UA | RU
24 жовтня 2023, 12:02

Зеленський назвав чотири досягнення України у роботі зі звільнення Криму

скріншот із відео

Попри те, що українські війська ще не змогли повернути окупований росіянами Крим під контроль нашої держави, ЗСУ вже мають певні результати у роботі зі звільнення півострова

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на відеозвернення президента України Володимира Зеленського на саміті Кримської платформи.

"Могло виникнути враження, що Крим нібито "упокорений". І зараз ці ілюзії тануть. Я просто нагадую наші результати", - сказав Зеленський.

Перше результат, за його словами, - російський військовий флот більше не здатний оперувати в західній Чорного моря та поступово тікає з Криму.

"І це історичне досягнення. Нещодавно російський керівник був змушений заявити про створення нової бази Чорноморського флоту. Вірніше для його залишків на окупованій території Грузії. Тобто в південно-східній частині моря, максимально далеко від українських ракет і морських дронів. Але ми їх всюди дістанемо", - зазначив президент.

Другим успіхом ЗСУ є те, що для російських терористів тепер немає жодної безпекової бази та жодного цілком надійного логістичного маршруту в Криму та на окупованих частинах Чорноморського й Азовського узбережжя.

"Станом на зараз ми ще не досягли повного вогневого контролю над Кримом та прилеглими водами. Але це буде. Це питання часу", - додав глава держави.

Третій результат - проукраїнські настрої в Криму стають все більш відкритими. Навіть попри те, що Росія все ще контролює цю землю.

"Так само як і в інших окупованих районах країни люди в Криму усвідомлюють, що Росія звідти піде та чекають на Україну. Ми чітко бачимо, що в Криму в нас є багато союзників", - наголосив Зеленський.

Четвертим успіхом президент назвав те, що Україна змогла повернути Чорному морю роль безпекової артерії, від якої залежить глобальна продовольча стабільність.

"Без нашого аграрного експорту зернова криза на ринку продовольства та соціальний хаос стають загрозою для десятків різних націй на просторі від західного узбережжя Африки до Бангладеш, до Індонезії. Це наріжний камінь, коли зникає український сектор продовольства. Руйнується весь глобальний продовольчий ринок", - підкреслив Зеленський.

У столиці Чехії Празі сьогодні проходить Другий парламентський саміт Кримської платформи. В ньому візьмуть участь майже 70 парламентів і парламентських асамблей, які представляють п'ять континентів.

Раніше повідомлялось, що корабель Чорноморського флоту рф "Павел Державин" отримав пошкодження в Чорному морі поблизу тимчасово окупованого Севастополя.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Одного чоловіка вбив, а іншого вдарив ножем: мешканець Миколаєва влаштував криваву різанину
06 травня 2024, 06:00
На Житомирщині чоловік живцем згорів у власній квартирі — фото
06 травня 2024, 04:00
Суми атакували "шахеди": місто перевели на резервне живлення
06 травня 2024, 02:10
РФ атакувала енергетичні об'єкти Сумщини — ОВА
06 травня 2024, 01:46
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00