UA | RU
01 квітня 2021, 14:05

Терехов під вибори будує в борг сміттєзавод за завищеною в 1,5 рази ціною

Більшу частину сміття і далі планують зберігати на звалищах
Більшу частину сміття і далі планують зберігати на звалищах

Сміттєпереробний завод, який в. о. мера Харкова Ігор Терехов збирається побудувати до виборів міського голови, обійдеться в 44 млн доларів, які влада Харкова взяла в кредит.

Про це йдеться в статті "Брудний Харків: Терехов відкриє під вибори нове звалище сміття за 1,2 млрд", опублікованій на сайті "Regionews.ua".

За інформацією видання, для будівництва заводу в Міжнародному банку реконструкції та розвитку місто Харків взяло кредит у розмірі 44 млн доларів (за нинішнім курсом це близько 1,2 млрд грн; приблизно стільки ж місто, де немає жодної нормальної лікарні, вкинуло у реконструкцію зоопарку). Станом на 31 січня 2021 року, як відзначає видання, вже витрачено 29,3 млн доларів – тобто понад двох третин усього бюджету (66,56%). При цьому основні будівлі нового сміттєпереробного заводу готові лише на 30%.

У перекладі на просту мову: це провал, на будівництво третини заводу витратили дві третини всього бюджету будівництва. Для виходу будівельного комплексу на цокольний рівень в землю зарили 820 млн грн.", - йдеться в статті.

У Терехова, як мантру, повторюють, що новий сміттєпереробний комплекс повністю закриє потреби обласного центру, що проблема стихійних сміттєзвалищ буде вирішена раз і назавжди, проте на практиці, стверджують автори статті, "в кращому випадку комплекс зможе переробляти менше третини всього сміття, що буде приймати полігон поруч з комплексом. Значить, купа сміття в передмісті Харкова буде і далі рости. Більш того, цей полігон буде приймати лише до половини того, що продукує Харків".

Навіть за даними Терехова, половина сміття, як і раніше, буде звалюватися у звичайний відкритий відвал при сміттєпереробному заводі. І за таке "розв'язання проблеми" на харків'ян повісили 1,2 млрд грн кредиту", - йдеться в статті.

У Харківській міськраді тиснуть на підрядників і хочуть помпезно відкрити об'єкт до Дня міста – 23 серпня 2021 року. "Якою буде якість робіт, якщо об'єкт потрібно завершити на місяць раніше терміну, а на проведення 70% робіт залишилося 30% грошей, можете здогадатися самі", - зазначають журналісти.

"Отже, Терехов вирішив далеко не відходити від традицій і продовжив пиляти. Проте на цей раз він вже взявся не за бюджет міста, а за кредит – пиляють не з прибутку, а зі збитків, як казав класик. Безумовно, відкриття нового сміттєпереробного комплексу Харкову втюхають, як несусвітну перемогу. Церемонія, якщо звалище таки добудують, буде пишною, з перерізанням стрічок, з короваєм і дітьми у національних костюмах на фоні величезної сміттєвої купи, яку чим-небудь прикриють і прикрасять. Але ціна питання – 1,2 млрд гривень. Хоча подібні, малої потужності, комплекси у сусідній Словаччині чи Польщі будують в півтора раза дешевше", - робить висновок видання.

Нагадаємо, раніше Державна екологічна інспекція в Харківській області дала дозвіл харківському "Коксовому заводу "Новомет" на здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферу строком на 7 років. Хоча тимчасовий мер Харкова Ігор Терехов обіцяв припинити діяльність підприємства. Тобто Терехов просто обдурив харків'ян.

Також повідомлялося, що попри запевнення в. о. мера, опалення в Харкові подорожчало. При цьому харків'яни обурені тим, що Терехов їх обманув з тарифами.

Читайте також: Сто днів без Кернеса: чому харків'яни вже не вірять у "Успішний Харків" з Тереховим

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
На Дніпропетровщині посадовиця ДПС "звільнила" підприємця від податків на майже 55 млн грн
19 квітня 2024, 19:20
На Прикарпатті затримали чоловіків, які переодягнулися у військових та вкрали чималу суму грошей
19 квітня 2024, 19:03