UA | RU
21 жовтня 2020, 15:59

Перенесення другого туру виборів залишить міста без легітимної влади — КВУ

Така ініціатива прямо суперечить Конституції України
Така ініціатива прямо суперечить Конституції України
Фото: flickr

Внаслідок ухвалення законопроекту “Слуг народу” про відтермінування другого туру виборів українські міста фактично залишаться без легітимної влади, яка опиниться у “підвішеному стані”.

Про це йдеться в заяві Комітету виборців України, передає RegioNews.

За оцінкою Комітету виборців, перенесення другого туру виборів до завершення карантину суперечить Конституції України і порушує виборчі права громадян.

КВУ наголошує, що питання проведення виборів не має супроводжуватися політичними спекуляціями. Раніше від представників влади неодноразово озвучувалися ідеї щодо можливого відтермінування місцевих виборів та заяви, які можна оцінювати як спроби політичного тиску на діяльність органів місцевого самоврядування”, – йдеться в повідомленні.

Активісти наголошують на тому, що згідно із Конституцією, відтермінування другого туру голосування можливе лише в умовах введення воєнного чи надзвичайного стану.

Згідно із ст. 64 Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень”, – йдеться в заяві.

Комітет виборців закликав голову Верховної Ради Дмитра Разумкова вжити невідкладних заходів щодо оприлюднення тексту Постанови та звернувся до керівництва фракції "Слуга Народу” із вимогою роз’яснити позицію політичної сили щодо ініціативи авторів законопроекту про перенесення другого туру виборів.

Нагадаємо, 20 жовтня народний депутат від "Слуги Народу” Тетяна Грищенко зареєструвала у Верховній Раді України проект Постанови №4234, якою пропонується не проводити другий тур виборів у період дії карантину.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики