UA | RU
29 листопада 2023, 14:03

Правоохоронці викрили злочинну групу, яка захопила 5 га землі Київської ГЕС

фото: Офіс генпрокурора

Співробітники ДБР та Нацполіції України викрили та заарештували учасників організованої злочинної групи, які незаконно захопили п'ять гектарів землі Київської ГЕС. До складу угруповання входили відомі будівельні інвестори, юристи, архітектори, землевпорядники та представники державних органів, які діяли на користь кількох забудовників

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на ДБР.

"Наразі 8 учасників групи вже звинувачуються, з них 5 затримано", — йдеться в повідомленні.

У ДБР повідомили, що злочинці використали законодавчі прогалини, перекваліфікувавши ділянки як сільськогосподарські землі, що полегшувало їхню передачу громадянам України. Решта членів групи знаходила через соціальні мережі "підставних осіб", готових за гроші підписати документи на передачу їм цих земель.

Після цього виконавці від імені підставних осіб підписували документи для реєстрації права власності, а потім продавали землю представникам відомих у Київській області забудовників елітного житла, які ініціювали та профінансували цю незаконну схему.

"У період 2020-2021 років організатори та учасники цієї групи захопили державні землі, що належать до водних ресурсів, розташовані на стратегічно важливих об'єктах Київської ГЕС. Загальна площа цих ділянок склала понад 5 гектарів, а їхня оцінна вартість — понад 15 мільйонів гривень", — уточнили у ДБР.

Також у бюро додали, що у виконанні цієї злочинної схеми брали участь також окремі посадові особи Державного геокадастру, які перевищили свої повноваження при виділенні земель.

Офіс Генпрокурора повідомляє, що затриманих звинувачують у створенні та управлінні організованою злочинною групою, а також у участі в ній. Їм також висунуто звинувачення у скоєнні шахрайства у великих розмірах, легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, та у перевищенні повноважень співробітниками правоохоронних органів.

Нагадаємо, раніше на Київщині викрили посадовців військової частини на мільйонних оборудках з харчами для особового складу.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності