UA | RU
19 травня 2021, 18:23

Новий законопроєкт про місцеві референдуми оцінить Венеціанська комісія

Фото з відкритих джерел

Новий законопроєкт про місцеві референдуми буде відправлено до Європейської комісії за демократію через право (Венеціанську комісію) для оцінки.

Про це повідомив перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук на пресконференції, передає RegioNews з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Ми опрацювали понад 100 письмових коментарів і пропозицій, які надійшли до зазначеного законопроекту, але ми розуміємо, що вдосконаленню немає меж, тому найближчим часом ми також плануємо (попри те, що ми вже маємо позитивні відгуки від багатьох міжнародних організацій, від багатьох національних експертів) направити цей законопроект до Європейської комісії за демократію через право, так званої Венеціанської комісії, для отримання відповідного висновку щодо цього законопроекту, - сказав Стефанчук.

Перший заступник голови Верховної Ради зазначив, що в процесі роботи над цим законопроєктом взято до уваги концепції проєктів про місцеві референдуми, які вже були зареєстровані у Верховній Раді, відповідні правові позиції Конституційного Суду України, положення Європейської хартії місцевого самоврядування, а також міжнародні стандарти, рекомендації міжнародних інституцій.

Крім того, Стефанчук зазначив, що організовано публічне обговорення законопроєкту шляхом розміщення на офіційному сайті Верховної Ради з подальшим його доопрацюванням.

Законопроєкт передбачає такі види місцевого референдуму, як затвердження статусу територіальної громади і змін до неї, затвердження програми розвитку територіальної громади, дострокове припинення повноважень міської, селищної, сільської ради, сільського, селищного, міського голови, втрата чинності нормативно-правовими актами органів місцевого самоврядування, як і будь-які інші питання місцевого значення, які віднесені Конституцією і законами до відання територіальної громади.

Чому це важливо? Тому що ми маємо після того, як ми створили правовий механізм для всеукраїнського референдуму, наповнити прямою демократією наші територіальні громади, щоб люди розуміли, що від їхнього рішення насправді щось залежить, що вони можуть впливати на місцеву раду, на місцевого голову", - пояснив Стефанчук.

Як повідомлялося, сьогодні в Раді зареєстрували законопроєкт про місцевий референдум. Законопроєкт під номером №5512 "Про місцевий референдум" зареєстрували в парламенті перший заступник голови Ради Руслан Стефанчук разом з групою народних депутатів.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
На Дніпропетровщині внаслідок російської атаки пошкоджений газопровід
25 квітня 2024, 09:20
У Німеччині відповіли, чи позбавлятимуть чоловіків з України статусу біженців
25 квітня 2024, 08:54
Українській бійці знищили ЗРК "Бук-М1", який готувався до пуску ракет
25 квітня 2024, 08:42
Окупанти обстріляли з артилерії громаду на Миколаївщині: наслідки
25 квітня 2024, 08:30
Росіяни атакували Черкащину: пошкоджений об'єкт інфраструктури, є постраждалі
25 квітня 2024, 08:22
За добу – 104 боєзіткнення: дані Генштабу про ситуацію на фронті та втрати окупантів
25 квітня 2024, 08:09
У СБУ показали, як "відключають" російські комплекси спостереження та засоби РЕБ
25 квітня 2024, 06:10
В полі на Харківщині знешкодили близько 250 протипіхотних мін
25 квітня 2024, 03:54
ВРУ підтримала розмитнення авто в Дії: деталі
25 квітня 2024, 03:00
У спальному районі Запоріжжя перекинувся мікроавтобус
25 квітня 2024, 02:00