UA | RU
22 серпня 2023, 13:33

ЗСУ зайшли в Роботине. Як село стало вузлом важливих завдань українських Збройних Сил

У вівторок, 22 серпня, 47-та окрема механізована бригада захисників взяла під контроль село Роботине, розташоване у Запорізькій області, та забезпечила евакуацію цивільних мешканців. Протягом місяців там велися жорстокі сутички, адже це стратегічно важливий населений пункт, який є одним із ключових укріпрайонів росіян на відрізку між Оріховим та Токмаком
У вівторок, 22 серпня, 47-та окрема механізована бригада захисників взяла під контроль село Роботине, розташоване у Запорізькій області, та забезпечила евакуацію цивільних мешканців. Протягом місяців там велися жорстокі сутички, адже це стратегічно важливий населений пункт, який є одним із ключових укріпрайонів росіян на відрізку між Оріховим та Токмаком
Фото: Facebook

22 серпня українська влада офіційно оголосила про звільнення села Роботине, пише RegioNews.

"Воїни 47 бригади, яка з боєм увійшла у село Роботине, організували евакуацію мирних мешканців на БМП Бредлі. Наші бійців виконують планову бойову роботу та знищують ворога. У відповідь росіяни безперервно обстрілюють Роботине з артилерії", - йдеться у повідомленні заступниці міністра оборони Ганни Маляр.

У відповідь росіяни безперервно обстрілюють Роботине з артилерії, тривають бої, наголосила представниця Міноборони.

Бійці показали ексклюзивні кадри з Роботине

Українські захисники показали ексклюзивні кадри, як увійшли в село Роботине Запорізької області та організували евакуацію мирних мешканців.

Як поінформувала пресслужба 47-ї бригади, військові за підтримки інших підрозділів прорвали багатоешелоновану лінію оборони окупантів після місяців запеклих боїв.

"Два місяці запеклих боїв й бійці нашої бригади за підтримки інших підрозділів прорвали багатоешелоновану лінію оборони окупантів!", - зазначили в бригаді.

Перше, що зробили військовослужбовці – сповістили місцевих про необхідність терміново виїжджати, адже ворог цинічно продовжує стирати село з лиця землі.

Військові розповіли, що у більш безпечному місці медики 47-ї ОМБр оглянули цивільних та дали можливість подзвонити рідним.

Там додали, що наразі тривають бої й українські військові закріплюються на досягнутих рубежах.

З Роботине успішно евакуювали цивільних

Воїни 47-ї окремої механізованої бригади під час боїв успішно евакуювали шістьох цивільних з села Роботине, що на Мелітопольському напрямку. Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" бригадний генерал Олександр Тарнавський.

За його словами, як тільки бійці заїхали в населений пункт, то перше, що зробили – сповістили жителів про необхідність терміново виїхати, адже ворог цинічно продовжує стирати село з лиця землі.

"Півтора року чекали на ЗСУ. Ми похапали речі, документи та бігли, дорогою викидаючи ті пакети, бо життя – найцінніше. А потім ці хлопці з 47-ї бригади вивезли нас на танку", - так люди назвали американську БМП Бредлі, яка, зокрема, витримує підриви на мінах та прямі влучання ворожої артилерії.

Вже в більш безпечному місці медики 47-ї окремої механізованої бригади оглянули цивільних та дали можливість подзвонити рідним, зазначив Тарнавський.

Чим важливе Роботине

Роботине знаходиться за 80 км на південний схід від Запоріжжя, за 20 км від адміністративного центру громади в Токмаку та за 30 км від районного центру в Пологах. Через населений пункт проходить дорога територіального значення Т0408. До початку війни населене менш як 500 мешканцями. Однак під час російсько-української війни його тактичне значення надзвичайно зросло.

Село перебувало під російською окупацією з березня 2022 року. А з червня 2023 року українські військові почали штурмувати цей напрямок.

Військові експерти повідомляли, що Роботине є головною перешкодою на шляху до другої лінії оборони окупантів. Село є одним із ключових укріпрайонів росіян на відрізку між Оріховим та Токмаком, який вони перетворили на фортецю на шляху до ще одного важливого вузла – Мелітополя.

Тому на початку червня 2023 року активні бойові дії українських військ почалися саме в напрямку Роботиного. Одним з ключових учасників цих дій була 47-а механізована бригада під назвою "Магура".

Завдання бригади полягало у прориві через мінні поля та укріплення російської армії перед селом, а також у досягненні головної лінії оборони рф, що розташована відразу за Роботиним.

Останніми днями російські військові кореспонденти та блогери розповідали, що Збройні Сили України взяли під свій контроль південні околиці села, а також зазначали, що частина Роботиного вже знаходиться під українським контролем.

Просування ЗСУ в Запорізькій області

Наприкінці липня британська розвідка повідомляла, що на півдні від Оріхова Запорізької області бойові дії зосереджені біля села Роботине.

21 серпня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що ЗСУ мали успіх, зокрема, в напрямку південно-східніше Роботиного. На той момент деякі російські пропагандисти вже писали про те, що українські військові перебувають у центрі села.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) раніше вказували, що просування ЗСУ поблизу невеликих населених пунктів на межі Донецької і Запорізької області та на заході Запорізької області, можливо, має тактичне значення через особливості структури російських оборонних ліній. Ці досягнення можуть дозволити українським силам почати діяти на менш замінованих ділянках російської лінії оборони, що, ймовірно, сприятиме більш швидкому просуванню захисників.

Крім того, за словами речника Генерального штабу Збройних сил України Андрія Ковальова, українські війська у напрямку Роботиного мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях росіян та здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Українські військові продовжують вести наступальні операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. Вони мали успіху у напрямку Роботиного та закріплюються на досягнутих рубежах.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Житомирщині знайшли застреленими 7-річну дівчинку та її батьків
02 травня 2024, 23:46
У Львові жінка посеред міста намагалася порізати собі вени
02 травня 2024, 22:08
Росіяни накрили "Градами" село на Донеччині, загинула 12-річна дитина
02 травня 2024, 21:06
У 115 бригаді відповіли на звинувачення у провалі оборони у Очеретиному
02 травня 2024, 20:46
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56
Проблема хрущовок в Україні: Шуляк сказала, які варіанти рішення розглядають у Верховній Раді
02 травня 2024, 18:49