UA | RU
10 вересня 2020, 14:14

"Слуги народу" хочуть скоротити строк охорони приміщень виборчих комісій

У Раді вже зареєстровано відповідний законопроєкт
У Раді вже зареєстровано відповідний законопроєкт

Депутати зі «Слуги народу» зареєстрували у парламенті законопроєкт №4070 щодо скорочення строку, за який Нацполіція зобов’язана забезпечити цілодобову охорону приміщень виборчих комісій.

Текст відповідного проєкту закону оприлюднили на сайті парламенту, передає RegioNews.

Автори законопроєкту пропонують внести зміни до статті 61 Виборчого кодексу. Так, пропонується передбачити, щоб органи Нацполіції зобов’язувалися не пізніше як за три дні до дня виборів забезпечити цілодобову охорону приміщень виборчих комісій, а також у разі необхідності, за зверненням Центральної виборчої комісії, – органів ведення Державного реєстру виборців. На сьогодні, відповідно до чинної редакції Виборчого кодексу, цей строк становить не пізніше восьми днів.

У пояснювальній записці зазначається, що такий строк є необґрунтованим і таким, що не враховує реальну можливість реалізації органами Нацполіції покладених на них повноважень, виходячи з наявної чисельності поліцейських і виконання ними інших завдань службової діяльності, визначених законом "Про Національну поліцію".

Автори документа звертають увагу на те, що на сьогодні, відповідно до інформації ЦВК, для проведення виборів на території України утворюється понад 30 тисяч виборчих комісій. При цьому для виконання завдань із забезпечення правопорядку необхідно залучити щонайменше двох поліцейських на одну дільницю. Відповідно, необхідна кількість особового складу становить понад 60 тисяч поліцейських.

Водночас на поліцейських покладається виконання й інших функцій, передбачених законом "Про Національну поліцію", зокрема реагування на заяви та звернення громадян, підтримання публічного порядку та безпеки, забезпечення безпеки дорожнього руху, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень. На сьогодні до виконання цих завдань щодобово залучається понад 20 тисяч поліцейських на зміну, які забезпечують безперервний процес реагування на повідомлення громадян.

Із огляду на проведення попередніх виборів, найбільш прийнятною практикою забезпечення на належному рівні охорони виборчої документації є виставлення поліцейських на виборчі дільниці лише після завезення до неї виборчої документації.

Запропоновані проєктом закону зміни вносяться для вдосконалення виборчого законодавства, зокрема організаційних заходів забезпечення виборчого процесу, оптимізації завдань, покладених на органи Національної поліції України із забезпечення цілодобової охорони приміщень відповідних виборчих комісій та виборчих бюлетенів.

Авторами законопроєкту виступили голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін і голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород, перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Нагадаємо, четвер, 10 вересня - останній день, коли можна змінити "виборчу адресу" (місце голосування) на місцевих виборах. Зробити це можна онлайн або в місцевому відділенні реєстру виборців.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33