UA | RU
08 липня 2020, 14:48

Став відомий основний кандидат на посаду голови Нацбанку

Найбільші шанси зайняти високий пост у Сергія Круглика
Найбільші шанси зайняти високий пост у Сергія Круглика

Головний економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар назвав головного претендента на посаду голови Національного банку України. На його думку, найбільші шанси у Сергія Круглика, який понад 10 років очолював міжнародний департамент Нацбанку та курирував відносини з МВФ і Світовим банком.

Як передає Regionews, про це Кухар повідомив у коментарі "Українським новинам".

"Найбільші шанси мали Кирило Шевченко (голова "Укргазбанку") і Богдан Данилишин (Голова Ради НБУ). Однак Офіс Президента, в ході проведення консультацій з нашими західними партнерами у міжнародних фінансових організаціях, отримали різкі негативні відповіді по обох кандидатур. І зараз терміново обговорюються альтернативні кандидати", - повідомив Кухар.

Також він зазначив, що на посаду пропонувався глава "Райффайзенбанк-Аваль" Володимир Лавренчук, проте він, за інформацією Кухара, відмовився від посади.

Як зазначає економіст, на сьогоднішній день вибір звузився до трьох кандидатур, які заздалегідь мають повне схвалення Вашингтона: Дмитро Сологуб (член правління НБУ), Владислав Рашкован (працює заступником Директора групи країн на чолі з Голландією та Україною МВФ) і Сергій Круглик (очолював міжнародний департамент НБУ при чотирьох Голів банку).

"А враховуючи, що Рашкован прийшов в НБУ разом з Гонтаревою, і, по суті, отримав роботу у Вашингтоні, представляючи інтереси цієї команди, а Сологуб був членом правління і при Гонтаревій і при Смолію, відповідав і в НБУ за монетарну політику, особливо в останній рік, за яку був розкритикований і, по-суті, пішов у відставку Смолій, - публічно не обговорювався пресою Круглик – має найвищі шанси на успіх", - вважає Кухар.

На його думку, ситуація з консультаціями з МВФ і Світовим банком щодо кандидата на Голову НБУ зараз досить напружена і Офіс Президента буде однозначно вибирати ту кандидатуру, яка не стане причиною "зриву програми".

Круглик має бездоганну репутацію в міжнародних фінансових організаціях, я б навіть сказав кращою ніж у кого-небудь з українських банкірів, з одного боку, після 15 років роботи в Нацбанку пішов з нього внаслідок особистого конфлікту з Гонтаревою і Рашкованом. Тому, на мій погляд, - він ідеальний кандидат", - підсумував Кухар.

Довідка: Сергій Круглик працював на різних посадах в НБУ і МЗС з 1993 по 2016 рік. У 2000 році був Представником України в Паризькому клубі кредиторів під час реструктуризації українського зовнішнього боргу.

Більше 10 років очолював міжнародний департамент і департамент міжнародних банківських зв'язків НБУ.

Протягом 25 років як представник від України брав участь у найбільшій кількості щорічних самітів центральних банкірів, організовуваних МВФ і Світовим банком. Володіє великими особистими зв'язками в міжнародній банківській сфері.

Нагадаємо, 3 липня Рада проголосувала за відставку Якова Смолія з посади голови НБУ.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, відставка глави Нацбанку Якова Смолія не вплинула на відносини України з міжнародними партнерами.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
Кличко показав евакуацію лікарень у Києві
26 квітня 2024, 19:16
БМП, БТР та 9 окупантів: ССО показали, як знищують росіян на Донеччині
26 квітня 2024, 19:00
У Луцьку 14-річного хлопця уразило струмом на даху вагона: він помер у лікарні
26 квітня 2024, 18:54
Дуже високий рівень небезпеки: росіяни вивели у Чорне море два підводні ракетоносії
26 квітня 2024, 18:33