UA | RU
25 квітня 2024, 12:34

ТЦК не будуть працювати і вручати повістки за кордоном, – Міноборони

ілюстративне фото: з відкритих джерел

Українські територіальні центри комплектування і соціальної підтримки за кордоном працювати не будуть, а вручення повісток чоловікам за кордоном виглядає нереальним

Про це заявив речник Міноборони України Дмитро Лазуткін в ефірі Радіо Свобода, передає RegioNews.

"ТЦК за кордоном працювати не будуть. Міністерство оборони не може коментувати ті чи інші дії Міністерства закордонних справ. Це (вручення повісток за кордоном, – ред.) виглядає доволі нереальним”, – сказав він.

Речник Міноборони пояснив, що після набуття чинності нового закону про мобілізацію у чоловіків призовного віку в Україні і за кордоном протягом 60 днів буде можливість оновити військово-облікові дані, зокрема і через електронний кабінет. На запитання, чи означає це, що чоловікам з-за кордону не потрібно повертатися в Україну, щоб оновити свої дані, Лазуткін відповів:

"Обов’язково їхати в Україну не треба, але якщо людина хоче захищати Батьківщину, хоче долучитися до Сил оборони, то, ясна річ, що варто приїжджати в Україну… Для тих, хто за кордоном, буде можливість зробити це (оновити військово-облікові дані, – ред.) в консульських установах, а також через електронний кабінет”.

Речник зазначив, що зараз роблять все можливе, щоб електронний кабінет, через який можна буде оновити дані, запрацював у червні.

"Планується, що запрацює все червні ( електронний кабінет – ред.), і можна буде завантажити туди інформацію про себе, буде підтягуватися інформація з державних реєстрів”, – сказав Лазуткін.

За його словами, проходження військово-лікарської комісії в електронному кабінеті не передбачене. Натомість впровадження електронного кабінету дозволить якісно здійснювати облік військовозобов’язаних.

"Електронний кабінет наразі не передбачає проходження ВЛК. Йдеться про оновлення даних передусім – зміни місця проживання, зміну сімейного стану, бронювання, резервування, і т.д.”, – розповів речник.

Нагадаємо, українські дипломатичні установи за кордоном від 23 квітня призупинили надання консульських послуг чоловікам призовного віку. Які послуги тепер недоступні: перелік за посиланням.

Кабінет міністрів заборонив пересилати за кордон оформлені паспорти громадянина України та паспорти для виїзду за кордон. Йдеться про документи, оформлені для чоловіків віком від 18 до 60 років. Тепер вони зможуть отримати паспорти тільки в Україні.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заяиви, що у разі потреби Польща допоможе Україні повернути чоловіків призовного віку.

У свою чергу Німеччина не планує позбавляти українських чоловіків статусу біженців, незважаючи на рішення Києва призупинити для них консульські послуг.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності