UA | RU
14 березня 2024, 02:20

У МОЗ розповіли, скільки штамів коронавірусу циркулюють зараз в Україні

фото: pixabay.com

На території України циркулює 29 субваріантів COVID-19, підтипів штаму "Омікрон"

Про це інформує пресслужба Міністерства охорони здоров’я України, передає RegioNews.

"Зараз на території країни циркулює 29 субваріантів штаму "Омікрон". Від початку 2022 року саме цей штам фактично витіснив інші COVID-штами, зокрема "Дельту" та "Альфу", поширені під час попереднього епідсезону”, - йдеться в повідомленні.

У МОЗ зазначається, що виокремити субваріанти вдалося завдяки секвенуванню в Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України — спеціальному лабораторному дослідженні, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі.

Як зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, світова тенденція щодо COVID-19 полягає в тому, що вірус остаточно переходить до категорії сезонних захворювань, як грип. За його словами, щороку люди будуть стикатися з коронавірусом, який продовжить мутувати.

"Наразі відомий і досліджений характер мутацій COVID-19 не вказує на те, що вірус став агресивнішим для організму. Все частіше COVID-19 протікає як гостра респіраторно-вірусна інфекція та ухиляється від імунної відповіді — тобто швидше вражає ослаблений імунітет. Тому захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби. Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання, особливо старшим за 60 років та з хронічними захворюваннями, необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем і зробити щеплення", — зазначив Кузін.

Повідомляється, що за перебігом захворювання штам "Омікрон" переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба й не викликає тяжкої кисневої залежності. Однак залишається небезпечним для груп ризику: людей з патологіями, хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом, старших за 60 років. Людям з групи ризику рекомендована вакцинація. Вона безоплатна, зробити щеплення можна в сімейного лікаря або в пункті щеплення на базі лікарні.

Також в Україні дозволена вакцинація проти COVID-19 з п'ятирічного віку. Зробити перше щеплення також можна "Омікрон-специфічною вакциною" — це оновлена версія вакцини Comirnaty від американської компанії Pfizer, адаптована спеціально для захисту проти штаму "Омікрон" коронавірусу SARS-CoV-2. Раніше її використовували лише для бустерних щеплень.

Нагадаємо, раніше уряд ухвалив постанову, яка дозволяє аптечним закладам проводити профілактичну вакцинацію. Нововведення запрацює через три місяці.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Донеччина під обстрілами: росіяни поранили трьох цивільних та зруйнували десятки будинків
29 квітня 2024, 11:22
У Львові з вікна військового ліцею випав 14-річний хлопець
29 квітня 2024, 11:18
Житель Черкащини стріляв у кота сусідки, на чоловіка завели кримінальну справу
29 квітня 2024, 11:08
СБУ затримала подружжя агентів РФ, які готували удар "Градами" по Сумщині
29 квітня 2024, 10:50
Telegram розблокував офіційні українські боти
29 квітня 2024, 10:15
Помер колишній головний тренер збірної України з футболу Михайло Фоменко
29 квітня 2024, 10:01
У Києві затримали чиновника, який вимагав хабар за дозволи на вивезення кролів за кордон
29 квітня 2024, 09:47
Обстріли Херсонщини: під ворожим вогнем опинилися навчальні заклади
29 квітня 2024, 09:30
На Харківщині внаслідок російських обстрілів троє цивільних отримали поранення
29 квітня 2024, 09:09
Територію Запорізької області протягом доби атакували понад сотня ворожих дронів
29 квітня 2024, 08:48