звідки вони можуть запускатись, щоб загрожувати всій Україні - 300 км одна ракета, інша ракета - 700 км має дальність ураження.

Пентагон прокоментував нове придбання рф

Іранська влада може вперше відправити російській стороні поліпшені високоточні балістичні ракети малої дальності класу "земля-земля". Цю партію уважно відстежують, оскільки це буде перший випадок, коли Іран надсилатиме до Росії високоточні керовані ракети.

У CША занепокоєні повідомленнями про те, що росія може закупити в Ірана балістичні ракети, заявив речник Пентагона Пет Райдер.

"Ми бачили повідомлення у пресі про це, але ми не маємо конкретної інформації, яку б могли надати. Ми знаємо, що Іран надав росії безпілотники, і ми очікуємо, що вони, швидше за все, спробують отримати більше, - сказав Райдер. - У нас є занепокоєння, що росія також може прагнути придбати в Ірану додаткові передові боєприпаси, наприклад, ракети "земля-земля" для використання в Україні. І тому, якщо ми побачимо, що росія використовує такі спроможності на полі бою, ми, звичайно, зробимо все можливе, щоб пролити на це світло".

У США розглядають усі можливості, щоб перешкодити постачанню іранської зброї в рф, але поки що вони не дають результатів.

Американські аналітики попередили, що загрожує Україні

Іран планує продовжити озброювати рф. Така співпраця, швидше за все, ще більше посилить залежність російської держави від іранської зброї, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Росія, ймовірно, домовилася про додаткове постачання зброї через виснаження своїх запасів крилатих ракет і безпілотних систем під час війни в Україні, особливо під час російської кампанії проти української критичної інфраструктури", - наголошується у звіті.

Аналітики попередили, що рф, імовірно, продовжить атакувати критичну інфраструктуру України ракетами та безпілотниками, щоб спробувати компенсувати невдачі на лінії фронту.

Читайте також: Київ отримав нову систему ППО. Чи зможе вона захистити енергетичні об'єкти?

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
В Одесі оголосили День жалоби
30 квітня 2024, 09:34
Окупанти за добу обстріляли 17 населених пунктів Херсонщини: є жертви
30 квітня 2024, 09:16
Російська армія за добу понад 250 разів вдарила по Запорізькій області
30 квітня 2024, 08:54
Кількість жертв ракетного удару по Одесі зросла
30 квітня 2024, 08:32
За добу – 115 боєзіткненнь: дані Генштабу про ситуацію на фронті та втрати ворога
30 квітня 2024, 08:09
ССО показали, як знищили місце дислокації окупантів на Херсонському напрямку
30 квітня 2024, 06:22
За кордон за 10500 доларів: на Хмельниччині викрили чергову схему для ухилянтів
30 квітня 2024, 04:42
На Дніпропетровщині кермо мотоблока застрягло у чоловіка в голові
30 квітня 2024, 04:00
Чоловік 15 років планував убивство, але "переплутав" жертву: подробиці трагедії в Запоріжжі
30 квітня 2024, 03:00
Російське окупаційне угруповання в Україні за квітень скоротилося
30 квітня 2024, 02:30