UA | RU
01 вересня 2022, 18:02

МАГАТЕ залишається на Запорізькій АЕС: місія може стати постійною

Міжнародне агентство з атомної енергії має намір залишити своїх представників на території Запорізької атомної електростанції
Міжнародне агентство з атомної енергії має намір залишити своїх представників на території Запорізької атомної електростанції
Фото: "Енергоатом"

Про це 1 вересня під час короткого брифінгу на ЗАЕС заявив голова агентства Рафаєль Гроссі, передає RegioNews.

Гроссі заявив, що за кілька годин роботи на атомній станції місії йому вдалося зібрати "багато важливої інформації". Він наголоси, що зміг побачити "ключові речі", на які очікував. Також не виключив, що експерти місії зустрінуться з жителями тимчасово окупованого Енергодара.

Як розгорталися події на ЗАЕС: хронологія подій

Щоб знизити ризик, після початку російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року "Енергоатом" зупинив 5-й та 6-й енергоблоки, залишивши в роботі енергоблоки з 1-го до 4-го. Після вуличних боїв Запорізьку АЕС 4 березня захопили російські військові. Вже за 10 днів на ЗАЕС прибули 11 представників "Росатому". Росіяни почали стягувати туди важку техніку. Це підтвердив керівник "Енергоатому" Петро Котін - за його словами, на території ЗАЕС знаходиться близько 50 одиниць важкої техніки та до 500 російських солдатів. Ще близько 1 000 російських військових та 400 одиниць техніки знаходиться поблизу Енергодару у профілакторії, що належить до ТЕС. Проте Росія заперечує наявність на території станції важкої техніки.

За інформацією української сторони, у квітні під час обстрілів ЗАЕС російські військові пошкодили низку об'єктів на її території: за попередніми оцінками, завдані збитки становили 18,3 млрд грн (понад $490 млн).

За інформацією журналістів, керував силовими діями російських військових із захоплення ядерного об'єкта генерал-майор Олексій Домбровський. Україна повідомила його про підозру. Також встановлено чотирьох командирів, які, за версією слідства, діяли за вказівкою Домбровського. Усі вони працюють на Федеральну службу військ Нацгвардії РФ. Зокрема, це три полковники — Олексій Решетнєв, Сергій Довгань та Юрій Лукачов, а також майор Мурадхан Ахмедханов. Журналістам вдалося з'ясувати, що раніше вони займалися охороною об'єктів підприємств держкорпорації "Росатом", а також держпідприємств, які працюють на оборонно-промисловий комплекс РФ.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 29 червня перестало дистанційно отримувати дані щодо систем гарантій, встановлених на Запорізькій атомній електростанції. Того ж дня стало відомо, що за інформацією української сторони, що російська сторона готувала провокацію на ЗАЕС, плануючи звинуватити українських атомників у зберіганні зброї на території станції. Україна стверджувала, що для цього було затримано кількох працівників, з яких тортурами вимагали визнання.

15 липня "Енергоатом" повідомив, що росіяни обстрілюють Нікополь Дніпропетровської області з території атомної електростанції.

7 серпня генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав надати доступ МАГАТЕ до Запорізької АЕС. 8 серпня керівник російських військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту росіян Валерій Васильєв, який захопив командування гарнізоном ЗАЕС, заявив, що "тут буде або російська земля, або випалена пустеля". 13 серпня через обстріл було пошкоджено перший блок насосної станції цеху теплових та підземних комунікацій. Також було частково зруйновано пожежну частину, яка відповідає за безпеку ЗАЕС.

Українська сторона повідомила, що станом на 23 серпня на Запорізькій АЕС росіяни розмістили понад 40 одиниць військової техніки, збільшився особовий склад російських окупантів.

25 серпня на території Запорізької атомної електростанції вперше в історії відбулося відключення від енергомережі всіх шести блоків. Мер Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що радіаційне тло в Енергодарі знаходиться в межах норми та становить 10,4 мікрорентгена на годину — такі показники відповідають природним. Того ж дня у зведенні Міністерство оборони Великобританії зазначило, що Запорізька атомна електростанція стала джерелом небезпеки. Все тому, що вона працює із порушенням систем охолодження реакторів, а також має пошкодження резервного джерела живлення.

26 серпня Україна повідомила, що вдалося підключити два енергоблоки ЗАЕС до мережі на регульовані диспетчером "Укренерго" потужності. Зауважень щодо роботи обладнання та систем безпеки не виявлено.

Нагадаємо, у четвер, 1 вересня, місія Міжнародного агенства з атомної енергетики (МАГАТЕ) прибула на Запорізьку атомну електростанцію, що у Енергодарі.

Відомо, що вранці перед приїздом місії МАГАТЕ окупанти влаштували провокації у місті. Зокрема, вони потужно обстріляли житлові квартали, використовуючи для цього міномети та навіть гелікоптери.

Внаслідок мінометного обстрілу російських військ на Запорізькій АЕС спрацював аварійний захист та відключився п'ятий енергоблок.

Нагадаємо, розвідка повідомляла, що група російських вертольотів К-52 вранці 1 вересня завдала ударів по житлових кварталах Енергодара в Запорізькій області.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Львові з вікна військового ліцею випав 14-річний хлопець
29 квітня 2024, 11:18
Житель Черкащини стріляв у кота сусідки, на чоловіка завели кримінальну справу
29 квітня 2024, 11:08
СБУ затримала подружжя агентів РФ, які готували удар "Градами" по Сумщині
29 квітня 2024, 10:50
Telegram розблокував офіційні українські боти
29 квітня 2024, 10:15
Помер колишній головний тренер збірної України з футболу Михайло Фоменко
29 квітня 2024, 10:01
У Києві затримали чиновника, який вимагав хабар за дозволи на вивезення кролів за кордон
29 квітня 2024, 09:47
Обстріли Херсонщини: під ворожим вогнем опинилися навчальні заклади
29 квітня 2024, 09:30
На Харківщині внаслідок російських обстрілів троє цивільних отримали поранення
29 квітня 2024, 09:09
Територію Запорізької області протягом доби атакували понад сотня ворожих дронів
29 квітня 2024, 08:48
На Миколаївщині ворог завдав удару по промисловому підприємству
29 квітня 2024, 08:24