UA | RU
05 червня 2020, 17:28

На Донбасі проти бойовиків будуть воювати роботи

ВСУ випробовують дослідні зразки нової військової робототехніки
ВСУ випробовують дослідні зразки нової військової робототехніки
Фото: скрін відео

Підрозділи ООС використовують для боротьби з окупантами на Донбасі нові зразки бойової роботизованої техніки.

Про це повідомило "Радіо Свобода", пише Regionews.

Роботизований наглядово-вогневий комплекс "Мисливець" в Україні почали випробовувати ще в 2018 році. Його творці з конструкторського бюро "Роботікс" кажуть, що комплекс виявився затребуваним для різних завдань у військах, як от евакуація поранених з поля бою, транспортування бойового приладдя тощо. Крім того, він безшумний, не залишає теплового сліду і використовує штучний інтелект для розпізнавання перешкод, кажуть у "Роботікс".

Нещодавно в мережі з'явилося відео, де "Мисливець" просувається передовою в Донбасі. Під'їхавши ближче до позицій бойовиків, оператор відкриває вогонь з танкового кулемета по укріплених вогневих точок. Де саме на Донбасі і коли знято відео, розробники не говорять.

Заступник командира підрозділу ЗСУ, у зоні відповідальності якого застосовувався бойовий робот, зазначив його переваги: швидку зміну позицій і безпека оператора, керуючого мобільного вогневої точки.

Ворог не розумів, що відбувається, де і як, а ти їх поодинокими подкошмариваешь, валишь. У "тепловізор" бачиш, як бойничку розбираєш або ще щось", - розповів офіцер.

Офіційно на озброєнні української армії роботизованою бойової техніки поки немає, але дослідні зразки застосовуються на фронті вже декілька років і добре себе зарекомендували, тому бійці сподіваються, що роботи скоро стануть штатним озброєнням підрозділів ЗСУ.

Читайте також: У Донецькій області затримали бойовика і вилучили арсенал зброї

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики