UA | RU
27 березня 2020, 09:40

Над вами будуть сміятися: чому на Миколаївщині не можуть "поділити" гроші на боротьбу з коронавірусом

Поки в Україні повним ходом йде боротьба з коронавірусом, в Миколаївській області розгорілися політичні баталії, через які досі не розподілені кошти на протиепідемічні заходи
Поки в Україні повним ходом йде боротьба з коронавірусом, в Миколаївській області розгорілися політичні баталії, через які досі не розподілені кошти на протиепідемічні заходи
Фото: ОДА

Як раніше повідомляли RegioNews, депутати Миколаївської обласної ради вже втретє не змогли зібратися на бюджетну комісію, щоб розподілити кошти на запобігання поширенню на території області коронавіруса.

Справа в тому, що Миколаївська ОДА подала на розгляд позачергової сесії облради проект рішення "Про внесення зміни до обласного бюджету Миколаївської області на 2020 рік" де зазначено, що збільшуються видатки по головним розпорядникам коштів обласного бюджету за рахунок залишків обласного бюджету на суму 335,9 мільйонів гривень. В документах вказувалося, що на боротьбу з коронавірусом хочуть передбачити 48,7 мільйонів гривень. Частина коштів Миколаївська ОДА пропонує витратити на інші потреби області. Так, 7,2 мільйона гривень пропонується направити на встановлення ліфтів в Миколаївській обласній клінічній лікарні. А 42,8 млн грн і зовсім - на ремонт і утримання доріг.

25 березня в обласній раді повинно було відбудуться засідання бюджетної комісії, на якому депутатам пропонувалося розглянути цей документ.

Частина депутатів з якихось причин не прийшли на засідання, комісію скасували. Голова комісії Федір Барна звинуватив у всьому голову обласної ради Вікторію Москаленко, мовляв, вона вплинула на депутатів і ті не прийшли на комісію.

Крім того, на думку депутата Барни, через деструктив з боку Москаленко, депутати не можуть провести сесію обласної ради.

"Відповідально заявляю, що голова обласної ради вчора і позавчора категорично заборонила апарату обдзвонювати і запрошувати депутатів. Більш того, заблокувала (роботу – ред.). Це диверсія, і це, я тобі скажу, підстави для ДБР розглянути питання" - сказав Федір Барна.

В той же вечір відповідна реакція надійшла і від голови обласної ради Москаленко, яка спростувала будь-яке втручання в роботу депутатської комісії. Вона організувала брифінг, на якому розкритикувала проект рішення щодо розподілу грошей. Керівниця облради заявила, що губернатору ОДА Олександру Стаднику немає справи до боротьби з коронавірусом і взагалі його не було 2 тижні на робочому місці, а його підлеглі не можуть без нього вирішувати питання.

Вогонь в масло підлив і голова бюджетної комісії Федір Барна, який, за інформацією видання Мой город, увірвався на брифінг Москаленко і обізвав її "брехливою тварюкою".

"Я вам ще раз кажу, я змушений буду поїхати зараз в ГБР написати заяву, і я скажу, що особисто ви телефонували вночі, я зробив скрін, як писали мені "не збирай комісію". Ви просто брехлива тварюка! Тварюка – це боже створіння, тварюка — це така людина, яка просто боже створення. Вікторія Вікторівна, перестаньте брехати людям, ви сьогодні просто маніпулюєте", - заявив Барна.

В результаті голова обласної ради не пішла на поступки і зовсім повернула проект рішення в ОДА. У пояснювальному листі вона написала свої пропозиції щодо розподілу коштів. Про це стало відомо сьогодні, 26 березня, під час брифінгу в Миколаївській ОДА щодо ситуації з коронавірусом.

Заступник голови ОДА з фінансових питань Тетяна Стахевич вважає рішення Москаленко - порушенням регламенту роботи облради.

"Також вона (голова обласної ради Вікторія Москаленко – ред.) у цьому листі надає свої пропозиції і пише, що депутати облради розробили програму боротьби із захворюванням на коронавірус, вона надала нам табличку заходів без будь-якого фінансування, без будь-яких розрахунків. І пропонує фінансові розрахунки зробити у цю програму. Це є ще одним порушенням регламенту роботи облради, тому що одноосібно пані Москаленко не має права приймати такі рішення", розповіла Стахевич.

Усієї цієї ситуації не витримав і мер Миколаєва Олександр Сєнкевич. Він закликав депутатів області швидше розподілити гроші, а інакше "з них будуть сміятися".

"Зберіться, будь ласка, на комісію, розподіліть кошти. Якщо у вас є з цього приводу якісь суперечки, то вирішите їх публічно чи не публічно, але дайте можливість використати кошти державної субвенції. Цього очікують міста обласного підпорядкування, і взагалі цього очікують громади. Якщо ви поставите на першу лінію свої особисті амбіції або політичні, то ці кошти просто підуть від вас і над вами будуть сміятися як над людьми, які втратили фінансовий ресурс, - Заявив Сєнкевич.

Підсумком дня стало розпорядження Москаленко про скликання на сегодня, 27 березня, сесії обласної ради. Документ опублікував у Facebook депутат облради Юрій Кормышкин. За його словами, буде розглянуто розподіл коштів близько 40-60 млн грн на боротьбу з епідемією.

А поки Миколаївська ОДА та Миколаївська облрада не можуть розібратися у своїх повноваженнях і домовитися, в районах протистоять коронавирусу своїми силами.

Так, медики Новобузького району прийняли рішення "скинутися" на придбання нового апарату штучної вентиляції легенів.

В Очакові швейна фабрика, яка спеціалізується на пошитті крижми і одягу для хрещення, перепрофілювалася на пошиття захисних масок.

Як повідомили RegioNews раніше, у Миколаєві відкрився новий центр, де будуть робити тести на коронавірус.

Читайте також: Коронавірус в Україні: хроніка (оновлюється)

Читайте також: Як протистояти коронавирусу в регіонах: хроніка (оновлюється).

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Полтавщині суд визнав ухилянтом сімейного лікаря: проігнорував "бойову” повістку
27 квітня 2024, 01:14
На Житомирщині потяг на смерть збив 33-річну жінку
27 квітня 2024, 00:11
Найбільший пакет військової допомоги від США на 6 млрд доларів: що отримають ЗСУ
26 квітня 2024, 22:24
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
Кличко показав евакуацію лікарень у Києві
26 квітня 2024, 19:16