UA | RU
06 квітня 2021, 18:04

Денісова заявляє про незаконне утримання 413 українців в РФ та на окупованих територіях

133 з них переслідуються Росією за політичними мотивами
133 з них переслідуються Росією за політичними мотивами
Фото з відкритих джерел

Загалом у РФ і на тимчасово окупованих територіях півострова Крим і частин Донецької і Луганської областей незаконно утримуються 413 наших співгромадян.

Про це під час презентації своєї щорічної доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за минулий рік поінформувала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, повідомляє RegioNews з посиланням на Укрінформ.

133 громадянина України РФ незаконно переслідує за політичними мотивами, з них 114 осіб — ув'язнені, які перебувають: 97 осіб - у РФ, 17 — в Автономній Республіці Крим, - поінформувала Денісова.

За її словами, серед основних порушень процесуальних прав цих громадян є, зокрема, утримання незаконно ув'язнених кримських татар у СІЗО, що розташовані на Кримському півострові, "де РФ (їх утримує — ред.) в нелюдських умовах, без меддопомоги, без засобів індивідуального захисту в умовах Covid-19”, а також - незаконне етапування наших громадян до РФ, посилення покарань, зокрема, збільшення тюремних термінів, та інші.

Ми проводимо моніторинг по кожній такій особі, постійно на зв'язку з їхніми родичами, адвокатами, нашими консульськими працівниками. По кожному факту незаконного затримання, засудження, порушення прав людини негайно повідомляю міжнародні правозахисні організації, - повідомила український омбудсман.

Вона також поінформувала, що наразі на тимчасово окупованих територіях Сходу України незаконно утримуються 280 наших співгромадян, з них 44 — військовослужбовці.

Тут порушуються всі прав людини: їх незаконно затримують, вибивають свідчення, утримують у нелюдських умовах, без належного харчування, та надання меддопомоги, - наголосила вона, уточнивши, що для перевірки умов тримання цих осіб і надання їм меддопомоги неодноразово надсилалися відповідні звернення до представників Міжнародного Червоного хреста в Україні та Моніторингової місії ООН та ОБСЄ.

Окрім того, за інформацією Денісової, наразі свого переведення очікують ще 450 засуджених осіб на тимчасово окупованих територіях, у тому числі 71 особа, яку було засуджено до довічного позбавлення волі.

Ми проводимо перемовини із так званими "уповноваженими” (на тимчасово окупованих територіях — ред.) Донецької та Луганської областей... і думаємо, що у травні-червні цей процес, який зараз заблокований (переведення наших громадян на підконтрольні українському уряду території - ред.), буде розблокований, і ми в очікуванні цього, - поінформувала омбудсман.

Як повідомлялося, наприкінці минулого року, за інформацією Денісової, у полоні бойовиків у ОРДЛО перебував 251 українець. До омбудсмена також надходять звернення від звільнених громадян щодо сприяння забезпеченню їх соціального захисту.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
У Дніпрі з-під завалів дістали ще одного загиблого: рятувальна операція завершена
20 квітня 2024, 11:34
Зеленський підписав указ про обмеження роботи онлайн-казино
20 квітня 2024, 11:13
Нічна атака на Україну: скільки цілей збила ППО
20 квітня 2024, 10:53
Ситуація на фронті та втрати ворога: інформація від Генштабу ЗСУ на 20 квітня
20 квітня 2024, 10:28
На Вінниччині вночі розстріляли поліцейських: один загинув
20 квітня 2024, 09:45
На Хмельниччині на хабарництві викрили голову військово-лікарської комісії
20 квітня 2024, 06:27
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02