UA | RU
16 травня 2024, 19:31

В Україні розширили географію населених пунктів, де можна купити нове житло за програмою єВідновлення

фото: Олена Шуляк/Facebook

В Україні розширили перелік громад, де українці можуть купувати нове житло за житлові сертифікати єВідновлення. Відтепер це можуть бути громади з категорії “території можливих бойових дій”. Навіть попри те, що деякі з них вже давно розташовані на значній відстані від лінії фронту.

Про це повідомила Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

За її словами, згідно з законодавством, яке регулює нарахування і виплату компенсацій в рамках програми єВідновлення, раніше було заборонено купувати житло не лише на територіях, де ведуться воєнні дії, а і на територіях, для яких ще залишається можливість цього.

Наприклад, статус останніх мають, зокрема, 15 громад на Миколаївщині, 16 громад на Сумщині, більше 40 громад на Харківщини, 14 громад на Херсонщині і навіть 4 громади на Чернігівщині. Деякі з них давно знаходяться у відносно безпечних регіонах, як, наприклад, Новгород-Сіверська і Городнянська громади на Чернігівщині, а також Глухівська та Шосткинська громади на Сумщині.

Але після внесення змін до постанови Кабміну, яка регулює нарахування і виплату компенсацій єВідновлення, купувати житло в обмін на житлові сертифікати єВідновлення дозволили і на територіях, які мають статус тих, де воєнні дії все ще можливі.

"Українці тепер матимуть ширшу географію для вибору нового місця проживання. А це, відповідно, ще більше розширює можливості єВідновлення. З перших днів ми наголошуємо - громадяни не обмежені у праві вибору локації, де вони хочуть жити, використовуючи сертифікат єВідновлення. Але згідно з законодавством про компенсацію в рамках програми єВідновлення житловий сертифікат було заборонено використовувати на територіях, де ведуться бойові дії, а також на тих, для яких все ще існує така можливість. Але відповідна постанова Кабміну тепер дозволяє купувати житло в обмін на сертифікат єВідновлення і там, де бойові дії все ще можливі”, - пояснила Шуляк.

І додала, що від сьогодні перелік територій, на яких заборонено купувати житло став меншим, відтак можливостей для українців - власників сертифікатів єВідновлення стало більше. Адже у попередній період неможливість для громадян придбати житло саме там, де вони раніше його мали, створювало певну незручності і було нерозуміння, чому одному населеному пункті купувати житло можна, а у тому, що по сусідству - ні.

Загалом, зазначила Шуляк, по Україні налічується близько 140 громад, які розташовані на територіях все ще можливих бойових дій. Розташовані вони у Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Херсонській і Чернігівський областях. При цьому, Миколаївщина, Харківщина і Чернігівщина входять у ТОП-5 регіонів, де українці найчастіше купують житло в обмін на житлові сертифікати єВідновлення.

В трійку лідерів входять Київщина, місто Київ і навіть Харківщина. На Київщині таким чином придбали нове житло 886 власників сертифікатів. У місті Київ - 421, а на Харківщині - 532.

"Розширення територій, де українці можуть придбати житло за компенсацію єВідновлення - малий, але важливий крок у розвитку програми та підтримки людей, які постраждали внаслідок агресії рф. Більше того, вже зараз ми активно працюємо над подальшим розширенням географії єВідновлення. Зокрема, щоб отримувати компенсацію могли громадяни, чиє житло знаходилось на тимчасово окупованих територіях. Пілотний проєкт щодо цього у Мелітополі успішно завершений. Тож цей кейс ми масштабуватимемо і на інші тимчасово окуповані населені пункти”, - резюмувала Олена Шуляк.

Нагадаємо, раніше очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк заявила, що чверть українців, які отримали житлові сертифікати "єВідновлення" вже використали їх на придбання нової домівки.

За останні 3 місяці значно збільшилась швидкість роботи з заявами, поданими на компенсацію за знищене житло по програмі єВідновлення. Як результат - більше ніж в два рази зросла кількість виданих житлових сертифікатів єВідновлення, які означають нову домівку для понад 5 тис. українських сімей.

31 травня 2024
Чи варто бігти до обмінників: що відбувається з курсом долара і чи впаде він назад
Останні два тижні виявилися досить турбулентними для української гривні. Якщо в середині травня долар можна було придбати менш ніж за 40 грн, то зараз він коштує мінімум 41 грн і є ще тенденція до под...
24 травня 2024
Шалені черги в ТЦК, блокпости у містах і Резерв+: як минув перший тиждень з новим законом про мобілізацію
З 18 травня 2024 року почав діяти закон про посилення мобілізації, і тепер усі без виключення військовозобов’язані мають оновити свої військово-облікові дані, якщо досі цього не зробили. Фактично "поз...
17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
На Кіровоградщині горіла багатоповерхівка: з вогню врятували жінку з маленькою дитиною
31 травня 2024, 23:05
Panzerhaubitze 2000 і Mars II: Німеччина дозволила ЗСУ бити по території Росії
31 травня 2024, 22:10
ЗСУ відбили 70 атак, найнапруженіша ситуація на Покровському напрямку, – Генштаб
31 травня 2024, 21:14
В Укренерго розповіли, як відключатимуть світло в перший день літа
31 травня 2024, 20:40
Для уникнення штрафу достатньо оновити дані в застосунку Резерв+, — Лубінець
31 травня 2024, 20:05
В Одесі прогримів вибух: росіяни вдарили балістикою
31 травня 2024, 19:40
Росіяни атакували Донеччину: загинула людина, є постраждалі
31 травня 2024, 19:25
Чому підвищення тарифу на електрику — це крок у правильному напрямку
31 травня 2024, 18:54
Укренерго прогнозує можливе повернення до графіків відключень світла
31 травня 2024, 18:45
На Донеччині літній чоловік пішки евакуювався з прифронтового села разом з коровами
31 травня 2024, 18:35