UA | RU
10 листопада 2022, 15:03

Контрнаступ ЗСУ на Херсонському напрямку: що відбувається на фронті

Щодня ситуація на Херсонському напрямку динамічно змінюється. Збройні сили України все ближче просуваються до міста: тільки за 9 листопада українські бійці звільнили від росіян 12 населених пунктів біля Херсона
Щодня ситуація на Херсонському напрямку динамічно змінюється. Збройні сили України все ближче просуваються до міста: тільки за 9 листопада українські бійці звільнили від росіян 12 населених пунктів біля Херсона
Фото: з відкритих джерел

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний розповів, що українські військові на Херсонському напрямку з 1 жовтня відбили в окупантів територій площею до 1381 кв км. Загалом вже звільнено 41 населений пункт, передає RegioNews.

"Тільки протягом минулої доби на напрямку Петропавлівка-Новорайськ підрозділи Сил оборони просунулись на 7 км, взяли під контроль 6 населених пунктів, повернули Україні до 107 кв км території. На напрямку Первомайське-Херсон ми просунулись на 7 км, взяли під контроль 6 населених пунктів, площа звільненої землі - 157 кв км", - пояснив Залужний.

За словами Залужного, на Херсонському напрямку Сили оборони України зруйнували логістичні шляхи та систему забезпечення, порушили систему управління військами противника. Тому у ворога не залишилося іншого виходу, ніж вдатися до втечі.

Головнокомандувач водночас заявив, що не може підтвердити або спростувати інформацію про так зване виведення російських окупаційних військ з Херсона.

За словами експерта, незабаром ЗСУ будуть просуватися далі / censor.net

Зеленський про контрнаступ у Херсоні

Українські захисники працюють над звільненням території нашої країни, зокрема і Херсону, зберігаючи інформаційну тишу, аби їхні наступні кроки були невідомими для росіян. Про це розповів президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN.

"Я спробую відповісти, щоб не відповідати. Сплановані військові кроки, вони народжуються достатньо голосно у вузькому колі, але виконуються в тиші. Я б дуже хотів, щоб це було неприємним сюрпризом для ворога", – сказав він.

Зеленський додав, що суспільство у будь-якому випадку повинно знати, що Україна працює над тим, аби робити "серйозні кроки з позитивним результатом".

Втеча окупантів з Херсона

Заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов заявив, що ймовірний вихід російських військ з Херсону є результатом активних дій українських бійців.

"Так само як ворог виходив з Києва, Харківщини, залишав острів Зміїний, ймовірний вихід з Херсону – це результат наших активних дій", - повідомив він.

За його словами, безпосередньо на Херсонському напрямку Сили оборони України зруйнували логістичні шляхи та систему забезпечення противника, порушили його систему управління військами й тим самим не залишили ворогу іншого виходу як вдатися до втечі.

"Але на даний час ми не можемо ні спростувати, ні підтвердити інформацію про так зване виведення російських військ з Херсону", - пояснив він.

Сили оборони України продовжують за планом активні дії в Херсонській та Миколаївській областях.

На це ймовірний відступ окупантів відреагувала й українська влада. Так, президент України Володимир Зеленський звернув увагу, що "ніхто просто так ніколи не відходить" і наголосив, ворог не збирається здавати позиції без бою, тому ЗСУ на півдні просуваються обережно, аби контрнаступ ішов із найменшими втратами.

"Може, це звучить не так, як хтось зараз очікує, Може, не так, як у новинах. Але потрібно розуміти: ніхто нізвідки просто так не йде, якщо не відчуває сили. Ворог не робить нам подарунків, не робить "жестів доброї волі". Ми все це виборюємо", - пояснив президент.

Зеленський додав, що годувати ворога всіма деталями наших операцій він точно не буде. Чи то на півдні, чи то на сході, чи то будь-де іще - коли буде результат, то обов'язково кожен це побачить.

Глава держави додав, що коли виборюєш, треба розуміти, що кожен крок - це завжди спротив ворога, це завжди втрата життів наших героїв. Тому ЗСУ рухаються дуже акуратно, без емоцій, без зайвого ризику. В інтересах звільнення всієї української землі - і щоби втрат було якнайменше. За його словами саме так можна забезпечити звільнення Херсона, Каховки, Донецька та інших українських міст.

Ситуація у Снігурівці

У ЗМІ з'явилася інформація, що бійці Збройних сил України звільнили від російських загарбників місто Снігурівка у Миколаївській області. Місто звільнили бійці 131-го окремого розвідувального батальйону ЗСУ.

"131-й розвідувальний батальйон Збройних сил України 10 листопада повідомив про звільнення від російських військ території Снігурівки, що на Миколаївщині", - зазначено у повідомленні.

Офіційних заяв про те, що Снігурівка перебуває під контролем Сил оборони України, поки не було.

Раніше американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомляв, що Снігурівка є одним з ключових населених пунктів на тимчасово окупованому правобережжі Херсонської області та частково Миколаївської області. Стратегічна цінність Снігурівки полягає в тому, що вона є зручним плацдармом на березі річки Інгулець та залізничним вузлом.

Також 9 листопада у ЗМІ з'явилася інформація, що частина міста Снігурівка Миколаївської області перебуває під контролем ЗСУ. Офіційних коментарів щодо останніх подій у Снігурівці поки немає. Українські ЗМІ поширюють інформацію про те, що зараз там тривають тяжкі бої. Зі зрозумілих причин військове командування поки не афішує ситуацію.

При цьому мережею вже ширяться кадри та інформація про масові підриви мостів на півдні, які розташовані в тилу окупантів.

Снігурівка розташована на сході Миколаївської області поблизу адміністративної межі з Херсонською областю. Через місто проходить регіональна траса Т1505, яка є логістичною артерією окупантів. Звільнення Снігурівки Миколаївської області є важливим для наших військових. Адже вихід на цей плацдарм відкриває ЗСУ рух в бік Херсона.

Шлях до Херсона. Експерт пояснив важливість звільнення Снігурівки

Нагадаємо, раніше у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України оцінили тривалість боїв за тимчасово окупований Херсон. Там заявили, що українським бійцям потрібен час, щоб відбити місто.

Також у розвідці дізнались про плани щодо відступу росіян з Херсона.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Безугла радить ухилянтам за кордоном відмовитися від українського громадянства
26 квітня 2024, 09:35
Обстріли Харківщини: за добу отримали поранення 13 мирних жителів регіону
26 квітня 2024, 09:14
Понад 300 ударів ворога за добу: інформація від Запорізької ОВА про наслідки обстрілів
26 квітня 2024, 08:49
Інтенсивність зростає: Генштаб ЗСУ повідомив про 114 бойових зіткнень за добу
26 квітня 2024, 08:34
Суд обрав запобіжний захід міністру Сольському
26 квітня 2024, 08:16
Телепортувався на той світ: військові показали відео знищення окупанта біля Роботиного
26 квітня 2024, 08:03
Внаслідок обстрілів Херсонщини отримали поранення шестеро людей
26 квітня 2024, 07:49
Тікав від поліції у комендантську годину: в Запоріжжі п'яний водій влаштував ДТП
26 квітня 2024, 04:00
На Львівщині стався вибух у пункті прийому металобрухту: є загиблі
26 квітня 2024, 03:00
Юрист пояснив, за яких умов заброньованому можуть вручити повістку "на відправку"
26 квітня 2024, 02:19