UA | RU
08 березня 2023, 18:35

Обмін полоненими, незаконна депортація та зернова угода: про що Зеленський говорив з генсеком ООН

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, який 8 березня прибув з офіційним візитом до Києва. Основними темами обговорення стали, зокрема, зернова угода, незаконна депортація українських дітей на територію рф і обмін військовополоненими
Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, який 8 березня прибув з офіційним візитом до Києва. Основними темами обговорення стали, зокрема, зернова угода, незаконна депортація українських дітей на територію рф і обмін військовополоненими
Фото: president.gov.ua

Генсек ООН Антоніу Гутерріш прибув до Києва в ніч на 8 березня. Це вже третій візит Гутерріша до України з початку повномасштабного вторгнення рф, пише RegioNews.

"Радий вітати сьогодні в Києві – уже втретє від початку повномасштабної російської агресії - Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріша та делегацію ООН", – заявив Зеленський.

Президент підкреслив важливість проведення дискусій у Києві про те, як повернути мир і міжнародну безпеку, повну силу Статуту ООН. "Дуже важливо, що саме в Києві ми говоримо про те, як повернути мир і міжнародну безпеку, повну силу Статуту ООН – тим нормам, які однаково важливі для всіх народів на землі", – зазначив глава держави.

Незаконна депортація українців та обмін полоненими

Під час переговорів у Києві сторони зосередилися передусім на безпекових питаннях – шляхах повернення української, європейської та глобальної безпеки, а також реалізації української формули миру.

"Ми обговорили наші мирні ініціативи, зокрема формулу миру. Я окреслив нашу позицію та подальші кроки щодо її реалізації, зокрема проведення Global Peace Formula Summit", – повідомив глава держави.

Також ішлося про повернення сотень тисяч громадян України, які були депортовані в Росію.

"Ми маємо повернути всіх наших громадян додому, наших воїнів, яких утримують у російському полоні. Всі вони мають бути звільнені", – наголосив Володимир Зеленський.

Генсекретар також зазначив, що ООН продовжить працювати над розв’язанням гуманітарних питань, серед яких – обмін військовополоненими.

"Також говорили про масштабне викрадення Росією українських дітей і про те, як урятувати їх від цього геноциду, як повернути їх в Україну, додому, до рідних. Дякую пану Генеральному секретарю за підтримку нашої позиції щодо цих особливо чутливих питань", – додав президент.

Продовження "зернової угоди"

Глава держави також висловив подяку Антоніу Гутеррішу за незмінну підтримку зусиль України із забезпечення стабільності продовольчих ринків і експорту.

"Ми погодилися сьогодні, що продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня критично необхідне для всього світу", – розповів Зеленський.

Президент також акцентував на важливості продовження підтримки української гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine ("Зерно з України"), у межах якої вдалося залучити майже 200 млн дол. та відправити понад 140 тис. тонн українського збіжжя до країн, які страждають від голоду.

"Впевнений, що разом із ООН можемо значно посилити цю нашу ініціативу – так само, як і Чорноморську зернову ініціативу. Це дасть іще більше гарантій світової продовольчої безпеки", – зауважив Зеленський.

Як заявив Антоніу Гутерріш, реалізація "зернової ініціативи" дала змогу покращити продовольчу підтримку низки країн, що розвиваються. Він наголосив на важливості продовження дії "зернової ініціативи" та ефективного використання експортної інфраструктури Чорного моря відповідно до її мети.

Саме зараз і саме в Україні вирішується, яким буде майбутнє ООН – Володимир Зеленський за результатами зустрічі з Антоніу Гутеррішем у Києві

Демілітаризація Запорізької АЕС

Співрозмовники розглянули питання про те, як припинити російський ядерний шантаж і відновити порушену Росією безпеку всіх українських АЕС, зокрема Запорізькій.

"ЗАЕС має повернутися під повний український контроль – це питання глобальної, а не лише української безпеки", – наголосив президент.

Антоніу Гутерріш відзначив особливу важливість безпеки Запорізької АЕС. За його словами, Організація Об’єднаних Націй готова запропонувати посередництво для досягнення повної демілітаризації території ЗАЕС, забезпечуючи відновлення нормальної роботи електростанції.

Спецтрибунал злочинів рф

Зеленський також поінформував Генерального секретаря ООН щодо ініціатив для відновлення справедливості для України та всіх громадян, які постраждали від російської агресії та звірств окупантів.

"Зокрема, щодо нашої роботи для створення спеціального трибуналу стосовно злочину агресії Росії проти України та проекту відповідної резолюції ООН, яка може підтримати наші зусилля заради фундаментальних основ міжнародного права. Сила права забезпечується справедливістю та неминучістю наслідків для того, хто порушує це право", – заявив він..

Зі свого боку Антоніу Гутерріш наголосив, що вторгнення Росії порушує міжнародне право, а територіальна цілісність України має бути відновлена в межах міжнародно визнаних кордонів.

Генсек відреагував на розстріл українського бійця під Бахмутом

Антоніу Гутерріш зауважив, що відео з розстрілом українського воїна, є трагічним нагадуванням про важливість дотримання законів війни.

"Нещодавні шокуючі кадри вбивства українського військовослужбовця без суду й слідства є ще одним трагічним нагадуванням про те, що закони війни мають суворо дотримуватися", – сказав Антоніу Гутерріш.

Раніше повідомлялось, що у мережі з'явилося відео розстрілу росіянами полоненого беззбройного українського солдата. Він відмовився знімати шеврон з державним прапором і загинув зі словами "Слава Україні!"

Відео страти військового шокувало українців та викликало значний резонанс у нашому суспільстві.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Херсоні засудили чоловіка за зґвалтування падчерки
27 квітня 2024, 06:34
Придавив спиляний ясень: на Запоріжжі під час незаконної вирубки дерев загинув чоловік
27 квітня 2024, 03:42
На Полтавщині суд визнав ухилянтом сімейного лікаря: проігнорував "бойову” повістку
27 квітня 2024, 01:14
На Житомирщині потяг на смерть збив 33-річну жінку
27 квітня 2024, 00:11
Найбільший пакет військової допомоги від США на 6 млрд доларів: що отримають ЗСУ
26 квітня 2024, 22:24
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58